Advertentie

RvS vernietigt bestemmingsplan Feyenoord City

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor Feyenoord City vernietigd.

ANP
26 oktober 2022
Maquette Feyenoord City
Maquette Feyenoord CityANP

De Raad van State (RvS) heeft het bestemmingsplan van de gemeente Rotterdam voor het project Feyenoord City in Rotterdam-Zuid vernietigd. Dat betekent dat de stad voorlopig niet kan gaan beginnen aan de bouw van onder meer bijna 4000 huizen en de nodige infrastructuur.

Teamleider KOT S11

JS Consultancy
Teamleider KOT S11

Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Gemeente Nunspeet
Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Niet uitvoerbaar

'De gemeenteraad van Rotterdam had bij het vaststellen van het bestemmingsplan 'Feyenoord City’ in december 2020 moeten inzien dat het plan om een nieuw voetbalstadion aan de Nieuwe Maas te bouwen, niet uitvoerbaar was', schrijft de RvS in de toelichting op de uitspraak. 'In de eerste plaats omdat er geen zekerheid was over het daadwerkelijk gebruik van het nieuwe voetbalstadion door Feyenoord, maar ook omdat er 'serieuze onzekerheid en onduidelijkheid bestond over de vereiste financiële middelen' om het stadion te bouwen.'

Gebiedsontwikkeling

In het bestemmingsplan van Feyenoord City zat ook het plan voor de bouw van een nieuwe voetbalstadion voor Feyenoord. Het nieuwe onderkomen diende volgens het bestemmingsplan als 'aanjager' van de gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid. Eerder dit jaar liet de voetbalclub echter weten voorlopig te stoppen met de plannen voor een nieuw onderkomen. De beoogde kosten waren door de gestegen prijzen van bouwmateriaal voor de club en de ontwikkelaars niet op te brengen.

Nieuwe ontwikkelingen

De RvS besloot in november vorig jaar om een zitting hierover niet te laten doorgaan vanwege deze nieuwe ontwikkelingen. De Rotterdamse gemeenteraad gaf aan te willen doorgaan met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City, of dit nu met of zonder een nieuw voetbalstadion is.

Langer in de Kuip

Voetbalclub Feyenoord werkte de afgelopen ruim 15 jaar al aan verschillende opties voor een nieuw stadion of de verbouwing van De Kuip, het huidige onderkomen. De club besloot eerder dit jaar de plannen voorlopig in de koelkast te zetten en zich voorlopig te richten op een langer verblijf in de Kuip. Algemeen directeur Dennis te Kloese sluit niet uit dat de club nog tien jaar in de Kuip zal spelen.

Teleurgesteld

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders is teleurgesteld dat de stad niet door kan gaan met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. De Raad van State zette woensdag een streep door het hele bestemmingsplan voor het project waar de gemeenteraad in 2020 mee akkoord ging. 'Deze uitspraak geeft grote vertraging voor de gebiedsontwikkeling, maar we respecteren de uitspraak van de rechter. Het vonnis wordt nu eerst zorgvuldig bestudeerd. Op basis hiervan wordt het vervolgtraject in beeld gebracht. Het college zal hierover zo snel mogelijk de gemeenteraad en alle betrokkenen informeren', aldus het college in een eerste reactie. De vernietiging van het bestemmingsplan betekent dat de stad voorlopig niet kan gaan beginnen aan de bouw van onder meer bijna 4000 huizen en de nodige infrastructuur. 

Ongelooflijk jammer

Partijen in de Rotterdamse gemeenteraad willen snel aan de slag met een nieuw bestemmingsplan voor Rotterdam-Zuid, waarin alsnog de bouw van duizenden huizen mogelijk wordt gemaakt. Coalitiepartij VVD noemt het ‘ongelooflijk jammer dat 4000 huishoudens nu nog langer moeten wachten op een woning’. Door de uitspraak van de RvS ‘moeten we terug naar de tekentafel. Het is aan alle betrokken partijen om zo snel mogelijk nieuwe plannen te maken voor de woningbouw en ontwikkeling van Rotterdam-Zuid’, zegt raadslid Diederik van Dommelen.

Tik op de vingers

‘Deze uitspraak van de Raad van State voelt als een keiharde tik op de vingers’, aldus de Rotterdamse PvdA. ‘We zullen opnieuw moeten beginnen en dat is voor de woningnood in Nederland een grote klap. Het college moet zo snel mogelijk nieuwe plannen maken voor woningbouw zonder nieuw stadion. En we roepen het Rijk op om geld beschikbaar te stellen zodat betaalbare woningen gebouwd kunnen worden.’ 50Plus-raadslid Ellen Verkoelen heeft een debat aangevraagd over de ontstane situatie. ‘De uitspraak van de RvS heeft grote gevolgen voor Rotterdam. We willen daarover graag snel in gesprek met de wethouder,’ aldus Verkoelen. Wat haar betreft komt er een gemeentelijke enquête naar het proces rond de totstandkoming van het bestemmingsplan. ‘Hier moeten we toch met z'n allen van willen leren. Zoek dit tot op de bodem uit hoe dit zo fout heeft kunnen lopen en leer ervan in volgende grootschalige projecten. Vooral het gemeentebestuur die de belastingcenten van de inwoners beheert moet dit willen.’ (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De hamvraag hier is o.a. of het bestemmingsplan bij een gedeeltelijk realisering met woningbouw gemakkelijk is aan te passen als een nieuw Feijenoord-stadion definitief wordt afgeblazen. Als aanpassing in dat geval nog steeds mogelijk zou zijn dan is het een merkwaardige beslissing van de Raad van State. De RvS bemoeit zich in dat geval namelijk ten onrechte met de planning van de uitvoering van een bestemmingsplan. Bestemmingsplannen zijn namelijk altijd toekomstgericht. Op besluitvorming van de RvS is het tegenwoordig wel erg moeilijk acteren. Worden er eigenlijk nog bestemmingsplannen goedgekeurd? Enige flexibiliteit lijkt volledig te zijn verdwenen. Of spelen er soms andere argumenten om de vaststelling van dit bestemmingsplan niet door te laten gaan? Hoe hoog zijn de voorbereidingskosten van dit ontwerp bestemmingsplan inmiddels wel niet opgelopen?
Advertentie