‘Kladderkunstwerk' voor kleine ton
Niet alleen de simplistische stijl van de moderne fresco kon op kritiek rekenen van Statenleden van o.a. de VVD en SGP, ook enkele boodschappen op de muur.
Krap een week voor de feestelijke opening van het nieuwe provinciehuis van Utrecht is er een rel ontstaan. De PVV is niet te spreken over het kunstwerk à 90 duizend euro dat de wand van de nieuwe foyer siert en heeft samen met de SGP vragen gesteld. ‘Wanstaltig en verspilling van het geld,’ aldus PVV-statenlid Han IJssenagger.
Excentriek
Eigenlijk had de muurschildering van kunstenaar Jan Rothuizen tot de opening een verrassing moeten blijven, maar IJssenagger nam vorige week alvast een kijkje in de foyer. Hij werd niet blij van wat hij zag. ‘Alsof een stel kinderen de muur met stiften onder handen heeft genomen,’ aldus IJssenagger. ‘Het is een zeer excentriek kunstwerk, iets wat maar een kleine groep kan bekoren. Ik weet zeker dat het overgrote deel van de mensen dit niet mooi vindt.’
Wc-pot
Maar niet alleen de simplistische stijl van de moderne fresco kon op kritiek rekenen van statenleden van onder meer de VVD en SGP, ook enkele boodschappen op de muur werden niet op prijs gesteld. Zo zou er een afbeelding zijn van een boek in een wc-pot, suggererend dat het om een bijbel ging.
Aangepast
De provincie erkent dat er een aantal woorden waren die wellicht als aanstootgevend ervaren konden worden. De kunstenaar heeft hierop een aantal aanpassingen moeten maken. ‘Het is natuurlijk de bedoeling dat het kunstwerk politiek neutraal wordt en geen mensen kwetst,’ zegt een woordvoerster van de provincie. ‘Maar uiteindelijk is het maar een héél klein deel waar mensen moeite mee hadden en dat is veranderd. Het is nog steeds werk in uitvoering, om het te beoordelen moeten we gewoon wachten totdat hij af is.’
Koningin
Tot die tijd is de foyer afgesloten voor nieuwsgierige provincieambtenaren, de Koningin is bij de opening over een week de eerste die het voltooide kunstwerk mag aanschouwen.
On topic: kunst is bedoeld om mensen aan het denken te zetten, om mensen bewust te maken van bepaalde zaken. In die zin zijn kunst en cultuur absoluut onmisbaar. Of je in dit specifieke geval het schilderij mooi vindt is subjectief. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen het niet mooi vinden maar moeten we voortaan dan alleen nog maar dingen ophangen die meeste mensen 'mooi' vinden??
Tip hieronder suggereert in feite dat in tijden van crisis ('wanneer de inkomsten van burgers ter discussie staan') er maar geen geld aan kunst besteed moet worden. Wellicht zitten we de komende 10 jaar nog in een economische crisis en dan besteden we 10 jaar niets of nauwelijks wat aan kunst?