Agressieprotocol Rotterdam schendt grondrechten
Zwaneveld hield één van de gemeentelijke agressieprotocollen tegen het licht, die van de dienst Werk en Inkomen, waar mensen onder meer voor een uitkering langskomen. De ombudsman vindt het vooral kwalijk dat na een agressie-incident de dienstverlening wordt opgeschort.
Het zogeheten agressieprotocol van de gemeente Rotterdam, dat geldt als mensen aan de balie agressief worden, schendt de grondrechten van burgers. Het voorziet volgens de gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld niet in een bezwaarprocedure.
Juridische basis
Zwaneveld hield één van de gemeentelijke agressieprotocollen tegen het licht, die van de dienst Werk en Inkomen, waar mensen onder meer voor een uitkering langskomen. De ombudsman vindt het vooral kwalijk dat na een agressie-incident de dienstverlening wordt opgeschort. ‘Daar is geen enkele juridische basis voor’, zegt ze. Als de hulp wordt opgeschort, kan dat betekenen dat mensen met een uitkering maanden zonder geld zitten.
Tijdstraf
Zwaneveld vindt dat agressie absoluut niet kan en dat daar ook wat tegen gedaan moet worden, maar dat kan volgens haar op andere manieren dan nu is afgesproken. ‘Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen het gesprek een paar minuten stil te leggen, een soort tijdstraf, zoals bij ijshockey.’
Arbowet
De gemeente gaat het protocol herzien. Een woordvoerster zegt dat dat al eerder was gepland. In het nieuwe protocol komen onder meer 'lichtere straffen' voor lichtere overtredingen van de huisregels. De gemeente behoudt wel het recht om de dienstverlening tijdelijk op te schorten of te staken. De gemeente beroept zich op de Arbowet waarin aan de werkgever de verplichting is opgelegd zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. (ANP)
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het college weet overigens exact uit welke hoek de wind waait. Ook dit rapport zal een zachte dood sterven in de onderste la.