VNG: uitspraak rechter over vuurwerkverbod een vergissing
De VNG stelt dat het wel mogelijk is op grond van een APV een vuurwerkverbod in te stellen. De voorzieningenrechter oordeelde onlangs dat niet niet mogelijk is.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het niet eens met de uitspraak van de voorzieningenrechter over het vuurwerkverbod in de gemeente Hilversum.
Alleen burgemeester mag besluiten
De rechter veegde op 19 december het ‘gewijzigde aanwijzingsbesluit’ van de gemeente Hilversum van tafel. Volgens de rechter is het college niet bevoegd een dergelijk besluit te nemen. Het zou immers gaan om een kwestie van openbare orde en veiligheid. Besluiten binnen dat terrein vallen uitsluitend onder de burgemeester.
Rechter maakt vergissing
De VNG vindt dat de rechter daarmee een vergissing maakt. De vereniging stelt dat de zorg voor het handhaven van de openbare orde op basis van de Gemeentewet bij zowel de burgemeester als het college is neergelegd. In een analyse van de uitspraak schrijft de VNG: ‘Artikel 172 lid 1 Gemeentewet geeft de burgemeester de bevoegdheid om de orde te handhaven in situaties waarin snel en krachtdadig optreden is vereist. Wanneer er de mogelijkheid is om gedurende een langere periode een overweging te maken over een gewenste maatregel, kan het college daartoe besluiten en (zoals in deze situatie) een aanwijzingsbesluit nemen.’
Eigen houtje
Volgens de VNG zou het ook onwenselijk zijn als de burgemeester allerlei besluiten op eigen houtje zou kunnen nemen, zonder het college daarin te betrekken, ‘Dat is onwenselijk in het kader van de democratische besluitvorming op lokaal niveau.’
Alternatief
Op korte termijn ziet de VNG geen mogelijkheden om de uitspraak van de voorzieningenrechter aan te vechten. Dat kan alleen door middel van een bodemprocedure. Wel wijst de vereniging er op dat de uitspraak alleen rechtsgeldigheid heeft voor de gemeente Hilversum en niet op aanwijzingsbesluiten van andere gemeenten. Als alternatief wijst de VNG de gemeenten er op dat ze wel handhavend op kunnen treden door gebruik te maken van een bepaling in de model-APV van de VNG. Daarin staat dat het verboden is consumentenvuurwerk op een openbare plaats te gebruiken als dat gevaar, schade of overlast van veroorzaken.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.