Advertentie

Hilversum kan Wijdemeren inlijven

Hoewel Wijdemeren zal ophouden te bestaan, wil het college toch nog drie miljoen euro uitgeven aan onderhoud van het gemeentehuis.

11 juli 2024
Stadhuis Hilversum
Shutterstock

De fusie of ‘lichte samenvoeging’ tussen Hilversum en Wijdemeren is een flinke stap dichterbij. De gemeenteraden van beide gemeenten stemden woensdag met grote meerderheid in met het opstellen van een herindelingsontwerp. Wijdemeren kan onderdeel worden van Hilversum, dat zijn naam behoudt. De pas 22 jaar bestaande naam ‘Wijdemeren’ zal met ingang van 1 januari 2027 voorgoed verdwijnen.

Concerndirecteur Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Zeelenberg in opdracht van Gemeente Alphen aan den Rijn
Concerndirecteur Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Apeldoorn
Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

De komende maanden gaan Hilversum en Wijdemeren samen een herindelingsontwerp schrijven. Hierin staat wat de visie is op de nieuwe gemeente, hoe de grenzen gaan lopen en hoe de financiën worden geregeld. Organisaties, ondernemers en inwoners kunnen meepraten over het ontwerp. Deze ‘participatiemomenten’ starten na de zomer. Het ontwerp moet eind dit jaar klaar zijn.

Gesprekken

Het besluit is het resultaat van een reeks gesprekken tussen de gemeenten Wijdemeren, Gooise Meren en Hilversum. Ook zijn er onderzoeken gedaan naar de financiële en organisatorische gevolgen van een herindeling.

Onbegrip

Hoewel Wijdemeren begin 2027 zal ophouden te bestaan, wil het college toch nog drie miljoen euro uitgeven aan onderhoud van het gemeentehuis. Het plan leidt tot onbegrip in de lokale politiek, maar volgens wethouder Gert Zagt (Financiën) kan het raadhuis na de fusie best nog eens hard nodig zijn. Alleen al omdat in het Hilversumse raadhuis niet genoeg plek is.

Fatsoenlijke werkplekken

Bovendien vindt Zagt dat een werkgever moet zorgen voor fatsoenlijke werkplekken voor het personeel. ‘Vanuit goed werkgeverschap moet je een accommodatie hebben die aan de basiseisen beantwoordt’, zegt hij in het regionale dagblad De Gooi- en Eemlander.

Maart

Het herindelingsontwerp staat in december op de agenda van de gemeenteraden van Hilversum en Wijdemeren. Na het besluit over het ontwerp kunnen ‘belanghebbenden’ hun zienswijzen indienen. Uiteindelijk nemen de raden in maart 2025 een besluit over het herindelingsadvies aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Wijdemeren was al vooraf gedoemd te mislukken wegens gebrek aan bestuurlijke kennis. Gemeente Stichtse Vecht heeft er geen oren naar omdat dat het geografisch zwaartepunt dan teveel naar het noorden verschuift en Maarssen/Maarsenbroek/Zuilen dan (op den duur) alsnog kans gaan lopen om te worden ingelijfd bij de gemeente Utrecht. Dat was nl. de primaire reden dat het oorspronkelijke ARHI kamervoorstel uit 2009 op dringend verzoek werd gewijzigd, zie:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/31840
Advertentie