Advertentie

Zonder wethouder kan het ook

De kers op de taart voor een coalitiepartij is het leveren van een wethouder. Collegepartij zijn zonder eigen wethouder kan ook.

23 april 2010

‘Wij zijn blij met onze brainwave’. Harm Scheepstra, D66-fractievoorzitter in Waterland (Noord-Holland) is in zijn nopjes met de vondst om namens D66 én Waterland Natuurlijk! VVD-raadslid Tjeerd Hoekstra als wethouder te kandideren. ‘De VVD wilde vanwege haar forse zege, van twee naar vijf raadszetels, graag twee wethouders. Daar waren alle betrokkenen heftig op tegen’, vertelt Scheepstra.

 

Er ontstonden gesprekken waarbij de kleinste partijen uit de raad, D66 (1 zetel) en Waterland Natuurlijk! (2 zetels) naast de PvdA in beeld kwamen voor een coalitie met de VVD. Dé voorwaarde: maximaal drie wethouders. ‘De VVD wil graag twee wethouders en wij willen ons herkennen in de coalitie. Het gaat er dan om dat het politieke relatiemanagement op orde moet zijn. Dat bracht ons op de gedachte om Hoekstra voor te dragen; hij heeft zijn eigen opvattingen maar hij moet ons laten zien dat hij een goede relatiemanager kan zijn’, zegt Scheepstra.

 

De D66-fractievoorzitter is tevreden omdat er ook harde afspraken gemaakt zijn over twee D66-punten: financiering van de onderwijshuisvesting en budgetten voor burgerparticipatie in de dorpen. Voor Boekels Welzijn was het een bewuste keuze om geen wethouder te leveren. De partij is daarom content met Ted van der Loo, oud-wethouder in Oirschot, die in Boekel als wethouder-van-buiten aan de slag gaat.

 

Fractievoorzitter Jan van Duijnhoven: ‘In een kleine gemeente is het soms beter dat een wethouder afstand heeft dan dat hij tussen de bevolking staat. Ik heb geen behoefte aan een wethouder die ik bij misstanden de hand boven het hoofd moet houden. Ik zit zes jaar in de politiek en mij is het gevoel wel eens bekropen dat een wethouder weg moest maar dat kon dan niet omdat hij zo belangrijk was voor de eigen partij, bijvoorbeeld het CDA.’

 

In Renkum is Gemeentebelangen collegepartij geworden zonder eigen wethouder. De partij is niet nodig voor een raadsmeerderheid van de coalitie. Is Gemeentebelangen niet bang op heikele momenten later te worden geïnformeerd dan de andere collegepartijen? Fractievoorzitter Hermine van de Berg-van Zijl: ‘Ik ga er van uit dat wij gelijktijdig worden geïnformeerd. Als dat niet zo is, zeg ik er wat van.’

 

ChristenUnie

 

In Oostflakkee zijn er twee partijen, Lijst 7 en CDA, die hun handtekening zetten onder het coalitieakkoord, maar geen wethouder leveren. De ChristenUnie stapte deze week in Gouda uit de coalitiebesprekingen omdat de partij geen wethouder mag leveren; in Borger-Odoorn en Schouwen-Duiveland werd de ChristenUnie collegepartij zonder eigen wethouder. Zonder ChristenUnie was er in het stadhuis van Zierikzee geen meerderheid.

 

‘De afspraak was dat we terug zouden gaan van vier naar drie wethouders. Dat wisten we, maar het mee ondertekenen van het coalitieakkoord was inhoudelijk zeer de moeite waard’, aldus fractievoorzitter Erica Capelle-Klap.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie