Advertentie

Plan: vervang provincies door 100 gemeenten

Nederland moet toe naar 100 gemeenten die samen het lokale en regionale bestuur voor hun rekening nemen. De huidige provincies zullen in 2020 niet meer bestaan.

17 januari 2012

Sloop de tussenverdieping van provincies uit het huis Thorbecke, maar vervang deze vooral niet door landsdelen: Nederland moet toe naar 100 gemeenten die samen het lokale en regionale bestuur voor hun rekening nemen.

Dichterbij mensen

Dat is de bestuurlijke visie van het CDA in Drenthe, onlangs voor de lokale radio verwoord door Henk Klaver, fractievoorzitter in Provinciale Staten. In een toelichting zegt hij  met zijn plannen het bestuur dichter bij de burger te willen brengen. ‘Gemeenten staan nu eenmaal dichter bij de mensen dan de gemiddelde provincie’.
 

Renovatie
Klaver voorspelt sowieso dat de huidige provincies in 2020 niet meer zullen bestaan. Hij is daar niet rouwig om: ‘Het oude huis van Thorbecke is hard aan renovatie toe. Sloop de tussenverdiepingen eruit, dat geeft ruimte voor bestuurlijke vernieuwing.’
 

Geen entresol
Maar vervang de plafonds dan niet door een soort entresol door er weer een nieuwe laag landsdelen tussen te hangen. Dan krijg je een bestuursmoloch waar naar de mening van Klaver niemand zich mee zal kunnen identificeren. ‘Neem het voorstel voor een Noordelijk Landsdeel. Dat zou echt een onzinnige tussenstop zijn en de afbraak van overbodige bestuurslagen alleen maar vertragen’.
 

100 gemeenten
Het bestuurlijk heil zoals Klaver dat ziet gloren ligt in de opschaling van de 415 bestaande gemeenten naar 100 plaatsen met rond de 200.000 inwoners. ‘Daarvan zouden er dan in Drenthe 3 overblijven, die kunnen dan samen alle taken van de provincie makkelijk overnemen’.
 

Drentse wortels niet nodig
Deze overblijvende gemeenten drie hoeven overigens niet allemaal van oorsprong Drentse wortels te hebben. Klaver sluit een fusie tussen Emmen, Coevorden en Ommen niet uit. ‘We moeten af van het denken langs provinciegrenzen, die bestaan over een aantal jaren niet meer’.
 

Concurrentie
Dat hij bij doorgang van zijn plannen zelf zijn baantje als fractievoorzitter kwijtraakt deert Klaver niet. Je kunt je altijd nog verkiesbaar stellen binnen een van de nieuwe gemeenten, zo stelt hij. Daar zal de concurrentie overigens groot zijn zo geeft hij toe: 12 commissarissen van de koningin en rond de 300 burgemeesters zullen waarschijnlijk ook willen solliciteren.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Het huis van Thorbecke heeft zijn sterkte bewezen en heeft alleen een schilderbeurt nodig.

Het neoliberalisme heeft alleen maar gegraai opgeleverd. Dus alle gesubsideerde en semi-overheid, kunnen maar beter terug in het mandje van de overheid met de Balkenendenorm als (s)topsalaris. Alle ZBO's terug naar de rijksoverheid of als uitvoeringsdienst bij een provincie. Gemeenten mogen alleen nog samenwerken in de vorm van dat er een het werk voor de andere(n) uitvoert. Dat hoeft niet altijd de centrumgemeente te zijn. De Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden, moeten zich weer op fatsoenlijk bestuur richten in plaats van zich telkens persoonlijk te profileren in onzinnige politieke vragen en daarmee naar de krant of de TV te rennen. Het kabinet, Gedeputeerde Staten en colleges van B&W, gaan samen besturen en problemen oplossen. Het groeidenken moet eruit, verstandig beheer moet erin. En net als bij bedrijven moeten overheidsbestuurders financieel aansprakelijk gesteld kunnen worden bij wanbeheer en wanbeleid. Dit alles levert zoveel op dat er geen 18 miljard bezuinigd hoeft te worden.
Henk Kloor
De herindelingen van de afgelopen hebben wel bewezen dat 'burgers' zich niet meer identificeren met hun nieuwe gemeente. Het democratisch gehalte van de gemeente neemt af en het het mandaat slinkt. Wanneer gaan we dit eens serieus nemen bij een kiezersopkomst van minder dan 40%? Publieke tribunes leeg, raadsleden werven die willen besturen het worden drama's. En nu opschalen naar 200,000+ gemeentes, ik ben voor een onderhoudsbeurt en niet slopen. De provincie heeft zijn dienst meer dan eens bewezen.
Hans / Adviseur Publieke sector
Direct doorvoeren! Met als absolute voorwaarde dat we ook af raken van wethouders, in ieder geval de omhooggeschoten categorie nietswetenden (oud ambtenaren, oud-schoolmeesters, etc.). Als Thorbecke de gevolgen zou zien van zijn huis, zou hij zich in zijn graf omdraaien.
Arnold / gemeentemabtenaar
Typerend voor de teloorgang van het CDA. De mensen kunnen zich meer met gemeenten identificeren vanwege hun omvang en directe zichtbaarheid in de buurt. Als je daar grote kolossen van maakt zoals in dit plan zal ook hier niemand zich mee kunnen identificeren. Welk probleem probeert men hier op te lossen?
Jos W. Lemaier / onafhankelijk denker zonder diploma
Het eerste deel van het plan is zeer juist: hef de provincies op. Ze zijn een relict van lang vervlogen tijden, toen de postkoets en de trekschuit nog bestond. Nederland heeft ongeveer de omvang van een Duits Bundesland. De rijksoverheid heeft de provincies niet nodig om haar beleid te distribueren. De provincies en haar organen zijn het beste bewijs dat er leven is na de dood.



Vanuit de rijksvisie en vice versa kan het aantal gemeenten nog wel wat terug maar dat proces is al langer op gang en nadert haar, natuurlijke, afronding.



Het enige nadeel is dat door de opheffing van de provincies qua bestuurlijke posten er 12 rusthuizen minder resteren voor bestuurders die aan wat luwte en het comfort toe zijn.
Alfred Blokhuizen
Welk probleem wordt hier opgelost? Dichter bij d burger is een non argument, omdat niemand precies kan omschrijven wat dat dat is. Zeker niet als dat wordt opgelost me het op grotere afstand zetten van diezelfde burgers in die nieuwe veel grotere gemeenten. J zou ook kunnen zeggen da het huis van Thorbecke een degelijk monument is dat de tand des tijds en de waan van de dag heeft doorstaan. Want ook hier wordt niet aangegeven waarom het zou moeten worden gesloopt. Zou het toch om stille ambities gaan?
E. Klokkenluider / ambtenaar
Wat een stom plan! De best functionerende gemeenten zijn die tussen de 30.000 en 70.000 inwoners. Laten we eens stoppen met al dat gereorganiseer. Van al die reorganisatieverliezen bij de overheid de laatste 10jaar hadden we het totale begrotingstekort kunnen oplossen. En als we het echt goed willen aanpakken, laten we dan de 17e deelstaat van Duitsland worden. Zijn we meteen verlost van al die minkukels in de 2e kamer die dit onzalige plan zomaar per ongeluk zouden kunnen omarmen.
Tom ten Hoedt
En weer een ballon, een ballon, een proefballonnetje.....

Direct lekprikken en overgaan tot de orde van de dag.
Harm en Roelof / drentse burger
Henk Klaver heeft hiermee in ieder geval aangegeven dat het niet verstandig is om nog op hem of het CDA te stemmen. Maar dat laatste wisten we natuurlijk al lang!
Mr. F. Breure / VVD-Burgerraadslid Zwolle
Een onzinnig plan! De gemiddelde gemeente wordt dan veel te groot, waardoor de vervreemding van de burgers alleen maar zal toenemen. Bovendien: bijna alle Duitse deelstaten kennen met onze provincie vergelijkbare bestuursorganen als intermediair bestuur...
de gebeten hond / netto betaler
Iedereen die Klaver kent weet dat dit vooral bühnegeloei is om weer in de schijnwerpers te staan. Dus verder geen aandacht aan schenken, 't waait wel weer over om plaats te maken voor een goed idee: dag provincies, dag waterschappen, dag grote gemeenten. Welkom: kleine - dus goedkope - gemeenten waar de burger zich weer thuis voelt en rijksdiensten die al het wel zinvolle technische werk gaan verzorgen.

Nee het echt belangrijke zit in de laatste zin. In zijn contreien denken ze alleen aan baantjes, vooral luxe pluche baantjes: fors betaald voor lucht verplaatsen. Nee deze klaver lust geen enkel sik.
Rob Ossel / FPU
gemeenten zo laten , provincies (die de omvang hebben van ongeveer Duitse Kreis) qua takenpakket en bemoeienis terugbrengen naar taken Duitse Kreis, overige taken naar Rijk.

Bijv. een rijksdienst Volkshuisvesting en een inspectie R.O. is genoeg , daar hoeft geen provinciaal beleid tussen.
gerrie
Voeg Nederland en Belgie samen en maak er een Duitse deelstaat van.
Wim Herberichs / projectmanager gemeente Gulpen-Wittem
Prima plan. Ik pleit er al jaren voor. Er moeten alleen nog de waterschappen bij betrokken worden. De uitvoering moet snel worden opgepakt, zodat binnen 5 jaar een moderne, toekomst bestendige structuur in de steigers staat.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Het plan van gerrie vind ik sympatiek dan kunnen we ook weer een europees kampioen worden maar zullen we Wallonie dan aan de Fransen geven en Europa opheffen?
peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
Als echte D66 wil ik serieuze bestuurlijke veranderingen en innovatieve werkvormen zien.

Mijn voorstel zou zijn om de provincies op te heffen en alle gemeenten om te dopen tot service- en uitvoeringsplaatsen en alle bestuurlijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden op te schalen en neer te leggen bij een regionaal niveau. Die indeling kan zoals nu bijvoorbeeld gebeurt in Noord Brabant in 4 regio's. Overigens zou je grote steden een eigen regio kunnen laten vormen. Waarom deze gedachte?

De gemeenten kunnen niet alleen of in steeds mindere mate meer zelfstandig en financieel hun broek ophouden. Het barst inmiddels van de samenwerkingsverbanden in nieuwe, niet democratische gelegitimeerde Gemeenschappelijke Regelingen. Men ziet een trend dat de regio steeds invloedrijke wordt en zich gaat versterken met zware deskundigheid. De meeste Beleidspunten van de gemeenten worden steeds meer in regionaal verband vastgesteld om efficiency te bereiken, kostenbesparing te realiseren en de uitvoering te centraliseren. Deze werkwijze wordt meer en meer een dictaat voor alle aangesloten gemeenten. Immers de invloed van de individuele gemeenteraad op een beleidsplan is altijd achteraf en erg gering op de grootste gemene deler blijkt in de praktijk. Het gevaar bestaat bovendien, dat de democratische legitimiteit wordt ondermijnd als je geen doeltreffende maatregelen neemt door een bestuurlijke verandering.

De gemeenten verliezen op grote schaal hun kwaliteit van dienstverlening en uitvoering door de ingrijpende bezuinigingen en het feit dat een aantal taken zoals de Jeugdzorg, de Veiligheid, de Ruimtelijke Ordening niet meer op gemeentelijk niveau is uit te voeren.

Voordeel van deze gedachtegang is:

a. alle provinciale staten kunnen verdwijnen. Men kan op dat niveau toe met inspectietaken en handhavings, en toezichthoudende taken in een publieke instelling. Dus er is ook geen PS en GS en CvK. met een ambtelijke apparaat meer. Weg met de bestuursvorm.

b. de Gemeenten verdwijnen als bestuursorganen. Geen B&W's meer, geen Raden meer.

c. Op Regio onstaat een nieuwe bestuursvorm, die democratische wordt gekozen. net zoals dat gebeurde met provincie en gemeente.

Dus er blijven in feite 2 bestuurlagen over. n.l de 2e kamer en de regio. Minder verkiezingen, simpele en snelle besturing. Geen vernarming, want de regio sttat nog dicht bij de burger in ons kleine Nederland. Voorwaarde is wel dat er aan de burgerparticipatie moet worden gewerkt op een nieuwe wijze met gebruik van social media, snelle communicatiemiddelen en een nieuwe wijze van burgerbetrokkenheid door middel van referenda, burgeronderzoek en medezeggenschap op belangrijke thema's. die de mensen raken. Ook kan men denken aan verschillende soorten van burgerraden , die echte inspraak krijgen i.p.v. ideeen aanbrengen of adviezen geven. Het moet participatie zijn die direct leidt tot invloed van de besluitvorming. Op de "oud gemeentehuizen" worden burgers bediend van informatievoorziening en voorlichting, dienstverlening, klachtenbehandeling, en kunnen deelnemen aan inspraakavonden enz, enz. Dat kan dus gemakkelijk gedaan worden door een kleine groep van gespecialiseerde en service-ingestelde ambtenaren die wordt aangestuurd door een unitleider met verbinding naar het regiobestuur.
Roel van der Vliet / civieltechnisch adviseur
Ik word zo moe van dat gedoe over minder ambtenaren, opheffen overheden, meer naar de markt want het zou allemaal goedkoper kunnen; stop daar nu eens mee met die onzin! De recente wateroverlast heeft alweer bewezen waarom waterschappen zolang al hun bestaanrecht verdienen.

Die reorganisatiedrang zit vaak bij mensen de niet weten wat ambtenaren allemaal doen. Dat gezever dat ze niets doen is zo makkelijk scoren; ik heb bij een aannemer ook gezien dat alles klokslag 4 uur uit de handen viel terwijl ik daar als ex ambtenaar bleef werken tot ik het af had.



Samenwerkingsverbanden zijn prima, misschien wel samenvoegen van bepaalde uitvoeringsdiensten tbv gebiedsgericht onderhoud, maar dat is zo lastig als het over geldtoewijzen gaat.



Zorg nu eens een keer voor rust in de tent en kap dat domme gebalk af van mensen die menen te scoren over de ruggen van ambtenaren die harder werken dan die ezel die loopt te balken!
wietse / bel.ambt
@eppie je hebt helemaal gelijk. Al die grote bestuurseenheden leveren alleen maar geleuter op
Henk / Commissie lid financiën
Ik roep al jaren dat de Provincie een overbodige bestuurslaag is. afschaffen die hap.

Ben overigens wel een voorstander van laagdrepelig bestuur dichtbij de burger. Kleine gemeenten moeten het zoeken in samenwerking en kunnen dan zelfstandig blijven
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Nederland begint steeds neer een unheimisch land te worden als gevolg van het doorgeslagen neoliberalisme én de typisch Nederlandse "mir nichts dir nichts" mentaliteit. Veranderen om het veranderen, everybody else's grass is always green en gun elkaar het licht in de ogen niet want hij of zij mocht het eens beter hebben dan ik. De overheid op de schop en de graaiers maar lachen, want die gaan gewoon door met hun legitieme diefstal.
Advertentie