Veilig werken in sociaal domein
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is druk bezig met het opzetten van beveiligingsmaatregelen rondom de decentralisaties van uitvoeringstaken op de gebieden van jeugd, zorg en werk.
Gemeenten krijgen met de decentralisatie er steeds meer taken bij en daardoor ook meer persoonlijke informatie om te beschermen. Veel ambtenaren worden moeiteloos gehackt. Volgens deskundigen zijn ambtenaren vaak weerloos en een makkelijk slachtoffer. Je kan bij ambtenaren letterlijk en figuurlijk naar binnen lopen,’ waarschuwen hackspecialisten tijdens een bijeenkomst van financiële overheidsmanagers.
Ook bij het gemeentelijk apparaat komt het vaak nog voor dat wachtwoorden opgeslagen zijn in dropbox, of dat ze voor meerdere websites hetzelfde zijn. ‘Je kan nog zoveel barrières opwerpen, maar hackers kijken alleen naar de zwakste en als ze die voorbij zijn ligt alles vaak open,’ aldus de ict’er.
Gevaar lekken
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is druk bezig met het opzetten van beveiligingsmaatregelen rondom de decentralisaties van uitvoeringstaken op de gebieden van jeugd, zorg en werk. ‘Het is voor gemeenten interessant om informatie te koppelen van burgers. Daar kun je je voordeel mee doen, maar je moet altijd in verband met privacy kunnen uitleggen waarom je dat zo doet en hoe je te werk gaat,’ aldus een VNG-woordvoerder. Maar het grootste gevaar van informatie lekken zit hem in menselijk handelen. Beveiligde informatie kan geprint worden en alsnog onbeveiligd worden gelekt. Dat blijft volgens de VNG uiteindelijk zelfs met de meest drastische maatregelen lastig tegen te houden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.