Advertentie
carrière / Nieuws

In 2013 verdwijnen 17 duizend banen bij overheid

De afgelopen jaren daalde het aantal werknemers bij de overheid ook al, in vijf jaar tijd met 12 duizend. De meeste banen verdwenen bij gemeenten (10 duizend).

08 februari 2013

In 2013 zullen er bij de verschillende overheden 17 duizend banen verdwijnen. En daar blijft het de jaren daarna niet bij. Tot 2017 is het verlies aan arbeidsplaatsen in de publieke sector zelfs 77 duizend. 

Gemeenten
Dat blijkt uit de arbeidsmarktprognose van het UWV. De afgelopen jaren daalde het aantal werknemers bij de overheid ook al, in vijf jaar tijd met 12 duizend. De meeste banen verdwenen bij gemeenten (10 duizend). Bij Defensie verdwenen zo’n 6000 banen, eenzelfde aantal banen kwam er bij de politie juist bij. De reden van de krimp bij de overheid zijn de bezuinigingen.

Vrouwelijker

De krimp zette bij gemeenten ook in 2011 door; met 3910. Met deze daling beginnen de gevolgen van de rijksbezuinigingen op het gemeentefonds zich af te tekenen, aldus het rapport. De gemeentelijke personeelsbezetting is niet alleen gekrompen, maar ook ouder en vrouwelijker geworden. Daarnaast zijn er minder externen ingehuurd en is de instroom de afgelopen twee jaar gehalveerd.
 

Minder vacatures
In 2008 waren er nog bijna 36 duizend vacatures bij de overheid. Daar zijn er in 2013 nog 14 duizend van over. De daling van het aantal vacatures (40 procent) is aanmerkelijk groter dan de daling in de marktsector, blijkt uit de rapportage. Voor de periode 2014-1017 verwacht het UWV dat het aantal vacatures zal stijgen tot gemiddeld 22 duizend. De grootste oorzaak van die stijging is de ‘vervangingsvraag’ als gevolg van de vergrijzing. Het UWV wijst erop dat deze prognose zeer onzeker is en afhankelijk is van de economische ontwikkelingen.

Toekomst

Het aantal banen in de (financieel-) administratieve sector is laag, in vergelijking met het aantal mensen dat werkzaam is in de sector. Voor ambtenaren met een functie in het hogere segment in beroepen die met veiligheid of ict te maken hebben, is nog wel werk te vinden. Rond 2016 worden ook in lagere veiligheidsberoepen tekorten aan personeel verwacht.
 

Regionale verschillen
Ondanks de krimp over de gehele linie in de ontwikkeling van het aantal banen en vacatures  valt op dat er grote verschillen tussen de dertig arbeidsmarktregio’s zijn. De IJsselVechtstreek, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Midden-Utrecht en Haaglanden zijn perspectiefrijk. De regio’s Twente, Achterhoek, Rivierenland, Zeeland en alle arbeidsmarktregio’s in Brabant en Limburg bieden minder perspectief.

Lees hier de prognose van het UWV over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bij de overheid. 

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marieke / gemeenteambtenaar
Er gaan bakken met ambtenaren met pensioen. Dus mijn vraag is ; hoe groot is de uitstroom ?
Willem Kamps
Ga vooral zo door. Iedereen kortstondig in de WW en daarna in de Bijstand. Voor de achterblijvers, de 'gelukkigen' die mogen blijven, wordt de werkdruk gigantisch wat leidt tot verdere uitval. Zo houden we de loonkosten laag. Wel jammer dat de kosten van de uitkeringen zo stijgen. Wie gaat dat eigenlijk ophoesten? En hoe krijgen we de economie dan weer een beetje op gang?
de Sukkel / Financieel Controller
@loonslaaf



Jij en alle andere mensen die in de particuliere sector werken om deze subsidievreters aan het werk te houden
Niek / jurist
Zoiets is in de jaren 80 van vorige eeuw ook gebeurd. Veel ambtenaren er uit bij gemeenten (stratenmakers, groenverzorgers, architecten en tekenaars, ingenieurs en typistes). Op rijksniveau ook door privatisering van de PTT, de NS en nutsbedrijven. In feite hou je peperdure bestuurders, bestuursadviseurs, toezichthouders en controllers over. En daar wordt dan ook weer over geklaagd want die doen niets tastbaars. Aan de andere kant zie je dat de burger steeds meer van de overheid eist. Gladheidsbestrijding, stille tochten en rouwmomenten, wijkgesprekken, aanpak huiselijk geweld en veelplegers, schuldhulpverlening en luisterend oor. @Sukkel vindt dat maar niets maar goed daar is het een sukkel voor.
Alfred
Vraag is altijd in dit soort discussie..... Welk werk ga je als overheid niet meer voor de burgers doen. Ik vind niet dat de overheid overbodig werk doet. De overheid beschermt ons tenslotte tot het ontstaan van een soort van jungle, waar het recht van de sterkste / rijkste geldt.



Het werk van de weggestuurde ambtenaren zal worden opgevuld door de markt. En we weten nu al dat dat veel duurder wordt. Het is dus penny wise and pound foolish.



En aan ambtenarenbashers: A: het zijn mensen met gezinnen. B: Over welke ambtenaren heeft u het die wegmogen? Politiemensen? Onderwijzers? Lokkettisten die u uw paspoort verstrekken? Wijkteams die de straten onderhouden? Brandweerlieden? enz enz

gerrie
Welkom in de bananenrepubliek.
O. ten Hove
Als ze nu eens de juiste personen ontslaan waarbij ik doel op miskleunenden directeuren van wie ik de naam maar niet noem, daar die in de gemeente Den Haag wel een hele dienst kapot maakt.
Janssen / Boekhouder
Een aantal zaken kun je aan de overheid overlaten; leger, politie, rechtsspraak, Verkeer/water, binnen en buitenlandse zaken. Dit zijn eigenlijk de kerntaken van de overheid. Om dit te betalen heft de overheid belastingen. Dit kost de belastingbetaler ongeveer 12% van zijn brutoloon. Ik gok een beetje. Dit zijn kerntaken, maar om nu te zeggen dat deze goed worden uitgevoerd, kan ik geen posifief verhaal over schrijven.

De welvaart/verzorgingsfunctie van de overheid is zeer groot geworden. Het heeft een omvang gekregen waar de politiek geen vinger meer achter kan krijgen. Niet te managen, ondanks wetgeving, managers, ambtenaren, controle instanties, onderzoeksbureau's etc.

Hoe komt dit nu? Dit heeft te maken met het feit dat de nederlands bevolking, belanggroeperingen, special interest groepen, alles via het democratische proces geregeld willen hebben. Hierbij ontstaat ook nog eens het idee dat de overheid dit allemaal kan betalen. Fout, het zijn de belastingbetalers die betalen. Politici, ongeacht type partij (ja ook de VVD), willen dit heel graag regelen, want dan verwachten zij, dat op hun gestemd wordt. Op hun beurt verwachten de burgers dit politici dat democratische wensen worden vervuld, want dit is schijnbaar een recht.

Tenslotte, recht op werken, recht op zorg, mensen vinden dat zij recht op alles hebben. Het klinkt nobel, het klinkt prachtig, maar dit feestje kun je een tijdje volhouden.

Er zijn indicaties genoeg, die aangeven dat het mis gaat. Een staatsschuld, begrotingstekort, steeds dezelfde problemen komen terug, een slechts functionerende politie, een overheid die steeds meer trucjes verzint om geld binnen te halen, en dit gebeurt steeds vaker via allerlei drukmiddelen. Bv het recent verhaal over het waterschap.

Al dat leuks moet betaald worden, en de lasten druk neemt toe. De 2% die meer verdient dan 100.000 euro nemen steeds meer maatregelen om hun eigen lastendruk binnen de perken te houden. Het klinkt egoïstisch, maar zij betalen verhoudingsgewijs ook veel betalingen. Als deze groep het rustig aan gaat doen, dan komen wij pas echt in de problemen. Ons land moet het van deze groep hebben, het zijn de mensen die vooruit willen, die willen presteren, maar worden steeds vaker gezien als een goed gevulde beurs die ten bate van de welvaartsector. Om zichzelf te beschermen vind ik het normaal dat zij acties ondernemen om het lastenpeil acceptabel te houden. De overige 98% krijgt dus veel voor hun kiezen. Om nu te zeggen dat je een sociaal systeem hebt, leuk, maar het is de arme, niet veel verdiende massa die de verzorgingsstaat moet betalen.

Dus de Sukkel heeft gelijk, zijn mening mag dan niet leuk zijn, maar het is de 60% werkende die de 40% collectieve mensen moet financieren. Dus in plaats van te klagen is het verstandiger, om dank je wel te zeggen die moeten bloeden om jullie te betalen.
O. ten Hove
De hamvraag wordt niet beantwoord: wie veroorzaakte de crisis?



Dat is het neoliberalisme van de vvd en d'66... die de graaicultuur en bonussen mogelijk maakte, EN om reacties te vermijden, het was inderdaad Paars met de PvdA, maar het waren d'66 en de vvd die de pvda in gijzeling hield...



Jan / adviseur
@janus

Nee dan Wim Kok, dat was nog eens een goeie (GRAAIER!!!)!

Hoe was het verhaal ook weer van de splinter en de balk??
Hans Boet / zelfstandig ondernemer
De enige die de vorige en de huidige crisis hebben veroorzaakt zijn de banken over de gehele wereld. Dit heeft niets met politieke achtergrond te maken. Het circuit van bankdirecteuren kent een werving van ons kent ons en je komt daar als relatieve buitenstaander nooit tussen. Het is een volslagen illusie te veronderstellen dat een bankdirecteur meer kwaliteiten heeft als een topambtenaar op een ministerie of zo Dat is echt een mythe want de bankensector is gebaseerd op heel simpele werkprocessen. Wat mij zorgen baart is dat de ambtenaren wiens baan de komende jaren komt te vervallen nit of nauwelijks elders meer aan de slag komen. Vermenigvuldig de genoemde 77.000 met 3 (gezinsleden) en 300.000 mensen komen weer in grote financiele problemen. Dat gaat wel erg hard op deze manier en uit welke hoek moet het economisch herstel komen want ik volg dagelijk RTL-7 en het is vrijwel overal kommer en kwel. Ondanks alle criticasters het is nu tijd om robuust de economie impulsen te geven. De rigoreuze bezuinigen maken de economie kapot. Er zijn allemaal slimmere dingen te verzinnen die echt iets opleveren in termen van groei en werkgelegenheid maar dat is creativiteit en lef voor nodig. Ik vind de huidige regering te mat en te weinig innovatief. BTW moet niet omhoog maar omlaag om maar iets te noemen.. .
gerrie
Voor mensen die naar de RUD gaan. Ben op je hoede.
Paul / adviseur
In alle partijprogramma's en coalitieakkoorden staat vermeld dat de overheid dient te snijden in eigen vet/vlees en dat het ambtenarenapparaat verkleind moet worden.

Vervolgens zie je 30 pagina's met bezuinigingsvoorstellen die uitgevoerd moeten worden door........ambtenaren
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Voor het feit dat dit er aan zit te komen waarschuw ik al een groot aantal jaren. Er gaat vooral een verschuiving plaatsvinden van meer beleidsmatige naar (beleids)uitvoerende werkzaamheden. Daarnaast lopen de investeringen bij de Overheid fors terug. De klappen gaan vooral vallen bij de provincies en het rijk. Vanwege enkele grote decentralisaties niet danwel in mindere mate bij de gemeenten. Wie de schoen past, trekt hem aan.
Christoff / slimbo
Utrechtse topambtenaren : directeur dmo : voorheen Dordrecht, directeur sociale zaken : voorheen Dordrecht, wethouder : dordrecht, andere midden en hoger kader : dordrecht....zelfs de koffiezetapparaten in Utrecht komen uit Dordrecht ! Vriendjespolitiek ?? Tuuuuuuuuurlijk niet !! (.......................)
Titia
Er klopt echt niets van de cijfers in dit artikel!
Mark de Vries / Adviserend Partner
Oké, er verdwijnen banen bij de overheid. Maar in welke mate houdt dit gelijke tred met de afname van de hoeveelheid werk/taken die de overheid moet vervullen?

Ik signaleer op veel plaatsen een toename van de werkdruk en onvervulde werkzaamheden. Vroeg of laat zal dit werk door inhuur of uitbesteding toch nog moeten geschieden. Het aantal ambtenaren daalt, maar wat zegt dat over het aantal mensen die in opdracht van de overheid (wel of niet met een overheidsaanstelling) hun werk doen?

Er wordt vaak gesproken over regie. Dat houdt o.a. in dat een gedeelte van het werk 'door de markt' of 'door de samenleving' uitgevoerd dient te worden.

Verschuift men gewoon een stapel naar private of geprivatiseerde partijen? Of gaat men echt minder beloven en doen en heeft men daardoor minder werknemers nodig?
HJ Vanhommerig (drs econ.lezer mg.vdPloeg/P.Pio) / Katholiek , CDA-lid
l.s./a.m.Bezuinigen ?? 3 opm. 1.decennialang hebben Duitsl.Nederl. en Japan,vanaf pres.Carter,de Noord-Amerikaanse huizenmarkt gesubsidieerd (1000,- miljard euro ; Sluiproutes ; 2.Exclusief la France,zijn wij vervolgens zo stom geweest om die rottige hypotheek-vorderingen op te kopen. 3.Laat ABN,SNS svp in staatshanden blijven,want de Staat is van ons allemaal. (Want is DNB wel vd Staat ?)
Advertentie