Drie Woerdense wethouders wonen buiten Woerden
In de provincie Utrecht woont ruim een vijfde van de wethouders buiten de eigen gemeente. De gemeente Woerden spant hierin de kroon.
Drie van de vijf wethouders van de gemeente Woerden wonen niet binnen de gemeente. En over de hele provincie Utrecht woont 21 procent van de wethouders niet in de eigen gemeente. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde. Volgens de Wethoudersvereniging ligt dat op ongeveer 10 procent.
Buiten de gemeente
Dat blijkt uit een telling van RTV Utrecht. In de provincie Utrecht wonen 22 van de 104 wethouders buiten de gemeente, In principe dienen wethouders in de gemeente te wonen waar diegene wethouder is, maar de gemeenteraad kan een ontheffing geven voor de duur van een jaar. En deze kan ook worden verlengd. Uit de telling van de lokale omroep blijkt dat in de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede twee van de drie wethouders buiten de gemeente wonen, maar Woerden spant dus de kroon: één wethouder woont in Zeist, één in Montfoort en één zelfs in Gouda.
Geen goede ontwikkeling
Volgens het Woerdense raadslid Hendrie van Assem neemt het fenomeen toe, spreekt hij uit 32 jaar raadservaring. Hij vindt het geen goede ontwikkeling. ‘Wethouders van buiten missen het echte contact met de inwoners, zegt hij tegen RTV Utrecht. Binnen de gemeenschap van Woerden (54.000 inwoners) moet toch wel een capabele kandidaat te vinden zijn, denkt hij. ‘Als je een beetje een deugdelijke, politieke partij bent, dan moet je zorgen dat wethouders uit je eigen gemeente komen. Anders moet je helemaal niet meedoen met de verkiezingen.’
Wat meer afstand, misschien wat objectiever en geen sprake van "vriendjespolitiek"
Ontheffing vragen afschaffen
De Wethoudersvereniging wil juist dat de jaarlijkse verplichting voor ‘uitwonende’ wethouders om toestemming aan de gemeenteraad te vragen moet worden afgeschaft of dat ze in één keer ontheffing krijgen voor de hele termijn. Gerard Bruijniks van de vereniging wijst er tegenover RTV Utrecht op dat steeds minder mensen wethouder willen worden en er een grote kans is dat een wethouder de eindstreep niet haalt. ‘Dan wordt het risico te groot om je baan op te zeggen.’ Ook verhuizen willen zij vanwege de problemen op de woningmarkt vaak niet.
Beste persoon kiezen
Bart van Asperdt, D66-raadslid in Wijk bij Duurstede, stemde voor de ontheffing van twee van de drie wethouders in zijn gemeente. Hij ziet geen verschil tussen die twee en de wethouder die in de gemeente woont en vindt dat de raad altijd moet kiezen voor de beste persoon. ‘Het zijn twee zwaargewichten wiens competenties en bestuurlijke vaardigheden zeer nuttig zijn voor Wijk bij Duurstede.’ De Baarnse wethouder Hugo Prakke (D66) woont ook buiten de gemeente en ziet ook voordelen: wat meer afstand, misschien wat objectiever en geen ‘vriendjespolitiek’. ‘Je bent gewoon heel neutraal.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.