Advertentie

Slechts kwart runderen Oostvaardersplassen overleeft

Driekwart van de heckrunderen in natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland is afgelopen winter omgekomen door honger, kou of afschot. Staatsbosbeheer, verantwoordelijk voor het natuurbeheer in de gebied, meldde kortgeleden nog aan demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw dat slechts een kwart van de runderen de strenge winter niet had overleefd.

27 juli 2010
Dierenmishandeling
Dat schrijft de stichting Welzijn Grote Grazers in een boze brief aan de minister. De stichting, die vindt dat er in Nederland geen plek is voor het ongemoeid laten zwerven van hoefdieren, beschuldigt Staatsbosbeheer van wrede dierenmishandeling in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad.

Eigen tellingen
De stichting baseert zich op eigen tellingen, zowel op de grond als vanuit de lucht. Volgens hen zijn er 312 dieren gestorven in plaats van de 140 die Verburg aan de Kamer heeft gemeld. Ook zijn er 297 paarden en 672 edelherten omgekomen, maar die cijfers komen vrijwel overeen met de tellingen van Staatsbosbeheer.

Bijvoeren
De Tweede Kamer dwong Staatsbosbeheer in maart om de dieren in de Oostvaardersplassen bij te gaan voeren. Volgens de beheerder bleek toen dat de beesten geen honger hadden en nauwelijks gebruikmaakten van het extra voer, zo heeft Verburg de Kamer laten weten. Maar de stichting zegt dat er maar eenmaal op negen plekken in het gebied balen kuilvoer zijn neergelegd. ,,Een speld in een hooiberg", aldus de stichting. Ook zijn de balen niet losgemaakt. ,,Dat is te vergelijken met iemand een bevroren biefstuk zonder bestek geven."

Vervuiling
De stichting stelt verder dat de hele biotoop in de Oostvaardersplassen ten onder dreigt te gaan aan overpopulatie en overbegrazing. Zo zouden de uitwerpselen van de duizenden vogels het water zodanig hebben vervuild dat de hoefdieren er niet meer van willen drinken. Ongeveer driekwart van de bomen is dood en er groeien veel te veel brandnetels en distels. ,,Het hele project is meedogenloos en onacceptabel. De Kamer moet het experiment definitief afkeuren."

Commissie
Verburg heeft deze maand besloten een commissie onderzoek te laten doen naar het beheersexperiment in Flevoland. De commissie moet voor 1 november advies uitbrengen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marianne Cohen-Wiegman / zelfstandig notulist
Ik ben het eens met de stichting Grote Grazers en de Partij van de Dieren dat dit beleid moet veranderen. Dieren in gevangenschap zijn van onze zorg afhankelijk. Ze hun gang laten gaan betekent feitelijk ze aan hun lot over laten. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Jaap
De waarheid zal zoals altijd wel ergens in het midden liggen. Realiteit is wel dat een natuurgebied als de Oostvaarderspassen nooit helemaal een ecologisch zelfstandig systeem zal zijn, omdat in dit systeem geen roofdieren (predatoren) aanwezig zijn. Normaal zouden de zwakke dieren in een winter als die van afgelopen jaar, door wolven, beren of andere roofdieren worden bejaagd en opgegeten. Nu moeten de dieren onnatuurlijk veel lijden voordat ze doodgaan, omdat ze niet door een roofdier c.q. een mens worden afgemaakt. Ik ben er voor om dit soort gebieden zo natuurlijk mogelijk te beheren, maar het is een waanzin om te denken dat het beheer volledig zonder menselijk ingrijpen kan plaats vinden.
ooms / vrijwilligster
Ik ga er van uit dat mens en dier dezelfde gevoelens hebben.Dus ook pijn bij een afschuwelijke en langdurige dood.De mensen hebben dit gecreëerd en de beesten KUNNEN nergens heen.Jammer dat er mensen zijn die denken dat dit een natuurlijke beslissing is en er dus luchtig mee omgaan. Ja alles en iedereen gaat dood maar ik blijf hopen op een nettere beslissing voor deze dieren. Ria
thea
Waar denkt staatsbosbeheer waar we wonen en leven. In Amerika soms!!!! Zo groot is ons land niet om runderen als wild dier, vooral in zo'n grote populatie, hun gang te laten gaan en het is moord dat ze er van uitgaan dat 30% dood gaat, is het dan verstandig om dit te doen. Waar zijn ze dan mee bezig. Is dit natuur....... of willen ze zo hun banen veilig stellen.
Simon
Wat een zieligdoenerij. Ja ook beesten gaan een keer dood. Als ik moet kiezen tussen de tellingen van een stichting die van dit prachtige ruige gebied een strakbeheerd park wil maken, en de tellingen van de organisatie die zelf dagelijks in het gebied aanwezig is: ik vertrouw Staatsbosbeheer.

En dus zou de kop boven dit artikel moeten zijn: driekwart runderen Oostvaardersplassen overleeft. Dat is net zo ongenuanceerd als de huidige kop, maar zit een heel stuk dichter bij de waarheid.

En voor mensen die niet tegen echte natuur bestand zijn: koop een jaarkaart voor de dierentuin, daar hebben we er al genoeg van in Nederland!
Marcel Vossestein
Toeval of niet:

Vandaag bezocht ik de Oostvaardersplassen met ecologen. In het veld blijken de populaties edelherten, konikpaarden en heckrunderen vitaal. Het aantal heckrunderen moet minstens 400 zijn. Dus een uitzonderlijke sterfte is niet aannemelijk. Mogelijk kan dit na de strenge winter wel zo'n 30% bedragen tegenover een gemiddelde van 25% in de voorgaande jaren.

Opmerkelijk dat tegen het zorgvuldig beheer in de Oostvaardersplassen wel bezwaar wordt gemaakt, terwijl de praktijken op de Veluwe vele malen erger. Beleid is daar om jaar in jaar uit van de herten en reeën 70% te doden en van de wilde zwijnen minstens 80%!
/ P en O medewerker
Het is schandalig wat er in de Oostvaardersplassen allemaal gebeurd. Mensen die geen verstand hebben van dieren moeten niet de mogelijkeid hebben om zoeits te exploiteren. Het is te vergelijken met mensen die dieren verwaarlozen en daarvoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. En ik vermoed dat dit dierenleed de gemeenschap ook behoorlijk wat duiten heeft gekost. Het is ook wel van belang dat daarover duidelijkheid komt. Wanneer er bij een veehouder een keer iets voorvalt, zijn de "controleurs" meestal direct ter plaatse om te straffen of te beboeten. Zou dat nu ook gebeurd zijn of......??
Emiel
@Bé: Volgens mij hebben mensen van Staatsbosbeheer in het algemeen meer verstand van dieren dan P en O medewerkers.

Ik reed vanmorgen in de trein door het gebied en zag prachtige kuddes Konikspaarden en Heckrunderen. Ook veel edelherten.

Volgens de telling van deze stichting zouden er nog maar ongeveer 104 Heckrunderen over moeten zijn ("312 gestorven" / "kwart overleeft"). Dat is dus klinkklare onzin. Vanuit de trein overzie ik maar een heel beperkt deel van het gebied maar er waren zeker veel meer dan 104 runderen te bewonderen.

Tip: lees de reactie van Marcel Vossestein hier onder. Helderder kan ik het niet verwoorden.
criticus
'k Snap het niet. Enerzijds klaagt de stichting dat er zoveel beesten doodgegaan zijn en dat er verkeert bijgevoerd is. Anderzijds klaagt de stichting dat het gebied ten onder gaat aan overbegrazing. Wat willen ze nu?
Volgens mij reguleert de natuur uiteindelijk zichzelf. Te weinig eten betekent dat beesten dood gaan, overvloed betekent meer voortplanting dus meer beesten.
Gewoon dorogaan met hetzelfde beleid lijkt mij. En ja, de natuur kan soms wreed zijn, zo hoort dat.
Advertentie