Raden Wijdemeren en Hilversum vóór herindelingsontwerp
De samenvoeging van de gemeente Wijdemeren en Hilversum is weer een stap dichterbij met de goedkeuring van het herindelingsontwerp.
Zowel de gemeenteraad van Wijdemeren (unaniem) als de gemeenteraad van Hilversum heeft woensdag ingestemd met het herindelingsontwerp Hilversum-Wijdemeren. Vanaf vandaag kunnen inwoners erop reageren.
Geen stijging woonlasten
Een maand geleden stemden de colleges van beide gemeenten al in met het ontwerp. Het herindelingsontwerp ‘Samen Sterker’ is nodig voor het toevoegen van Wijdemeren aan de gemeente Hilversum per 1 januari 2027. In het ontwerp staat onder meer hoe de gemeente eruit komt te zien en welke financiële gevolgen de samenvoeging kan hebben. ‘Zo blijkt de herindeling mogelijk zonder dat de woonlasten voor inwoners stijgen’, laten de gemeenten weten op een gezamenlijke website.
Zienswijzen indienen
Afgelopen juli spraken de gemeenteraden al de intentie uit om Wijdemeren per 1 januari 2027 toe te voegen aan Hilversum en daarvoor een plan te maken. Nu de raden ook met het ontwerp hebben ingestemd mogen inwoners, ondernemers en organisaties tot en met 9 februari 2025 hun zienswijze kenbaar maken. De colleges van beide gemeenten beoordelen alle zienswijzen en verwerken die in een herindelingsadvies. Dat leggen zij weer voor aan beide gemeenteraden met een rapportage waarin hun reacties staan op de ingediende zienswijzen. Naar verwachting zullen de gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum het herindelingsadvies op 27 maart 2025 vaststellen, waarna het naar de provincie en vervolgens naar de Tweede en Eerste Kamer wordt gestuurd.
Niemand hoeft financieel nadelen te ondervinden
Sluitende begroting
Uit het bijgevoegde financieel technisch rapport blijkt dat de begroting van de nieuwe gemeente sluitend is. Daarbij ontvangt de toekomstige gemeente vanaf 2027 jaarlijks 4,4 miljoen extra algemene uitkering van het rijk, wat de herindeling ‘financieel solide’ maakt. ‘En daarmee is het desgewenst ook mogelijk een stijging van de woonlasten te voorkomen.’ Niemand hoeft financieel nadelen te ondervinden, aldus de gemeenten. ‘Veel inwoners hebben aangegeven zich zorgen te maken over de financiële impact van deze herindeling. Mede door de structurele bijdrage van het rijk is een financieel solide plan mogelijk geworden en dat is goed nieuws’, aldus de Hilversumse wethouder Bart Heller op de website.
Robuustere organisatie
Het herindelingsontwerp is tot stand gekomen, nadat inwoners, ondernemers en organisaties daar al actief over konden meedenken en belangrijke thema’s, zoals dorpsidentiteit, economie en natuur/landschap duidelijker geworden, schrijven de gemeenten. Het was de ‘eerste, gezamenlijke stap’ om de nieuwe gemeente van 120.000 inwoners en 20.000 bedrijven een goede start te geven. ‘Samen Sterker’ moet de richting bepalen voor ‘een sterkere gemeente die ruimte biedt aan een veelheid van leefgebieden, identiteiten en gemeenschappen’. De herindeling blijkt vanuit financieel én organisatorisch oogpunt haalbaar. ‘Recentelijk hebben beide colleges gezamenlijk het voornemen uitgesproken om vooruitlopend op de herindeling al per 1 januari 2026 de ambtelijke organisaties samen te voegen.’ Dit moet een ‘robuustere’ organisatie opleveren van ongeveer 1.000 fte.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.