Advertentie

Geert en Beatrix

Premier Rutte moet zich verantwoorden over het besluit om Majesteit vanavond toch te laten aanzitten aan een privédiner in Oman, en daarmee over zijn relatie tot het koningshuis.

08 maart 2011

Premier Rutte moet zich verantwoorden over het besluit om Majesteit vanavond toch te laten aanzitten aan een privédiner in Oman, en daarmee over zijn relatie tot het koningshuis. Maar politiek veel interessanter en spannender is de relatie tot de koningin van PVV-leider Geert Wilders. Die zoekt openlijk de confrontatie met de koningin in een strijd om de volksgunst.

Het heeft Majesteit dan toch behaagd vanavond te dineren met Qaboos bin Said al-Said, de sultan van Oman. Dat leek niet voor de hand te liggen, die aanzit, omdat Oman, net als vele andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, het toneel van onrust en opstand is, en een bezoek aan Oman gemakkelijk als steun aan het bewind van de sultan kan worden uitgelegd. Inderdaad was de komst van koningin Beatrix vanmorgen voorpaginanieuws in de Engelstalige kranten van Oman. ‘Queen Beatrix in Muscat today’, meldt de Muscat Daily over de volle breedte van de voorpagina in een toepasselijke oranje steunkleur.

De Kamer roept premier Rutte nu op het matje omdat hij de koningin toestemming heeft gegeven voor het privédiner. Een meerderheid van de Kamer had vorige week immers duidelijk gemaakt dat het verstandig zou zijn wanneer het staatsbezoek aan Oman – dat aanvankelijk de bedoeling was – voorlopig niet doorging. Twee dagen later meldde het kabinet per brief aan de Kamer dat de koningin toch op korte termijn naar Oman ging, niet voor een staatsbezoek maar voor een privé-etentje. Om daarover alsnog iets te kunnen zeggen, wil de Kamer dat Rutte zich vandaag nog beschikbaar stelt voor een debatje.

Zo’n debatje gaat natuurlijk over meer dan alleen dat bezoek en de rol van handelsbelangen die bij de besluitvorming een rol heeft gespeeld. Het gaat ook over de relatie van deze nieuwe en jonge premier tot het koningshuis. Dat is interessant genoeg. Maar eigenlijk nog veel interessanter, en in ieder geval spannender, is de relatie tot het koningshuis van PVV-leider Geert Wilders.

Toen het besluit dat Majesteit alsnog naar Oman zou afreizen, bekend was geworden, twitterde Wilders: ‘Honderden mensen demonstreerden vandaag [zondag – bjs] in Oman tegen regime van abjecte Sultan. Dat de Koningin met die dictator gaat dineren is erg dom!’

Zo’n reactie is op z’n minst vrijmoedig te noemen. En het was deze keer niet voor het eerst dat Wilders zijn kritiek op het koningshuis zonder enig voorbehoud spuide. Haar Kersttoespraken, vol met oproepen tot tolerantie en respect en andere zaken die niet bovenaan in de Wilderiaanse deugdencatalogus staan, hebben al eerder zijn toorn opgeroepen. Een oproep tot vrede en tot het tegengaan van grofheid in woord en daad hekelt hij steevast als een persoonlijke aanval op zijn politiek en retoriek. Hij is de ‘multiculti-onzin’ van het staatshoofd ‘spuugzat’.

Dat Wilders aan die afkeer uiting geeft, is opmerkelijk, zeker voor een populist, die weet waar de liefdes en loyaliteiten van het volk liggen, en dus ook weet dat hij met zijn handen van het koningshuis moet afblijven. Pim Fortuyn presenteerde zich bij zijn entree in de Nederlandse politiek als een rasechte republikein, die Majesteit hooguit een ceremoniële rol in ons bestel wilde toekennen. Op tournee in Limburg merkte hij echter dat dat standpunt hem niet zou gaan helpen, en zei hij haastig dat hij deze mening wel zou opgeven als het volk dat wilde. Dat wilde het volk (toen nog) en Fortuyn deed het.

Wilders neemt inmiddels hetzelfde standpunt in: de koningin mag niet langer onderdeel van de regering zijn en moet zich beperken tot een ceremoniële rol. ‘Als een haas’ moet zij de regering verlaten, en 20 procent van haar begroting moet zij inleveren. Hoe kan dat, deze verandering?

Het is Wilders gelukt de koningin en haar gevolg neer te zetten als een integraal onderdeel van de elite, zo niet van de linkse kerk. Bij Juliana had dat niet gekund, want zij presenteerde zich als de koningin van het gewone volk, die je met mevrouw mocht aanspreken. Wilhelmina was afstandelijker, maar gaf er blijk van dat zij zich diep verbonden voelde met het volk. Beatrix heeft zich aangediend als een majesteit die haar jubileum soms ook zonder het volk en alleen met de leden van haar eigen kaste wilde vieren. Zij is pro-Europees. Zij is voor de multiculturele samenleving, en liet Máxima zeggen dat dé Nederlander eigenlijk niet bestaat. Door haar vorig jaar zomer tijdens de kabinetsformatie aanvankelijk te passeren en samen met Rutte en Verhagen de formatiebesprekingen voort te zetten, suggereerde Wilders dat een rechts kabinet er alleen haars ondanks kon komen.

Wilders zoekt dus bewust de confrontatie met de koningin en de monarchie. Daaruit blijkt dat hij zich sterk genoeg voelt om de strijd om de volksgunst met haar aan te durven. Met het genaken van het jaar 2013, als Nederland twee eeuwen onafhankelijk is en de koningin wel eens zou kunnen overwegen af te treden, is dat gegeven spannender en belangrijker dan het debatje van  vandaag in de Tweede Kamer.

Bart Jan Spruyt

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rampant / trl
Slimme zet van Wilders.
Benieuwd naar de reacties van "republikeinen" D66, SP en GL, hun ziekelijke haat tegen de PVV zal het wel weer winnen van de redelijkheid.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Stook het rechtse vuurtje nog maar wat op Bart. Zo buiten de verkiezingen is het rond zo'n inhoudsloze partij natuurlijk erg stil.

2 opmerkingen,
Ga je je niet schamen als je ons land zo te koop zet met onze hoogste permanente gevangene van de premier?

De koningin heeft ook een eigen visie, en hiermee steunt ze weliswaar eendictator, maar wel eentje die de veel ergere regimes in het midden oosten kan inspireren tot meer positieve aandacht voor hert eigen volk.
Een positief voorbeeld dus
Of vinden rechtse mensen dat altijd negatief?

Daarnaast krijg ik steeds meer de indruk dat rechtse Limburgers zoals jij, vinden dat hun provincie eigenlijk bezet is door Nederland.
En dat Limburgers daarom extra hard hun best moeten doen om in de nationale politiek zo veel mogelijk schade aan te richten aan de bezetter van Limburg, Nederland.
Als dat de visie van veel limburgers is, dan pleit dat voor een status aparte voor limburg.
Geen privileges in de grote partijen meer voor Limburgers.
Is dat wat je wilt?
Ferry Buitink
De opmerking over de oranje steunkleur is op z'n minst tendentieus. Laar oranje nu de nationale kleur van Oman zijn - en die foto was ook niet zo groot. De meeste plaats wordt ingenomen door foto's van de ontslagen ministers.
Frits
Een meer interessante vraag is waarom de Koningin het nodig vond om tegen het oordeel van de Kamer in toch naar Oman af te reizen. Het mag dan een privé bezoek heten, maar zolang ze daar met alle eer ontvangen wordt en niet lekker anoniem aan het strand gaat liggen, vertegenwoordigt ze wel degelijk Nederland. Dat mag Rutte terecht komen uitleggen. Een eigen visie van de Koningin is prima, maar niet op het wereldtoneel.
Marlies
"Wilhelmina...gaf er blijk van dat zij zich diep verbonden voelde met het volk"??? Was het daarom, dat zij naar Londen vluchtte via een route die al een half jaar vantevoren was uitgestippeld door haar schoonzoon? Was het daarom, dat zij de 1e en 2e Kamer (de Volksvertegenwoordiging) na de oorlog wilde afschaffen, teneinde niet meer gehinderd te worden in haar besluitvorming? Etc. etc.
Geschiedenis huiswerk maken, heer Spruyt.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het feit dat hoge ambtenaren weten te melden dat Beatrix over de vrijlating van de militairen heeft gesproken, geeft al aan dat het zeker geen privebezoek was. Zij heeft zelf nu de grens overschreden en Rutte is daar politiek voor verantwoordelijk.
Ik bedank Beatrix voor haar handelen. eens te meer is aangetoond dat wij naar een andere staatsvorm toemoeten waarin voor een erfelijk staatshoofd geen plaats meer is.
Irene
Commentaar op de kersttoespraak, twitteren dat twaalf Somaliërs helemaal niet weten wat tolerantie is (alsof hij dat zelf weet...) en als ze alle twaalf onschuldig blijken, zwijgt hij in alle talen. Wilders lijdt aan hoogmoed.
Marcel Mourmans
Nederland viert in 2013 helemaal niet dat het 200 jaar onafhankelijk is, mijnheer Spruyt. De onafhankelijkheid is een feit sinds de Acte van Verlatinghe van 26 juli 1581. Sindsdien hadden we een monarchistische republiek (de Stadhouder was immers erfelijk) en sinds 1813 een republikeinse monarchie.

Overigens, volkser kan her Koningshuis niet zijn. Buiten de Koningin woont geen enkele Oranje in een paleis. De drie prinsessen gaan naar een openbare school. Prinses Máxima fungeert als 'luizenmoeder' op de Bloemcampschool. Ze zitten op You Tube, Twitter en Facebook.

Volkser kan het niet.
Marcel Mourmans
@ Johannes republikein - ieder staatshoofd, of het nou een president of een koning is, zou dit onderwerp hebben aangesneden. Is het niet officieel, dan is het privé. Beatrix zou geen knip voor haar neus waard zijn als ze geen gebruik zou maken van haar contacten om Nederlandse ambtenaren toegang te laten verkrijgen tot de Libische overheid.
Marcel Mourmans
@ Johannes republikein - ieder staatshoofd, of het nou een president of een koning is, zou dit onderwerp hebben aangesneden. Is het niet officieel, dan is het privé. Beatrix zou geen knip voor haar neus waard zijn als ze geen gebruik zou maken van haar contacten om Nederlandse ambtenaren toegang te laten verkrijgen tot de Libische overheid.
Anita
Nederland is in 2013 niet 2 eeuwen onafhankelijk, maar minstens 4 eeuwen! Die paar jaar onder Napoleon (1806-1813) zijn slechts een intermezzo. Of hebben we het alleen nog over 'Nederland' sinds het koningshuis is aangetreden?
Advertentie