Vooral ouderen en hoger opgeleiden volgen ‘Europa’
Slechts twee procent van de Nederlanders volgt de Europese politiek op de voet.
Het zijn vooral ouderen en hoger opgeleiden die de Europese politiek volgen, zo blijkt uit het onderzoek 'Mijn Europa?' van Ipsos I&O in opdracht van Binnenlands Bestuur. Ruim de helft van de Nederlanders volgt de politiek naar eigen zeggen heel beperkt of zelfs helemaal niet.
Weinig discussie
Nog slechts acht weken zijn er te gaan voor de verkiezing van het Europees Parlement op 6 juni. Toch lijkt de belangstelling voor het onderwerp nog niet heel groot. Alle pijlen zijn vooralsnog gericht op de Nederlandse formatie. Van een levendige discussie over de Europese verkiezingen is nog weinig sprake.
Heel beperkt
Ruim de helft van de Nederlanders volgt naar eigen zeggen de Europese politiek dan ook heel beperkt (42 procent) of helemaal niet (15 procent). Vier op de tien Nederlanders zegt de Europese politiek ‘op grote lijnen’ te volgen. Slechts twee procent zegt de Europese politiek op de voet te volgen.
Jongeren het minst
Met name hoger opgeleiden zeggen vaak de Europese politiek in grote lijnen te volgen, lager en middelbaar opgeleiden doen dat vaker beperkt of niet. De verschillen naar leeftijd zijn nog groter: waar 57 procent van de 65-plussers zegt de Europese politiek in grote lijnen te volgen, is dat onder 18- tot 24-jarigen slechts 26 procent. Zij zeggen juist vaker dan andere leeftijdsgroepen de Europese politiek helemaal niet te volgen.
Gemeenteraadsverkiezingen
Overigens gaat dit niet alleen op voor de Europese politiek. Ook de gemeentepolitiek wordt door veel Nederlanders niet gevolgd. In februari 2022 – een maand voor de Gemeenteraadsverkiezingen – zei 37 procent van de Nederlanders de gemeentepolitiek ‘op de voet’ (4 procent) of ‘in hoofdlijnen’ (33 procent) te volgen. Als het gaat om landelijke politiek, lijkt dit aandeel wel hoger te liggen. Twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 zei bijna driekwart ‘het nieuws over de politiek en de verkiezingen’ op de voet of op hoofdlijnen te volgen.
Eén op acht voelt zich Europeaan
Op de vraag waar men zich vooral mee identificeert – de eigen woonplaats, regio, provincie, land, Europa of een ander gebied – zegt slechts 12 procent van de burgers zich ‘Europeaan’ te voelen (onder bestuurders is dat wat meer: 26 procent). Het merendeel identificeert zich met Nederland of de woonplaats.
Ga maar stemmen op een orgaan wat geen invloed heeft.
Dit is net zoiets als de uitspraken van gestudeerde types als wetenschap bestempelen daar waar er nooit wetenschap aan ten grondslag ligt. Die theorieën worden nooit aangehaald dat moet je maar voor lief nemen en vooral geen vragen en zeker geen kritiek. Die kwakers zijn onaantastbaar.
Dit zijn politici maar het is geen politiek. Dit lijkt democratie maar het is het niet.