Het rommelt in de Rhedense raad
Vanwege een ‘onveilige werkomgeving’ óf een ‘onwerkbare situatie’ is de Rhedense GroenLinks-fractie niet meer één. En wie is de fractie?
Lid zijn van een fractie is relatief. Althans, dat lijkt de situatie te zijn in de gemeenteraad van Rheden. Na het vertrek van de VVD-fractievoorzitter vorig jaar werd drie maanden geleden een D66-raadslid uit de fractie gezet. Nu is het de beurt aan GroenLinks die de samenwerking met een raadslid heeft beëindigd.
Onwerkbare situatie
Dinsdagavond wilde Rhedense raadslid Semra Kerkum namens GroenLinks een voorbereidende vergadering van de gemeenteraad bijwonen. Dat was opvallend, want een dag ervoor had de fractie van GroenLinks Rheden juist bekendgemaakt dat zij ‘en het raadslid Semra Kerkum hebben besloten niet met elkaar verder te gaan’. ‘Er is voor beide kanten een onwerkbare situatie ontstaan, die ondanks een lange periode van trajecten onder externe begeleiding bleef voortbestaan. De fractie betreurt de situatie’, viel te lezen op een verklaring op de website van de partij.
Interne keuzes
Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Tim Endeveld kan Kerkum niet verdergaan als GroenLinks-raadslid, zoals bij D66, zegt hij tegen De Stentor. Bij die fractie werd een paar maanden geleden raadslid Rosanna Huertas Mulckhuyse uit de fractie gezet, omdat de andere fractieleden geen vertrouwen meer in haar hadden. Zij bleef in de raad en verklaarde ‘zich te blijven inzetten voor de gemeenschap vanuit de waarden van D66’. ‘Die situatie is bij ons anders dan bij D66, dat zijn interne keuzes’, aldus Endeveld. Er zou een mediationtraject aan zijn voorafgegaan, maar zonder resultaat.
Ik laat mij niet langer intimideren
Zeer onveilige werkomgeving
In augustus 2022 stapte VVD-fractievoorzitter Yola Hopmans uit haar fractie, omdat ze ‘onveiligheid’ ervoer door een deel van raad en college. Nu laat Kerkum in een schriftelijke verklaring weten dat de GroenLinks-fractie voor haar een ‘zeer onveilige werkomgeving’ is. Er zou sprake zijn van ongewenste omgangsvormen en intimidaties. ‘Ik laat mij niet langer intimideren.’ Een speciale commissie zou er een ‘dik rapport’ over hebben geschreven, ‘maar daar is door de fractie helemaal niet naar gekeken’. Daarbij is volgens Kerkum de samenwerking ‘eenzijdig beëindigd’. ‘Dat betekent dat zij zich van mij hebben afgescheiden. En ik om die reden feitelijk het enige GroenLinks-raadslid ben.’
'Grootste groep is GroenLinks'
Maar van een tweede GroenLinks-fractie kan volgens Endeveld geen sprake zijn, zegt hij eveneens tegen De Stentor. ‘Alle fractieleden ondertekenen een overeenkomst waarin zij verklaren dat ze zich aan de reglementen van GroenLinks houden. In onze statuten is vastgelegd dat bij een breuk binnen een fractie de grootste groep die achterblijft, GroenLinks blijft.’ Maar volgens Kerkum hebben juist de andere fractieleden zich afgesplitst en is zij de GroenLinks-fractie. Volgens haar is de reden voor het eenzijdig beëindigen van de samenwerking dat Endeveld het ‘niet handig vindt dat ik ook wel eens zelfstandig vragen stel aan het college of zelf een gesprek heb met een wethouder of burgemeester.’
Het was een zwaar gesprek, geen woedeaanval
Geen afstand doen van zetel
Volgens Kerkum, die met veel voorkeursstemmen in de gemeenteraad kwam, wilde de partij liever Jan Verhoeven uit Dieren als fractielid en zou ze haar hebben gevraagd afstand te doen van haar zetel. Dat wilde ze niet. ‘Ze dachten dat ze mij daarna wel konden weg pesten, en daarna Jan in de raad kan komen, maar dat gaat niet gebeuren.’ Dinsdagavond ‘barstte de bom’ toen Endeveld en Kerkum vóór de vergadering met burgemeester Carol van Eert en de griffier in gesprek gingen.
Wel/geen woede-uitbarsting
In dat gesprek had Endeveld volgens Kerkum een ‘woede-uitbarsting’ en zou Van Eert haar hebben gevraagd ‘vanwege de veiligheid’ niet naar de vergadering te gaan. Endeveld ontkent de woede-uitbarsting echter. ‘Het was een zwaar gesprek, geen woedeaanval.’ Hij wil niet 'met modder gooien'. Ook zou noch hij noch de burgemeester Kerkum hebben gevraagd om niet naar de vergadering te gaan. Vanwege de vertrouwelijkheid van dit gesprek treedt Van Eert er niet over naar buiten, zegt hij tegen De Stentor, dus blijft onduidelijk of hij het advies heeft gegeven.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.