Portret Beste Bestuurder 2010: Lodewijk Asscher
Op 7 februari 2024 wordt alweer de 15e Beste Bestuurder bekendgemaakt. Hoe is het de vorige 14 winnaars vergaan? Deel 2: Lodewijk Asscher.
Een wethouder die zich bemoeit met de kwaliteit van het onderwijs in zijn stad. Lodewijk Asscher viel daarmee dermate op dat het hem de titel Beste Bestuurder 2010 opleverde.
De Beste Bestuurder heeft naam gemaakt als een bijzondere traditie van Binnenlands Bestuur en Necker om bestuurders van decentrale overheden in het zonnetje te zetten. Winnaars worden om zeer uiteenlopende verdiensten en redenen op het schild gehesen door hun collega’s die mogen nomineren en door alle burgers die mogen stemmen. Op 7 februari 2024 wordt alweer de 15e Beste Bestuurder bekendgemaakt. Hoe verging het de winnaars van de afgelopen 14 jaar? Wat heeft de titel hen gebracht en welke inspiratie biedt de jaarlijkse verkiezing om het openbaar bestuur te verbeteren of (opnieuw) te waarderen? De komende weken plaatst de redactie van Binnenlands Bestuur elke dag een portret of persoonlijke terugblik van een winnaar.
Minimum CITO-score
Asscher, toen 36 jaar, beperkte zich nadrukkelijk niet tot de wettelijke taak ‘beheerder van onderwijsgebouwen’, maar waagde het een kwaliteitsnorm in te stellen. Scholen in Amsterdam moesten een minimum CITO-score halen en met zijn norm streefde de Beste Bestuurder de landelijke onderwijsinspectie in strengheid voorbij. Scholen die niet doorgaven wanneer er gespijbeld werd konden eveneens rekenen op een kritische aanpak. En Asscher schortte de subsidie op van een islamitische school omdat die de integratie van leerlingen tegen zou werken.
Open wijze van communiceren
Behalve om zijn spraakmakende onderwijsbeleid werd de Beste Bestuurder gewaardeerd om zijn open wijze van communiceren, als wethouder Financiën, Jeugdzaken en Educatie en later als interim-burgemeester, nadat Job Cohen in 2010 vertrok naar Den Haag. Niet lang daarna vertrok Asscher zelf ook naar Den Haag, om minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te worden in het kabinet Rutte-2.
Opgestapt om toeslagenaffaire
In 2016 streed hij met Diederik Samsom om het landelijk lijsttrekkerschap van de PvdA. Die strijd won hij, maar met negen zetels haalde de partij bij de Tweede Kamerverkiezing van 2017 het slechtste resultaat in haar bestaan. Asscher werd fractievoorzitter, in de oppositie. In 2021 zou hij weer lijsttrekker zijn, maar vlak voor de verkiezingen trad hij terug vanwege het rapport over de toeslagenaffaire. Een dag later stapte ook het kabinet Rutte-3 op vanwege de affaire.
Duurzame Luchtvaarttafel
Inmiddels is Asscher terug in en rond politiek Amsterdam. Naast zijn werk bij een adviesbureau is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en van het Muziekgebouw aan ’t IJ. In 2022 was hij verkenner en formateur bij de coalitievorming in Amsterdam. Landelijk blijft Asscher eveneens in beeld, zo is hij sinds begin dit jaar onafhankelijk voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.