Advertentie

Voorlichter à 1100 euro per dag

De provincie Gelderland huurt tegen een dagtarief van ruim 1100 euro een jaar lang een externe communicatieadviseur in. ‘Geen abnormaal tarief’, zegt de branchevereniging. ‘Aan de hoge kant’, menen andere provincies

09 april 2010

Bijna 231.000 euro per jaar, exclusief btw. Dat is de prijs van een externe communicatieadviseur die de provincie Gelderland voor het jaar 2010 in de arm heeft genomen. Als de adviseur het hele jaar door fulltime voor de provincie werkt. Omdat uitsluitend ‘daadwerkelijk gemaakte dagen’ maandelijks worden gefactureerd, kan de rekening voor de provincie lager uitvallen. Bij ziekte of vakantie betaalt Gelderland niets. Wel heeft de provincie aangegeven de adviseur gedurende het gehele jaar nodig te hebben.

 

De betrokken adviseur heeft ‘grote ervaring’ op het gebied van openbaar vervoer, en daarnaar was Gelderland op zoek. De inhuurkracht werkt al sinds juni 2007 voor de provincie, zij het niet altijd fulltime. Volgens een woordvoerster van de provincie heeft de communicatieadviseur specifieke deskundigheid op het gebied van marketing: ‘Die expertise hadden wij onvoldoende in huis, en daarom hebben we deze extern ingehuurd.’

 

Met een dagtarief van ruim 1100 euro is Gelderland relatief goedkoop uit, schrijft het verhurende communicatiebureau aan de provincie. Gelderland dacht eigenlijk aan een minder zware ‘medior adviseur met grote kennis van OV’, blijkt uit deze correspondentie, die in bezit is van Binnenlands Bestuur. Het bureau droeg, ‘gezien haar grote ervaring op het gebied van OV’, de senior adviseur aan die al voor de provincie werkte.

 

Voor een medior adviseur rekent het bureau normaal gesproken een dagtarief van 1046 euro, een senior adviseur kost 1316 euro per dag. Hierbij wordt uitgegaan van een 9-urige werkdag. ‘Om de provincie tegemoet te komen’ werd de senior ditmaal uitgehuurd tegen een dagtarief van 1110 euro. Dat is 123 euro per uur. De adviseur werkt 9 uur per dag, vier dagen per week. Het provinciehuis in Arnhem is de standplaats, maar thuis werken is toegestaan. Het afgesproken dagtarief is inclusief reiskosten. De inzet van de communicatieadviseur staat los van eventuele ‘losse, afgebakende projecten’ van de afdeling Openbaar Vervoer. ‘Dergelijke projecten worden apart geoffreerd.’

 

Vraag en aanbod

 

Uit cijfers van de VPRA, de branchevereniging voor public relations- en communicatieadviesbureaus, blijkt dat uurtarieven voor senior communicatieadviseurs in de praktijk variëren van 80 tot maximaal 150 euro. ‘Die 123 euro is dus geen abnormaal tarief’, zegt VPRA-voorzitter Alexander Osten. ‘Het is een kwestie van vraag en aanbod. Kennelijk heeft deze persoon iets dat de provincie heel graag wil.’

 

Osten wijst erop dat een ambtenaar in loondienst de overheid ook veel geld kost: ‘Iemand in vaste dienst kan ziek worden, en de werkgever moet bijvoorbeeld ook verzekeringspremies betalen. Dat zit bij externe inhuur allemaal bij de prijs ingebakken.’ De tijd dat de overheid gemakkelijk de beurs trok voor het inhuren van derden is volgens Osten voorbij: ‘In het verleden is het kostenbewustzijn een tijdje zoek geweest, maar de laatste jaren probeert de overheid strakker met inkoop om te gaan.’

 

Als het gaat om het inkopen van communicatieadvies, hebben veel provincies, waaronder ook Gelderland, raamcontracten met een beperkt aantal bureaus. Deze overeenkomsten, die een looptijd hebben van maximaal vier jaar, zijn na een Europese aanbestedingsprocedure tot stand gekomen. Indien de provincie voor communicatieadvies moet terugvallen op een externe kracht, worden offertes aangevraagd bij de geselecteerde bureaus.

 

Doordat de uurtarieven in de raamcontracten veelal vastliggen, valt er voor een provincie over de prijs doorgaans weinig meer te onderhandelen, zegt de woordvoerster van Gelderland: ‘De dagvergoeding en het uurtarief behoren tot de basisafspraken in de raamovereenkomst.’ Het werken met raamcontracten sluit volgens de woordvoerster ook een andere, vermoedelijk veel goedkopere mogelijkheid uit: ‘Via de geselecteerde bureaus huren we op projectbasis afzonderlijke adviseurs in. Dit betekent ook dat je als opdrachtgever geen individueel jaarcontract kunt afsluiten.’

 

Lagere prijs

 

Toch reageren andere provincies met enige verbazing op het dagtarief dat Gelderland betaalt voor een adviseur die minimaal een jaar lang nodig is. ‘In 2009 hadden wij 1,5 miljoen euro beschikbaar voor externe inhuur van communicatieadviseurs. Het uurtarief dat wij betalen varieert, en loopt op tot maximaal 120 euro’, zegt André Lammerse van de provincie Zuid-Holland. Een lang contract betekent volgens hem dikwijls echter een lagere prijs. Noord-Holland werkt, net als Zuid- Holland en Gelderland, met raamcontracten. ‘Voor elk project vragen we minimaal drie offertes aan. Dat doen we om de concurrentie scherp te houden’, zegt Wrister Grommers, hoofd communicatie van de provincie Noord-Holland.

 

Hoewel een uurtarief van 123 euro hem ‘erg hoog voorkomt’, zegt Grommers de bedragen waarmee Noord- Holland werkt niet te kunnen vrijgeven. ‘Het gaat hier om bedrijfsgevoelige informatie die wij niet mogen verstrekken aan derden.’ Wel zegt Grommers dat de bedragen in Noord-Holland omlaag gaan naarmate een adviseur voor langere tijd wordt ingehuurd.

 

Reacties: 45

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
Wat mij verbaast is dat Binnenlands Bestuur hier aandacht aan besteedt. Uit de reacties blijkt dat het tarief doorsnee is en de duur van de opdracht wat lang. Maar er zijn duizenden van dergelijke inhuurconstructies. Geen nieuws dus.

En de echt relevante vraag, of de adviseur waar voor zijn geld biedt , wordt niet beantwoord in het arttikel en de reacties.

Soms kan een extern adviseur in de helft van de tijd het werk beter doet dan de beschikbare ambtenaren. En dan valt de kosten – baten analyse (max. € 250.000 versus min. € 200.000) heel anders uit. Vooral als de adviseur de garantie kan bieden op succes (op basis van eerdere resultaten) en de provinciale ambtenaren nog niet weten hoe ze het voorliggende vraagstuk moeten aanpakken.

Ik houd mijzelf altijd voor dat beslissers bij de overheid ook niet helemaal achterlijk zijn en wel kijken naar de nut en noodzaak van een dergelijke inhuur.
Hans / Adviseur Publieke sector
Advies kost geld en dit lijkt een normaal tarief voor ADVIES. Niet voor iemand die de pot zit te verteren voor 9u/dag een jaar lang. Dat is geen advies meer, dat is bewust cashen zoalng de opdrachtgever niets zegt. En ja, we hebben blijkbaar te maken met onkundige, naieve en in gemeenschapsgeld ongeinteresseerde ambtenaren. Immers, als je het zelf niet hoeft te betalen, dan maakt het je toch niets uit?
Hans / Adviseur Publieke sector
Van dit jaarbedrag kunnen heel veel mensen dagelijks vervoerd worden.. Bij een onderwerp als OV kom je toch een heel eind met nuchter redeneren, lijkt me. En wat valt er dan over te communiceren? Weer een steentje dat bijdraagt aan de discussie om provincies op te heffen.
hans / adviseur
Typisch weer de overheid die denkt dat het bij bedrijven zo gaat. Maar bij de bedrijven halen ze massaal de broekriem aan en doen ze even minder aan communicatie. Het motto daar is low budget. Dit is wel de manier om de burger anti ambtenaren te krijgen. Ga vooral zo door...
Joop Lemmens
Een beetje financieel adviseur kost al snel 150 euro per uur. Echt waardevolle en ervaren consultants kosten een veelvoud.Wat wij niet weten is of deze personen veel geld echt verdienen voor de gemeenschap én of het ook goedkoper kan dan genoemd tarief. Pas dan kun je conclusies trekken.
Wat ik wél weet is dat ja bij langdurige projecten altijd moet afdingen omdat de adviseur een volle agenda en dus een gegarandeerd inkomen heeft.
Bataaf / adviseur
Gezien de functie omschrijvingen en de hoogte van de salarissen moet deze kennis toch in huis zijn!
Heike / ambtenaar
Mijn gedachten gaan terug naar een werksituatie 5 jaar geleden; er was een gemeentebrede werkgroep geformeerd die het bestuur moest adviseren met betrekking tot het systeem van bijstandverlening. Alle expertises kwamen aan bod en ieders advies werd opgenomen in een mooi rapport. Blijkbaar vond het bestuur het echter nodig daarná toch nog een extern bureau in te schakelen, dat uiteindelijk tot dezelfde conclusies/advisering is gekomen. Dat is 1 voor de prijs van 2 ! Ik zou dan ook willen pleiten om eerst eens goed te kijken wat je als provincie of gemeente zelf 'in huis' hebt en waardering op te brengen voor en vertrouwen te hebben in de kwaliteit van je eigen mensen.
piet brontsema / org adviseur
dat doe je er commissaris van de koningin er toch gewoon even bij VVd,er Cornielje.
v.willems / gemeenteambtenaar
externe adviseurs worden om meerdere redene ingehuurd. Specifieke deskundigheid en / of tijdelijk leveren van capaciteit. Het lijkt mij dat het bijna structureel voorzien in capaciteit beter vorm kan krijgen met eigen personeel. Indien één jaar werk wordt geboden lijkt mij aanpassing van het tarief met 20 tot 30 % zeker op zijn plaats. Deze casus klinkt niet echt goed!
Diane Bergman / Raadslid
Ik verbaas me wel een beetje. Hoe liggen de tarieven voor andere soorten adviseurs dan? Mij is wel bekend dat er voor een projectleider 2500 per dagdeel wordt betaald? Als deze dame haar geld waard is en zulke specifieke kennis heeft is een uurtarief van deze hoogte niet vreemd, gezien vergelijkbare tarieven voor beleidsmedewerkers van dit niveau. Het lijkt me hoog tijd worden dat professionele strategische communicatie eens gewoon gewaardeerd wordt. En dat goed communicatieadvies wat waard is. Dat is waar de meeste overheden nog van kunnen leren. Als het mis gaat kijkt iederen ook naar communicatie en weet hoe het had gemoeten. Fijn dat iemand dat nu eens inziet!
Esther / Lezer
@Diane Bergman: uw reactie verbaast mij dan weer niet gezien uw andere baan als.....communicatieadviseur!
Hans den Boer / hoofd Communicatie Service Drechtsteden (op persoonlijke titel geschreven)
Onder de kop ‘Voorlichter à 1100 euro per dag’, verderop in het artikel nog even aangedikt met ‘bijna 231.000 euro per jaar’, doet redacteur Boudewijn Warbroek lustig mee in de golf van selectieve verontwaardiging die kennelijk nu ook in Binnenlands Bestuur is aangespoeld. Natuurlijk, als overheid geven wij met elkaar belastinggeld uit en dat moeten we zorgvuldig doen. Maar is de flexibele inzet van specialisten nu werkelijk zo duur betaald met 123 euro per uur.

Als we binnen de overheid echt alle kosten meerekenen zitten we bij schaal 10 al op zo’n 70 euro per uur. Bedragen in de orde van 123 euro, mits gericht en zonder open eind ingezet, zonder pensioen-, wachtgeld-, ziektekosten en andere verplichtingen vind ik alleszins verdedigbaar. Zeker gelet op het ondernemersrisico en andere risico’s zoals arbeidsongeschiktheid.
Jan Kijlstra / nvt
Ambtenaren en politici vragen advies omdat ze het zelf niet weten (dit is door studie te verhelpen), of omdat ze zich willen indekken. Doorgaans dat laatste. Gaat het dan mis dan heeft de adviseur z'n werk niet goed gedaan, immers.
Zo'n adviseur, wil hij werk houden, moet niet te veel en te vaak tegen de wens van de opdrachtgevers in willen gaan in z'n advies (en die opdrachtgevers weten doorgaans allang welk advies ze hebben willen). Tja, en dan krijg je een hele inner-crowd, netwerken heet dat, van elkaar allerlei balletjes toespelende figuren.
Met soms hele vreemde uitwassen, zoals nu bij die OV-adviseur. Maar dat valt op door de wel heel lange adviesduur. De meeste adviesperiodes zijn veel korter. Maar per uur niet goedkoper. De totale kosten aan externe adviseurs lopen, dat is al langer bekend, geweldig uit de klauw. Maar ja, inner-crowd, hè. En wie in een koor wil blijven meezingen, moet wel hetzelfde liedje willen zingen als de rest.
Anders ben je gauw vertrokken. Gevolg: een op veel punten beroerd functionerende overheid, steeds grotere afstand tussen burgerij en bestuur.
En afkalvende voorzieningen. Zoals onderwijs, zorg. En o ja, ook OV. Tja, en over die afkalving moet je wel professioneel kunnen communiceren met de burger. Alsof die ook zonder die dure adviseur niet door heeft dat íe in het pak genaaid wordt.
Vroeger moest je. als je postbode wilde worden, naar de Rijks Psychologische Dienst. Om gescreend te worden, o.a. op betrouwbaarheid. Vroeger was een openbaar ambt ook een zaak van eer.
Tegenwoordig wordt de post bezorgd door medewerkers van de sociale werkvoorziening. Dat gaat eigenlijk best wel goed, geloof ik. Maar aan ambtenaren worden tegenwoordig veel minder eisen gesteld, en aan politici geen enkele. Misschien moeten we kandidaat-politici maar eens gaan screenen, voordat ze verkozen worden.
Psychologen zat in dit land, met de grootste dichtheid aan psychologen ter wereld. Omdat er steeds minder mensen
zich geroepen voelen het volk te vertegenwoordigen, wordt het aantal beschikbare kandidaten rap minder. Waardoor het gemiddelde niveau daalt. Een reden te meer om die psychologen vooraf in te schakelen.
En dan en-passant, de kwaliteit van de ambtenaren verhogen. Dan heb je er gelijk ook minder van nodig.
Marten / gemeenteambtenaar
Dit is toch de provincie die instellingen met personeelsleden die meer dan de Balkenendenorm verdienen niet meer wil subsidieren?
frans / ambtenaar
Voorlichter is een zwaar vak; stoflongen van het roken, maagzweer van de koffie, daar mag best wat tegenover staan.
R. Roeske / Adviseur sociale zaken
NATUURLIJK vindt die branchevereniging dit geen abnormaal tarief. Wat moeten ze anders zeggen? Dat het een normaal tarief is?
Hiermee geeft zo'n verening maar één ding aan: Ze leven in een totaal andere wereld en begrijpt helemaal niets van de samenleving. Het feit dat een dergelijk bedrag ongeveer een kwart-miljoen euro per jaar kost, vindt men dus normaal.
Het gaat hier slechts om een relatief eenvoudige functie van COMMUNICATIE-ADVISEUR. Meer niet! Wat is dit voor een ontzettende belachelijke onzin om dit te verdedigen.
Bas / logicus
Ik vind € 1.321,00 inclusief BTW helemaal niet vreemd als bewezen is dat iemand een IQ heeft van ruim boven de 170. Uiteraard moet deze dan ook nog over de benodigde specialisatie beschikken.
Het is wel vreemd dat wij in Nederland (overheid en bedrijfsleven) zoveel externe adviseurs inhuren tegen dergelijk hoge vergoedingen. Temeer omdat bijna elke keer als een project door ze is afgerond blijkt dat de toegevoegde waarde van de adviseur nihil was of zelfs schadelijk bleek te zijn.
De input die werkelijk van toegevoegde waarde was komt voornamelijk van de vloermedewerker (á € 15,00 p/u) die ermee moet werken. Conclusie: een hoge opleiding is geen garantie voor bedrijfsinhoudelijke kennis. Jarenlange werkervaring wel.
Ferry Donkers / communicatie adviseur
Heel normaal tarief hoor. Zullen we het maar niet hebben over de tarieven die organisatieadviseurs, advocaten en accountants (om er maar eens een paar te noemen) in rekening brengen?
Bart Verplak / juridisch medewerker
Gewoon de zoveelste overbetaalde mee-eter uit de ruif die marktwerking heet.
De enige echte oorzaak van de crisis.
Kees
die man is geen stuiver waard.
Hij kost slechts 4 cent per seconde
Hans van den Berk / Communicatieadviseur
Het is inderdaad conventie dat naarmate de lengte van het dienstverband toeneemt, het uurtarief dienovereenkomstig daalt. Dat lijkt hier niet overeengekomen te zijn.
Jofel
Tja, het is geen hoog tarief voor externe inhuur. Een beetje medior organisatieconsultant kost ook €100-€120. Zelf ziet een consultant daar ongeveer een kwart van terug (mits in loondienst bij adviesbureau). Dus dit bedrag vind ik niet schokkend.

Wat ik alleen niet begrijp is waarom Gelderland niet een eigen ambtenaar in huis heeft die dit kan. Consultants zijn bedoeld om in te huren voor zeer moeilijk invulbare vacatures óf om hun specifieke kennis voor een kort traject.

Als iets een jaar duurt en daarnaast deze consultant al sinds 2007 voor de provincie werkt, dan had de provincie beter kunnen investeren in een eigen amtenaar. Dan waren ze goedkoper uit geweest (waarschijnlijk ongeveer €100.000/jaar aan werkgeverslasten) én dan hadden ze de kennis tenminste in de eigen organisatie geborgd.

En dat is zo jammer, dat de overheid zo veel inhuurt dat de eigen organisatie geen kennis meer opbouwt en behoudt.
Morsnova / commentator
Ik vind het tarief ook niet schokkend, maar wel de duur van de inhuur. Wat me ook verbaast is, dat er kennelijk een chronisch tekort aan communicatieadviseurs is. Ik heb wel eens een tijdje bij een grote gemeente rondgelopen en daar verbaasde ik me juist over het grote aantal (ambtelijke) communicatieadviseurs in vaste dienst. Ik vroeg me altijd af waar die voor nodig waren. Teksten nalopen en corrigeren deden ze niet, want dat vonden ze beneden hun stand. En áls er eens een gemeentelijke persconferentie werd georganiseerd kwam alleen het plaatselijke sufferdje opzetten, en soms de provinciale omroep. Voor een dergelijke " oogst" hoef je toch geen kamers vol communicatieadviseurs te hebben? Zou het bij de provindie Gelderland anders zijn? Ik kan me dat niet voorstellen. Of zitten daar ook allerlei ambtelijke communicatieadviseurs, die het handwerk beneden hun stand vinden? En daarom maar liever een externe het werk laten opknappen?
Kouwe Kack / ambtenaar
Ik ben tegen
K.Kok
Begrijpen de verantwoordelijken wel dat er mensen zijn die een hele maand moeten rondkomen van het belastinggeld wat daar per dag over de balk word gegooid?

Een communicatie deskundige op het gebied van OV. Wat moet zo'n man/vrouw in vredes naam recht praten dat het zoveel geld waard is?
Kees Hoogtevrees / burger
Indien een plan op het gebied van openbaar vervoer steun behoeft op het gebied van communicatie naar de burger toe, is er per definitie sprake van een slecht plan. Een goed plan spreekt namelijk voor zichzelf.
MItchell / Communicatie adviseur
Jammer genoeg zit ik ook in dit vakgebied: leuk salaris heeft mijn collega.
Wel jammer dat een communicatie adviseur eigenlijk niets weet. Kunnen wel heel goedgebakken lucht verkopen, en tsjah, daar moet wel wat tegenover staan.
Communicatie = gebakken lucht, oude wijn in nieuwe zakken.
Huur dan iemand in de weet waar hij het over heeft
Harm van Dort / Accountant
Uit dit soort wantoestanden wordt zonneklaar waarom de hakbijl in de overheidsuitgaven moet. In ieder bedrijf met een financiele positie als de overheid zou al lang een vacaturestop zijn ingevoerd. Daarvoor nog dit soort peperdure krachten geloosd,
pluk / directeur
wat een flauwekul.
een communicatie adviseur is zo'n non-vak.
Iedereen kan praten en uitleggen en redeneren, tenminste dat mag verwacht worden van mensen in het midden - en hogere kader.
Leer je mensen zelf communiceren en je hebt al die ongein niet meer nodig.
Alex
"Hoewel een uurtarief van 123 euro hem ‘erg hoog voorkomt’, zegt Grommers de bedragen waarmee Noord- Holland werkt niet te kunnen vrijgeven"

Hoezo niet te mogen vrijgeven? Wobben dan maar?
Jaan Krats
En om dat soort onbenullen te betalen, moet de bevoling tot hun 67-ste werken.
kees / werkeloos door de polen
heb een uitkering van 1100 euro per maand,en moet kotsen dat er zo met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen,mijn uitkering per maand wordt weg gegeven aan iemand die dat per dag krijgt SCHANDE
Frank
Sja echt raar is een uurtarief van 120 toch niet? Het is wel raar dat dat gelijk een jaarlang nodig is bij een provincie. Wat weten of kunnen ze daar nog WEL zelf? D'r zitten teveel mensen op de verkeerde plekken, lijkt mij. Maar dat geldt voor huizen ook. En voor politiek. En woonwerk verkeer. En relaties. Het is eigenlijk doodnormaal :)
Thomas / student & ondernemer
Ik wil even reageren op
"kees • werkeloos door de polen"

Die hetvolgende zei:
"heb een uitkering van 1100 euro per maand,en moet kotsen dat er zo met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen,mijn uitkering per maand wordt weg gegeven aan iemand die dat per dag krijgt SCHANDE"

Uw uitkering wordt niet weggegeven aan iemand die dat per dag krijgt, deze persoon in kwestie krijgt een bedrag dat inderdaad ongeveer even hoog is als uw uitkering. Daarintegen werkt deze persoon wel, u werkt niet. U mag, vind ik persoonlijk, blij zijn dat ondanks dat u niet werkt, u wel zomaar geld krijgt. Ik denk daarom ook dat u mogelijk ook maar eens opzoek moet naar werk, in plaats van te klagen dat uw werk u 'afgenomen is door polen'.
Erik M / ambtenaar
Het is een normaal tarief, alleen lijkt het me heel sterk dat de provincie elke dag een jaar lang een adviseur"nodig heeft voor iets onbenulligs als OV gerelateerde communicatie. Volgens mij hebben ze voldoende communicatiemedewerkers in vaste dienst. Als het echt nodig nodig is huur een externe adviseur in voor een paar uur per maand om inderdaad ADVIES te geven. Een jaar lang elke dag 8 uur per dag advies geven is natuurlijk compleet van de zotte.
Dario Regazzoni / criticus
Ik zeg, alle provinciale besturen opheffen en al die raamambtenaren zonder wachtgeld een schop geven. Deze mening zal wel niet gewaardeerd worden door alle ambtelijke dames en heren die de hele dag dit soort sites zitten te F5-en van mijn belastingcenten, maar goed. Provinciaal bestuur opheffen? Ik zeg: DOEN!
philippe / calculator
Een (hulp)monteur die uw auto repareerd kost ook minimaal €80,- per uur ex btw Gelukkig heeft deze monteur in de regel geen heel jaar nodig om uw auto te repareren.
David / organisatieadviseur en ondernemer
Ik vind dat dit artikel veel te weinig informatie geeft om een goede mening te vormen. Wel vind ik dat men de marktwerking niet moet onderschatten. Adviesbureaus kunnen in veel opzichten meer bieden dan een overheidsinstelling. Naast salaris en secundaire voorwaarden is er vaak ook een veel stimulerender en afwisselender werkomgeving. Adviesbureaus zullen daarom altijd de beste jongetjes en meisjes van de klas aantrekken. Wat mij wel stoort, ook in mijn eigen werk, is dat er onvoldoende verantwoordelijk omgegaan wordt met het inbedden van de kennis en ervaring in de eigen organisatie en daarmee dus onverantwoord met gemeensschapsgeld wordt omgegaan. Overheidsinstellingen moeten daar echt een veel sterkere prikkel voor krijgen, anders krijg je situaties van jarenlange inhuur en draaideur ambtenaren.
Sjeert
Te gek voor woorden. De ambtenaren zitten daar in grote getale en nu moeten we dit soort exorbitante bedragen betalen omdat ze het werk zelf niet beheersen. Dit versterkt weer het slechte imago van de ambtenarij
Wim / Adviseur
Geachte dames/heren van de provincie,

Ik doe het voor minder dan de helft. Bovendien ontvangt u het eerste jaar 30% salarissubsidie!
Mail me.........!
Jan
Op zichzelf geen bizar tarief, als je kijkt wat consultants van andere bedrijven kosten (McKinsey waar onze overheid ook gebruik van maakt doet harder schrikken) Wel is het bizar dat een adviseur voor een heel jaar dient te worden ingehuurd.
Beetje laat overigens aangezien het fiasco met plotselinge aanbesteding van spoorlijnen aan Arriva al zo goed als rond is..
Jan Joost Dreiers / J.J. Consultancy
Mijn uurtarief als consultant/adviseur bedraagt Eur. 330 excl. BTW.
Voor de domme meelopers van het GeenStijl blogje een leuk rekensom waar zij ongetwijfeld het hele weekend druk mee zijn om mijn jaarinkomen te beredeneren indien de provencie besluit om van mijn diensten gebruik te willen maken. Tip: 48 weken maal 40 uur x tarief). En ach, bedenk dat het gras altijd groener is etc.etc.
hans / cpmmentator
dus.. welk vriendje van welk bestuurslid heeft dat baantje gekregen?
Jim
Dit heeft niks te maken met voor een jaar inhuren ofzo, het is een vaak terugkomend fenomeen, is mijn ERVARING. en dat is vriendjespolitiek, geslijm erbij hoor mentaliteit. Anders kan een gemeente, een afdeling gewoon niet ZO blind zijn.
jan / DGA
Ik vraag me af welk zelfstandig bedrijf of commercieele instelling zo'n bedrag aan een adviseur betaald. Ik denk, en dat is mijn ervaring met contakten in de bedrijfswereld, geen enkel bedrijf. Punt.
Ook hier is weer duidelijk dat de overheid zich laat manipuleren, beslissingen van zich afschuift voor veel geld, immers zij hebben niet beslist, maar de ingehuurde professional. Ambtenaren (generaliserend, want de betere verdwijnen zowieso naar het bedrijfsleven) zijn onbekwaam, te arogant om bij te leren, en overheidsgeldverslinders (mijn en Uw belastingcenten). 16 miljard bezuinigen? begin maar eerst in deze sector. Kostendekkend werken? paspoort of rijbewijs kost dus ....?? Bij de overheid hebben ze geen idee wat kostendekkend is en hoe ze dat moeten aanpakken. Dienstverlened? Ga maar eens ervaring opdoen betreffende service bij grote bedrijven als Philips, Ikea, C1000, Makro, Shell, enz. en hoeveel dat deze firma's kost. Nee, daar kopen ambtenaren alleen maar.
Ik heb zelf als kleine ondernemer 12 jaar in de raad van een gemiddelde gemeente gezeten, het is vechten tegen de bierkaai, als je met een links regime te maken hebt, inclusief de ambtenaren, en de ongelooflijke bedragen die betaald worden voor "externe expertise".
Er moet bezuinigd worden, maar een nieuw gemeentehuis is een must. Rara, net (lees twee dagen) voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezing) was de nieuwbouw gegund....
Overheid, ambtenaren, regeltjes om de ambtenaren werk te verschaffen, door de hogere ambtenaren zelf bedacht om het apparaat staande te houden....
Advertentie