Wie steelt de ‘vuurwerkshow’?
De Mystery Burger bezoekt Wormerland, waar de raad het vuurwerkbeleid van de burgemeester steunt, maar toch een motie indient om te onderzoeken hoe het beter kan.
Iedere jaarwisseling is er in veel gemeenten weer gedoe rond het afsteken van vuurwerk. Zo ook in de gemeente Wormerland, waar burgemeester Peter Tange (GroenLinks) tijdens de ‘evaluatie vuurwerk’ zijn relaas geeft aan de raad. Zijn verhaal maakt indruk, maar een onverwachte motie doet meer.
Het is Tange er alles aan gelegen om een goede inkijk te geven in wat hij rond de jaarwisseling deed om vuurwerkoverlast te voorkomen. ‘We hebben ons vooral gericht op het bestrijden van illegaal vuurwerk, want dat levert het meeste gevaar voor de mensen op’, zegt de burgemeester. In de weken voor Oud en Nieuw zijn er huiszoekingen gedaan, illegale bommen ingenomen en straffen opgelegd. Er was ook een aanhouding. ‘U moet bij handhaven dus niet denken aan een kat- en muisspel tussen de jongeren en de agenten. Vuurwerk moet gewoon een feestje zijn’. Verder wil Tange ieder jaar een boodschap afgeven aan de jeugd. Dat gebeurt in groep acht van de basisschool. ‘We laten dan onder meer een film met vuurwerkslachtoffers zien. Sommige kinderen kunnen daar slecht van slapen, maar de boodschap komt wél over.’
De raadsleden lijken tevreden met de aanpak van hun burgervader. Binnen de kaders die de wet hem biedt, heeft hij er alles aan gedaan om excessen met vuurwerk te voorkomen. Hij is zelfs even gaan kijken bij het carbidschieten en houdt wensballonnen in de gaten. So far, so good, zou je zeggen. Dan neemt GroenLinks-raadslid Remco Doorn het woord. ‘Vuurwerk kan oogletsel veroorzaken, zorgt voor veel lawaai en hindert dieren in hun nachtrust. Wij zijn dus bezorgd en dienen een motie vreemd* in’. In de motie roept Doorn op om onderzoek te doen naar het verbieden van vuurwerk op plekken waar de overlast te groot is. Hij benadrukt dat het succes van de burgemeester niet gegarandeerd is in de toekomst. De andere partijen staan open voor de motie, zelfs de grootste tegenstanders van een vuurwerkverbod. ‘Wij vinden het niet erg als de gemeente dit eerst gaat onderzoeken’, zegt VVD-raadslid Martijn Doorenbos.
Het is echter de burgemeester die de motie niet zo fijn vindt. Tange: ‘Een vuurwerkverbod zou alleen gelden op Oudejaarsdag tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s nachts. Als u verbodsgebieden aanwijst, dan moet ik daar in die uren handhavers neerzetten’. Hij gelooft meer in preventie dan in een verbod. ‘Ik steek geen vuurwerk af, maar zie wel dat veel mensen er van genieten. Dat moeten we ook in ogenschouw nemen’. Verder meent Tange dat het onderzoek door een extern bureau zal moeten worden uitgevoerd. Hij raadt aan om de motie van zijn partijgenoot ‘te overdenken’. Later op de avond wordt deze toch aangenomen.
De burgemeester had nog wel zo zijn best gedaan om vuurwerkoverlast te voorkomen. Zijn verhaal zat zeer professioneel in elkaar, maar voor de GroenLinks-fractie was dat onvoldoende. Dankzij haar motie vreemd werd de raad geconfronteerd met een onderzoek dat zij eigenlijk niet kan weigeren. Immers, onderzoek doen kan altijd voordat er een besluit genomen wordt over een verbod. Door het onderzoek kan de raad later in het jaar een weloverwogen besluit nemen over de toekomst van het vuurwerk. En de burgemeester voert dat besluit gewoon uit.
Kemal Rijken
*Een motie vreemd is een motie over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Voluit het zo'n motie een 'motie vreemd aan de orde van de dag.'
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
V6 lijkt mij een egoist die slechts leeft voor eigen pleziertjes en geen oog heeft voor de gevoeligheden bij zijn medemens.