Advertentie
financiën / Achtergrond

Vlissingen en Wijdemeren in 2023 onder curatele

Slechts twee gemeenten vallen dit jaar onder het provinciale toezicht op hun financiën.

27 januari 2023
vergrootglas
Shutterstock

Slechts twee gemeenten vallen dit jaar onder het provinciale toezicht op hun financiën. Hoewel de gemeentelijke situatie in jaren niet zo goed is geweest als nu, waarschuwen insiders voor de vele onzekerheden.

Concern communicatieadviseur

Gemeente Altena
Concern communicatieadviseur

Medewerker invordering en verhaal

Yacht
Medewerker invordering en verhaal

Eén gemeente in Noord-Holland, één gemeente in Zeeland. Meer ‘slachtoffers’ van het provinciale toezicht op de gemeentefinanciën zijn er dit jaar niet te betreuren. Ondanks de hoge inflatiekosten hebben gemeenten voor het grootste deel een sluitende begroting 2023 ingeleverd. Zuid-Holland heeft weliswaar één gemeente onder verscherpt toezicht gesteld, maar dat is omdat het een herindelingsgemeente betreft. Voorne aan Zee kon als gevolg van die herindeling nog geen begroting 2023 indienen. Na een herindeling is standaard dat een gemeente (tijdelijk) onder preventief toezicht staat.

Voor Wijdemeren is het preventieve toezicht dat de provincie Noord-Holland oplegt nieuw. De begroting 2023 is structureel en reëel niet in evenwicht, moest de toezichthouder constateren. En in de meerjarenraming wordt niet aannemelijk gemaakt dat dit evenwicht in de eerstvolgende jaren zal worden hersteld. Verantwoordelijk gedeputeerde Ilse Zaal (D66) heeft de gemeente opgedragen met een herstelplan te komen. Wanneer daaruit blijkt dat herstel van het structureel en reëel evenwicht op termijn aannemelijk is, kan ze de begroting 2023 alsnog goedkeuren en eventueel ook het preventieve toezicht weer intrekken.

Vlissingen is een oude bekende in de categorie zwakke broeders. Evenals voorgaande jaren, is ook de begroting 2023 niet structureel sluitend en laat ook de meerjarenbegroting een tekort zien. De begroting 2023 van de Zeeuwse gemeente vertoont een tekort van net iets meer dan 7 miljoen euro, volledig veroorzaakt door tekorten op het gebied van het sociaal domein en werk & inkomen. Over de jaren slinkt het tekort weliswaar, maar de meerjarenraming laat in 2025 nog steeds een gat zien van 2,2 miljoen euro. Dat betekent dat eventuele begrotingswijzigingen ook in 2023 weer moeten worden goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Zeeland.

Veel gemeenten hielden vorig jaar geld over

Volgens Gelders gedeputeerde Jan Markink hebben gemeenten de komende jaren ‘over het algemeen’ voldoende geld. Dat is met name het gevolg van de eenmalige verstrekking van extra geld voor jeugdzorg in 2023 en hoge rijksuitgaven waardoor de bijdrage aan het gemeentefonds tot 2025 stijgt. Wel heeft de herverdeling van het gemeentefonds een wisselend effect op de gemeentebegrotingen, maar gemiddeld genomen gaan de Gelderse gemeenten er volgens Markink op vooruit. Veel gemeenten hielden bovendien vorig jaar geld over, waardoor schulden af- en reserves toenamen.

Spaarpot

De VVD-gedeputeerde zegt blij te zijn met de cijfers, maar adviseert gemeenten tegelijkertijd te zorgen voor een goede spaarpot voor eventuele tegenvallers. ‘Het blijven onzekere tijden.’ Enerzijds komt dat door de hoge inflatie, de stijgende energiekosten, een krappe arbeidsmarkt en een stijgende rente, maar ook door het voorziene ravijnjaar 2026. In dat jaar immers daalt de rijksbijdrage aan het gemeentefonds ineens fors. Bijna de helft van de Gelderse gemeenten heeft om die reden 2026 niet sluitend gekregen in de meerjarenbegroting.

Markink: ‘Het rijk heeft een deel van dat ravijn gedempt door 900 miljoen euro toe te voegen aan het gemeentefonds, maar dat is duidelijk niet genoeg.’ Over of en wat er iets voor in de plaats komt, is nog steeds geen duidelijkheid. ‘Het leidt er toe dat gemeenten voorzichtig begroten en terughoudend zijn met het aangaan van nieuwe structurele uitgaven voor de jaren 2026 en verder’, aldus de Friese CDA-gedeputeerde Friso Douwstra.

Hoewel volgens de provincie Overijssel de financiële situatie van gemeenten de laatste jaren niet zo goed is geweest als nu, heeft VVD-gedeputeerde Monique van Haaf net als haar Gelderse en Friese collega’s wel zorgen over de vele onzekerheden. Daar zijn de grote mondiale ontwikkelingen, zoals het klimaat, de oorlog, vluchtelingen en de energiecrisis. Tegelijk is er de tendens dat de kosten jeugdzorg weer oplopen na corona, terwijl ook de invulling van de hervormingsagenda jeugd bepaald stroef loopt. En landelijk staan de gemeenten aan de vooravond van de uitvoering van het beleid rond onderwerpen zoals wonen, stikstof en duurzaamheid.

Van Haaf: ‘Hier is veel onzekerheid, omdat het rijk nog onvoldoende kaders heeft geformuleerd en geen financiële middelen voor de uitvoering door gemeenten heeft gereserveerd. Wij zien dat gemeenten en ook de provincie hiermee worstelen. De uitvoering zal grote impact hebben op de gemeenten en provincie.’

Lokaal belastinggebied max. 6 miljard groter

Minister Bruins Slot belooft gemeenten en provincies vóór de meicirculaire duidelijkheid te geven of en in welke mate ze zelf meer belastingen mogen gaan heff en. Ze zegt daarover momenteel in gesprek te zijn met koepelorganisaties VNG en IPO. Dat antwoordt de minister van Binnenlandse Zaken op Tweede Kamervragen. Ze vindt het nog te vroeg nu al een concrete uitwerking van een nieuwe fi nancieringssystematiek van de decentrale overheden te delen. In dat antwoord geeft ze aan dat zo’n nieuwe systematiek van bekostigen van gemeenten en provincies ‘complex’ is en vraagt om ‘zorgvuldige voorbereiding en afstemming met de koepels.’ Haar streven is dat er in het voorjaar 2023 ‘op hoofdlijnen’ duidelijkheid over komt.

Wel refereert ze, waar het gaat over een eventuele uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied, expliciet aan een rapport van een ambtelijke werkgroep die uitrekende wat een belastinggebied zou zijn dat past bij het gemeentelijk takenpakket. Volgens die werkgroep telt dat intussen op tot 9,7 miljard euro. Omdat de huidige omvang circa 4 miljard bedraagt zou er volgens de minister ‘dus’ maximaal een verruiming reëel zijn van circa 6 miljard euro. Daarover wordt volgens haar nu overlegt met de VNG.

Met name de CDA- en CU-fracties vroegen de minister oog te hebben voor de grote zorgen onder inwoners over verhoging van de belastingdruk. Zij wilden weten of, als tot vergroting van het decentraal belastinggebied wordt besloten, dan bijvoorbeeld de inkomstenbelasting omlaag gaat. De minister bezweert, dat mocht worden besloten tot een modernisering van het belastinggebied, het kabinet aandacht zal hebben voor koopkrachteffecten en uitvoeringsaspecten.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie