Relaties op 't werk
Amoureuze verhoudingen op de werkvloer komen veel voor. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Mensen brengen een groot deel van de dag bij elkaar door en dan kan de vonk wel eens overslaan. Zeker als de lente in de lucht zit.
Als het gaat om een relatie tussen twee, op een gelijkwaardig niveau functionerende collega's is er doorgaans niet zo veel aan de hand. Dit kan anders liggen als er sprake is van een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte. Dit wordt door een werkgever vaak als ongewenst ervaren. Vooral als het gaat om kwetsbare ondergeschikten wordt het een leidinggevende zwaar aangerekend als hij een relatie aan gaat.
Zo kreeg een afdelingschef bij een werkvoorzieningschap die een relatie was aangegaan met een WSW-werkneemster met ernstige psychische klachten, de straf van ontslag. Volgens de rechter had de man moeten beseffen dat van een gelijkwaardige relatie geen sprake kon zijn. Ook speelde een rol dat de man de relatie twee jaar lang had verzwegen tegenover zijn werkgever. Ondanks de lange staat van dienst en het verder goede functioneren mocht de werkgever de man ontslaan.
Ook relaties tussen werknemers en derden, die zij op het werk ontmoeten kunnen soms voor problemen zorgen. In de rechtspraak is een aantal voorbeelden te zien van een amoureuze relatie tussen een werkneemster van een justitiële inrichting en een gedetineerde. Zo'n relatie wordt als een te groot veiligheidsrisico gezien, en leidt meestal tot ontslag. Ook de relatie tussen een penitentiair inrichtingswerkster met een ex-gedetineerde vormde volgens de werkgever een veiligheidsrisico en moest tot ontslag leiden. De rechter was het hier mee eens.
Politiemedewerkers moeten hun vrienden en vriendinnen zorgvuldig kiezen. Als er een privérelatie ontstaat met iemand die in het criminele circuit zit, moeten zij dit melden. Zelfs de medewerkster die een verhouding had met iemand die zelf van geheel onbesproken gedrag was, maar wiens zoon criminele antecedenten had, had deze relatie moeten melden bij haar leidinggevende. Het argument van de medewerkster dat haar partner nauwelijks contact had met zijn zoon, vond geen weerklank bij de werkgever. De medewerkster weigerde de relatie te beëindigen, en dit leidde uiteindelijk tot haar ontslag. Volgens de rechter was de medewerkster ongeschikt voor haar functie omdat zij had getoond dat zij zich niet voldoende bewust was van de veiligheidsrisico's die nu eenmaal aan haar functie waren verbonden.
Dan de bijstandsmaatschappelijk werker die een intieme relatie onderhield met een cliënte en hiervan geen melding had gemaakt tegenover zijn werkgever. Dit kwam hem op ontslag te staan. De werkgever verweet hem dat hij zijn persoonlijke belangen niet had weten te scheiden van zijn ambtelijke functie. Ook in dit geval was de rechter het met de werkgever eens.
Relaties op het werk. Leuk maar soms gevaarlijk.
Anja Hoffmans
Advocaat bij Clingendael Advocaten
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.