Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenarenpensioenen mogelijk nogmaals gekort

Het ambtenarenpensioenfonds ABP gaat de pensioenen mogelijk volgend jaar opnieuw verlagen als de afgesproken dekkingsgraad niet wordt gehaald, zegt voorzitter Henk Brouwer.

29 mei 2013

De kans bestaat dat het ambtenarenpensioenfonds ABP de pensioenen volgend jaar opnieuw gaat verlagen. De dekkingsgraad is momenteel 100 procent, terwijl het pensioenfonds met De Nederlandsche Bank heeft afgesproken dat de dekkingsgraad eind 2013 minimaal 104,2 procent zou zijn.

Aanzienlijke kans
Het is nog niet helemaal zeker dat er een korting zal worden toegepast, meent ABP-voorzitter Henk Brouwer.  ‘Het is niet uitgesloten dat de dekkingsgraad  zich in de loop van het jaar beweegt naar het vereiste niveau van 104,2 procent. Dan hoeft geen verlaging plaats te vinden. Er is echter een aanzienlijke kans dat er wél een verlaging van de pensioenen noodzakelijk is. Over de omvang daarvan valt nu niets te zeggen. Dat hangt af van het aan het einde van het jaar behaalde rendement en niveau van de rente.’
 

Laatste jaar herstelplan
Op dit moment zit ABP in het laatste jaar van het herstelplan. Dit betekent dat de dekkingsgraad van ABP eind dit jaar moet uitkomen op de afgesproken 104,2%. Als het pensioenfonds daaronder zit, dan moet ABP het verschil tussen de dekkingsgraad eind 2013 en de vereiste dekkingsgraad in een keer in een verlaging doorvoeren.  Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 102 procent betekent dat een verlaging van 2,2 procent

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Op 30 april jl. gaf het ABP een dekkingsgraad aan van 101%. Na een redelijk forse stijging van de beurs in mei is deze dekkingsgraad gezakt naar 100%. Ra, ra, hoe kan dat opeens?

Voorts zouden de deelnemers wel eens wat meer inzicht mogen krijgen in de achterliggende cijfers van de beleggingen. O.a. ook naar de beleggingen, die naar nogal mondiale exotische oorden en met politieke risico's gaan.
Criticus - NL
Bij een te hoge dekkingsgraad werd door de nederlandse regering een 'uitname' uit de kas van het ABP gedaan van 25.000.000.000.



Het zou van een overheid die 'zelfregulerend vermogen' als uitspraak toepast bij van alles en nog wat, sieren als zij het goede voorbeeld gaven en bij de huidige 'te lage' dekkingsgraad het tekort mnstens zouden aanvullen. Beter zou het nog zijn als zij het teveel (en onterecht) ingenomen geld zouden terug geven.



Maar ach, wie vertrouwt er heden ten dage nog de overheid?
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
De kans bestaat dat het ambtenarenpensioenfonds ABP de pensioenen volgend jaar opnieuw gaat verlagen. De dekkingsgraad is momenteel 100 procent, terwijl het pensioenfonds met De Nederlandsche Bank heeft afgesproken dat de dekkingsgraad eind 2013 minimaal 104,2 procent zou zijn. Wat is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen van Jan Modaal in Nederland ?

Nog steeds zitten de ambtenaren te zeuren.

Het is ook nooit goed. Met name de lage inkomens

en middeninkomens hebben fors moeten inleveren.

De ambtenaren eten dagelijks kaviaar en zalm en drinken dagelijks champagne. Desondanks blijven ze maar zeuren... zeuren ... zeuren. Zo werkt de ambtenaren apparaat in Nederland.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Het wordt tijd, dat de ambtenaren nu eens fors in het buidel tasten en hun bijdrage leveren aan de economische crisis in Nederland. Ze verdienen per maand € 6000,- en nog blijven ze klagen. In Groningen hebben we een gezegde: Zolang een boer blijft klagen gaat het hartstikke goed. Mensen zijn aangewezen op voedselbanken en deze ambtenaren zitten steen en been te klagen over de dekkingsgraad van de pensioenfondsen. Doe een beetje normaal man.
henk
Beste kees vuilnisman, ik ben het volledig met je eens. Ik ben ook ambtenaar, geniet van mijn salaris (9000), kijk de hele dag uit het raam en klaag de hele dag bij de koffie. Ik eet 3 keer per dag kaviaar en zalm. Maar nog leuker.... geniet de hele dag van internetten, krantje lezen en twitteren. Wat word ik hier zuur van.... kees, wees blij dat je geen ambtenaar bent
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Beste Henk,



Straks gaat men extremere bezuinigingsmaatregelen treffen. Bezuinigen op 1e Kamerleden 2e Kamerleden Gemeenteraadsleden etc etc.

Ik vind de bezuiningsmaatregelen terecht.

Ze zijn helemaal doorgeslagen met de

het treffen van bezuiningsmaatregelen.

Ga vooral zo door met genieten. Ik gun het

je van harte. Nu het nog kan. De luxe levensstijl en

eetstijl kan je nu nog van genieten. Als ik jou was zou ik nu wel mijn villa en de peperdure bolides afbetalen, waarvan de bank nog steeds de eigenaar is. By the way. Heb ik jou gevraagt welke beroep je uitoefent ?

Geef je eigen mening weer, maar niet persoonlijk op mijn reactie reageren. Ik wil niet te persoonlijk worden met een ambtenaar. De ambtenaren, die zg. hoog opgeleide Elites, die in 3-delige pakken rondlopen. Ze denken, dat ze als Brugman praten. Dankzij zulke ambtenaren zit Nederland in een economische crisis. In plaats van achter je bureau commentaar te plaatsen moet je keihard gaan werken voor je land. Kennelijk heb jij genoeg tijd over ? Declareer de tijd die je investeert in het plaatsen van de commentaar ook maar op kosten van je werkgever. De belastingbetaler financiert de onkosten van jou wel.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Helemaal eens met Criticus. De overheid (minister Dales, PvdA) heeft twintig jaar geleden een greep in de kas van het ABP gedaan, toe er overschot was. Het lijkt mij niet meer dan rechtvaardig dat de overheid dat geld nu terug geeft zodat het hierdoor onstane tekort niet op de gepensioneerden wordt afgewenteld.
Criticus - NL
@ Kees,



U bent er klaarblijkelijk ten stelligste van overtuigd dat 'de ambtenaar' een uniform schepsel is, die maar in één variant voorkomt. Ik moet uw generaliserende mening echter tot realiteit terugbrengen.



Het door u aangehaalde inkomen wordt op een kleingemeentelijke loonschaal door geen enkele ambtenaar gehaald, zelfs niet in de bruto variant.



Wij eten niet dagelijks kaviaar of andere dure rommel, maar nemen gewoononze bammetjes mee in de broodtrommel. Ook wij wonen in een gewoon huis, rijden in gewone auto's en hebben gewone kinderen. Ook ambtenaren zijn mensen net als u die moeten werken voor de kost. Ik ga niet zeggen dat het slecht is bij de overheid, maar het Walhalla dat u beschrijft ken ik alleen van TV.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Helemaal met Criticus eens!

Er is destijds ordinaire diefstal gepleegd en nu draaien we, jaren later, ook nog eens voor de gevolgschade op!

Het ging destijds om 30 miljard guldens!

Holleeder heeft voor minder gezeten!

Jack
Lieve Kees,



Je bent bent een kanjer in het opschrijven van en volharden in nonsens. De enige hoop die ik voor jou heb, is dat je dit zelf ook weet.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
de uitname is per saldo nog hoger geweest. een zeer ruime periode is er geen kostendekkende premie afgedragen en is de regeling dermate aangepast dat dit gunstig uitpakt voor de dekkingsgraad.



Agv het (terechte) standpunt van DNB moeten nu maatregelen genomen worden. De vraag zal zijn wie deze maatregelen gaat betalen, gezien de discussie/voorstellen zullen met name toekomstige generaties de klos zijn (agv de cumulatieve effecten van maatregelen (ook buiten pensioenopbouw om) op de inkomensposities).



Zie ook het advies van de Raad van State.



Gezien de verplichting tot een juiste communicatie (ook risico's) hebben de diverse partijen nog een slag te slaan.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Dan rijst vervolgens de vraag of bij het in kaart brengen van risico's per leeftijdscategorie in brede zin, individuele deelnemers kunnen kiezen voor een andere regeling.



In het kader van financiele planning en het in control zijn lijkt mij dit de vervolgstap.



PS: het voorgestelde netto-netto sparen, zal betekenen een netto sparen - bruto uitkering; dit agv de wijzigingen in de financiering AOW
Harry
Blijf van mijn Pensioen af !!

Haal het geld maar bij (witteboorden) criminelen, fraudeurs etc weg. Zorg dat de 'lonen' boven de balkendenorm worden aangepakt en dat verkapt loon -> lees (overbodige en onnodige) bonussen bij overheidsorganen en gesubsidieerde organisaties/bedrijven/semioverheid teniet wordt gedaan, desnoods met terugwerkende kracht. Overigens stop meteen met het Europa gedoe, levert ons (melkkoe)landje alleen maar (meer) ellende verdriet en zorgen op.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
het pensioen is een individuele aanspraak op basis van collectieve aspecten. Mijn pensioen = eigenlijk ons pensioen, de vraag is vervolgens hoe maatregelen solidair te nemen. De gedachte is te lang geweest: mijn pensioen, met onderstaande gevolgen.



Op dit moment ligt het zwaartepunt bij de werkenden (geen loonruimte agv herstelpremies, hoge premie agv buffereisen, uitkleden regeling, doorschuiven maatregelen, geen indexatie (welke de waardevastheid van de uitkering op pensioendatum moet garanderen), afstempelen). Dit nog los van verregaande maatregelen in het sociaal akkoord en de fiscale wijzigingen welke een steeds groter beslag gaan leggen op de toekomstige netto uitkeringen. En laten we de premievakanties in de jaren 90 en de greep uit de kas dan even vergeten.



Vervolgens heb je als jongere/werkende geen tot weinig inspraak op de inhoud en het bestuur, maar worden obv de wet van de grote getallen gepensioneerden wettelijk toegelaten terwijl deze reeds via de vakbonden in grote getalen vertegenwoordigd zijn.
Advertentie