Advertentie

'Norm voor piekbelasting in voetbalstadions deugt niet'

De piekbelasting in stadions kan door hossende en springende fans oplopen naar wel 900 kilo per vierkante meter.

ANP
23 februari 2022
De-Goffert-shutterstock-508671847.1.jpg
Shutterstock

De norm voor piekbelasting die in het geldende Bouwbesluit voor voetbalstadions is vastgelegd, is te laag. De norm schrijft voor dat tribunes een maximale belasting van 500 kilo per vierkante meter moeten kunnen weerstaan. Maar als supporters dicht bij elkaar gaan springen en dat ook nog eens in hetzelfde ritme doen, loopt de belasting op naar wel 900 kilo per vierkante meter. Alle voetbalstadions in Nederland moeten laten nakijken hoeveel belasting hun tribunes aan kunnen en zonodig maatregelen nemen, vindt ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV, dat onderzoek heeft gedaan naar het instorten van een tribune in het Nijmeegse Goffertstadion in oktober vorig jaar.

Specialist Stedelijk water & Klimaatadaptatie

Yacht
Specialist Stedelijk water & Klimaatadaptatie

Projectleider Kennismanagement S11

JS Consultancy
Projectleider Kennismanagement S11

Te lage norm

Erik Middelkoop, mede-directeur van RoyalHaskoningDHV, zegt dat nooit eerder is ontdekt dat de geldende norm voor piekbelasting te laag is. ‘Bij een incident in een stadion ga je uit van een constructiefout maar je houdt er geen rekening mee dat de vastgestelde norm niet klopt. Ook het Goffertstadion voldeed aan de eisen’, aldus Middelkoop. Hij stelt dat er bij het vaststellen van de norm geen rekening is gehouden met opeengepakte, springende en hossende supporters. ‘Daar heeft niemand aan gedacht, terwijl de belasting door zulk gedrag minstens 2,5 keer per persoon hoger wordt dan wanneer iedereen rustig op zijn plek blijft zitten.’

Rugleuning

Volgens Middelkoop zijn beheersmaatregelen nodig om overbelasting van tribunes te voorkomen. Dat kan door bijvoorbeeld te zorgen dat toeschouwers niet dicht bij elkaar kunnen komen. ‘De in veel stadions gebruikte kuipstoeltjes maken het heel makkelijk om naar voren te dringen en met twee mensen tegelijk op één stoel te gaan staan. Stoelen met een hoge rugleuning zijn beter. Stangen op de staantribunes zijn een deel van een oplossing. Het is heel complex, er moet veel scherper worden gekeken naar de unieke bouwconstructie van een stadion.’ In het Goffertstadion begaf de tribune het toen een grote groep Vitesse-supporters dicht opeen zo hoog mogelijk sprong.

Uitzinnig gedrag

Middelkoop, directeur Wilco van Schaik van NEC en de gemeente Nijmegen zijn het eens dat er geen echte schuldige is aan te wijzen voor het instorten van de tribune in de Goffert. ‘Dit had iedereen kunnen gebeuren. Niemand was zich bewust van deze risico's’, zegt Van Schaik. ‘In zekere zin zijn we blij dat dit nu is gebeurd zonder dat er slachtoffers vielen. Het had nog erger kunnen zijn. Nu weet iedereen dat we moeten nadenken over het uitzinnige gedrag van de supporters, want dat hoort gewoon bij voetbal.’

Steunbalken

NEC heeft ondertussen onder alle tribunes steunbalken laten aanbrengen. De club mag weer supporters ontvangen. ‘Het Goffertstadion is nu een van de veiligste stadions van Nederland’, aldus Van Schaik. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie