Advertentie

De Mos veroordeeld tot voorwaardelijke geldboete

Richard de Mos krijgt een voorwaardelijke boete van 2.000 euro voor het lekken van informatie.

ANP
21 juni 2024
Richard de Mos ANP
ANP/Robin Utrecht

Het gerechtshof in Den Haag heeft de Haagse politicus Richard de Mos veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 2000 euro. De Mos heeft volgens het hof vertrouwelijke informatie doorgespeeld aan derden, onder wie een journalist. 'Het is essentieel dat dit gevolgen heeft', aldus het hof. De Mos heeft met het schenden van zijn ambtsgeheim 'het functioneren van het openbaar bestuur ondermijnd', aldus het hof. Voor alle andere feiten waar hij van verdacht werd, is hij vrijgesproken.

Programmamanager Transitie Buitengebied – Landbouw

Gemeente Bernheze via Geerts & Partners
Programmamanager Transitie Buitengebied – Landbouw

Projectleider transitiewerkzaamheden

JS Consultancy
Projectleider transitiewerkzaamheden

Eis

Tegen de 48-jarige fractievoorzitter van Hart voor Den Haag was een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een werkstraf van 240 uur, een boete van 10.000 euro en een ambtsverbod van vier jaar geëist. Hij stond terecht voor corruptie, omkoping en schending van zijn ambtsgeheim. Op het moment dat de voorzitter van het hof liet weten dat De Mos en zijn medeverdachten werden vrijgesproken van corruptie, steeg luid gejuich op van de tientallen aanhangers die mee naar de rechtbank waren gekomen.

Allen vrijgesproken

Met De Mos stonden nog zes mannen terecht, te weten een medepoliticus en vijf ondernemers. Zij zijn allen vrijgesproken. Partijgenoot Rachid Guernaoui is wel schuldig bevonden aan schending van zijn ambtsgeheim, maar kreeg daarvoor geen straf opgelegd. De rechtbank Rotterdam sprak ook De Mos' medeverdachten vrij. Alleen één verdachte kreeg een voorwaardelijke straf voor wapenbezit.

Reactie De Mos

De Mos ziet de uitspraak van het gerechtshof 'als een grote overwinning'. Over de veroordeling zegt hij: 'daar leren we van, we zorgen dat het niet nogmaals gebeurt. Maar was er nou echt vijf jaar nodig voor deze kleine tik op de vingers?' De zaak tegen De Mos en zes medeverdachten heeft bijna zes jaar geduurd. De rechtbank sprak hem eerder volledig vrij. 'Dit achtervolgt me nu al zo lang, ik wil het afsluiten. Vanaf nu gaan we verder', zei de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag. De Mos wil zich nu gaan richten op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in Den Haag.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Hoewel niet altijd eens met het gedachtengoed van De Mos en Guernaoui vanaf het begin gesteld dat het OM hier helemaal géén zaak had (veroordeel nooit iemand voordat de rechter heeft gesproken). Uit vrijwel alles bleek dat het OM niet over de juiste informatie beschikte om iemand te laten veroordelen en hoe verkiezingen en lokale Overheden functioneren. Eventueel noodzakelijke verandering van wetgeving had natuurlijk via intern overleg binnen het ministerie moeten plaatsvinden in plaats van over de rug van sommige politici.
Het leek meer op het proberen te voorkomen dat deze partij in de gemeente Den Haag teveel voet aan de grond kreeg. Wie was ook al weer verantwoordelijk voor dit kostenverspillende debacle? Zijn er binnen het OM geen zaken die véél meer prioriteit hebben?
Bert Bakker
En dan nu de lieden die de macht afgepakt hebben op ongegronde gronden heel hard aanpakken. Vastzetten die handel. Van het democratisch bestel blijf je af.
Advertentie