Plan: vervang provincies door 100 gemeenten
Nederland moet toe naar 100 gemeenten die samen het lokale en regionale bestuur voor hun rekening nemen. De huidige provincies zullen in 2020 niet meer bestaan.
Sloop de tussenverdieping van provincies uit het huis Thorbecke, maar vervang deze vooral niet door landsdelen: Nederland moet toe naar 100 gemeenten die samen het lokale en regionale bestuur voor hun rekening nemen.
Dichterbij mensen
Dat is de bestuurlijke visie van het CDA in Drenthe, onlangs voor de lokale radio verwoord door Henk Klaver, fractievoorzitter in Provinciale Staten. In een toelichting zegt hij met zijn plannen het bestuur dichter bij de burger te willen brengen. ‘Gemeenten staan nu eenmaal dichter bij de mensen dan de gemiddelde provincie’.
Renovatie
Klaver voorspelt sowieso dat de huidige provincies in 2020 niet meer zullen bestaan. Hij is daar niet rouwig om: ‘Het oude huis van Thorbecke is hard aan renovatie toe. Sloop de tussenverdiepingen eruit, dat geeft ruimte voor bestuurlijke vernieuwing.’
Geen entresol
Maar vervang de plafonds dan niet door een soort entresol door er weer een nieuwe laag landsdelen tussen te hangen. Dan krijg je een bestuursmoloch waar naar de mening van Klaver niemand zich mee zal kunnen identificeren. ‘Neem het voorstel voor een Noordelijk Landsdeel. Dat zou echt een onzinnige tussenstop zijn en de afbraak van overbodige bestuurslagen alleen maar vertragen’.
100 gemeenten
Het bestuurlijk heil zoals Klaver dat ziet gloren ligt in de opschaling van de 415 bestaande gemeenten naar 100 plaatsen met rond de 200.000 inwoners. ‘Daarvan zouden er dan in Drenthe 3 overblijven, die kunnen dan samen alle taken van de provincie makkelijk overnemen’.
Drentse wortels niet nodig
Deze overblijvende gemeenten drie hoeven overigens niet allemaal van oorsprong Drentse wortels te hebben. Klaver sluit een fusie tussen Emmen, Coevorden en Ommen niet uit. ‘We moeten af van het denken langs provinciegrenzen, die bestaan over een aantal jaren niet meer’.
Concurrentie
Dat hij bij doorgang van zijn plannen zelf zijn baantje als fractievoorzitter kwijtraakt deert Klaver niet. Je kunt je altijd nog verkiesbaar stellen binnen een van de nieuwe gemeenten, zo stelt hij. Daar zal de concurrentie overigens groot zijn zo geeft hij toe: 12 commissarissen van de koningin en rond de 300 burgemeesters zullen waarschijnlijk ook willen solliciteren.
Het neoliberalisme heeft alleen maar gegraai opgeleverd. Dus alle gesubsideerde en semi-overheid, kunnen maar beter terug in het mandje van de overheid met de Balkenendenorm als (s)topsalaris. Alle ZBO's terug naar de rijksoverheid of als uitvoeringsdienst bij een provincie. Gemeenten mogen alleen nog samenwerken in de vorm van dat er een het werk voor de andere(n) uitvoert. Dat hoeft niet altijd de centrumgemeente te zijn. De Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden, moeten zich weer op fatsoenlijk bestuur richten in plaats van zich telkens persoonlijk te profileren in onzinnige politieke vragen en daarmee naar de krant of de TV te rennen. Het kabinet, Gedeputeerde Staten en colleges van B&W, gaan samen besturen en problemen oplossen. Het groeidenken moet eruit, verstandig beheer moet erin. En net als bij bedrijven moeten overheidsbestuurders financieel aansprakelijk gesteld kunnen worden bij wanbeheer en wanbeleid. Dit alles levert zoveel op dat er geen 18 miljard bezuinigd hoeft te worden.