Te veel nadruk op opkomsttijd brandweer
De brandweer wordt te veel afgerekend op de aanrijtijden. Daarbij dreigen andere belangrijke indicatoren voor brandveiligheid in het gedrang te komen, concludeert TNO.
Goede brandweerzorg vraagt om een integrale aanpak, waarbij alle aspecten van brandveiligheid worden meegewogen. Momenteel ligt de nadruk ten onrechte veel te sterk op de opkomsttijden. Dat concludeert TNO op basis van een onderzoek in opdracht van het Veiligheidsberaad.
Niet wetenschappelijk
De onderzoekers probeerden te achterhalen waar de normen voor de huidige opkomsttijden, die zo ongeveer de enige wettelijke indicator is waar de brandweer op wordt afgerekend, vandaan komen. Ze kwamen niet verder dan de conclusie dat die ergens in 1966 zijn opgesteld en sindsdien altijd zijn overgenomen, maar zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. En dat terwijl de vraag hoe snel de brandweer ter plaatse kan zijn, weinig zegt over de veiligheid van de leefomgeving.
Ongewenst gedrag
Sterker nog: een eenzijdige focus op de normtijden kan zelfs tot ongewenst gedrag leiden, menen de onderzoekers. Het zou ten koste kunnen gaan van de aandacht voor preventie door middel van voorlichting, snellere ontdekking van de brand door rookmelders en zelfredzaamheid door het installeren van sprinklers en een goede controle op vergunningen. In landen als Duitsland en Engeland spelen de opkomsttijden dan ook niet de hoofdrol, maar een bijrol in de brandveiligheid.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.