Advertentie

Plannen voor meer en beter ict-overheidspersoneel

De positie van het Rijk als ict-werkgever moet sterker worden, daarom heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een plan van aanpak voor ict-personeel opgesteld, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Er worden diverse maatregelen genomen om het Rijk aantrekkelijker te maken voor ict-personeel.

20 december 2017

De positie van het Rijk als ict-werkgever moet sterker worden, daarom heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een plan van aanpak voor ict-personeel opgesteld, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Er worden diverse maatregelen genomen om het Rijk aantrekkelijker te maken voor ict-personeel.

Overspannen vraagmarkt
Ollongren liet in 2017 onderzoek uitvoeren door Panteia en Intelligence Group. In het Regeerakkoord werd door het kabinet al duidelijk gemaakt dat voldoende expertise op gebied van ict een speerpunt is en dat het beloningsniveau zo moet zijn ingericht dat ook hoogwaardige en schaarse specialisten in dienst treden bij de overheid. De onderzoekers concluderen onder meer dat het Rijk zich ‘in een overspannen vraagmarkt van ict’ers’ begeeft. Bij praktisch iedere discipline in de ICT is er krapte. Daarbij neemt de vraag naar ict-kennis en kunde bij het Rijk de komende jaren alleen maar toe. Daarnaast moeten ook leidinggevenden en beleidsmedewerkers over een zekere basiskennis van ict beschikken.  


Vergrijzen

Het Rijkspersoneel is aan het vergrijzen en daardoor moeten er ‘additionele inspanningen’ geleverd worden om het personeelsbestand op peil te houden. Een ander probleem is de te grote afhankelijk van externen, die in eerste instantie worden ingezet voor bepaalde losse projecten of opdrachten maar soms noodgedwongen langdurig belangrijke functies beleggen. Ook de nieuwe aanwas van hoger geschoold ict-personeel en het gebrek aan gevoelde urgentie binnen het Rijk worden door Ollongren in de brief beschreven.


Randvoorwaarden

Het kabinet heeft inmiddels meerdere oplossingen aangedragen om aantrekkelijk te worden en te blijven voor ict-personeel, waaronder het verbeteren van de randvoorwaarden voor het aantrekken, ontwikkelen en behouden van personeel. De problemen hebben te maken met het imago van het Rijk, de salariëring en secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook sluiten de wervingskanalen niet altijd goed aan bij opkomende ict-expertisegebieden, zoals data science en cyber security. Doorgroeimogelijkheden zijn soms beperkt.


Succesen opschalen 

Het kabinet hoopt kleinschalig te kunnen experimenteren met nieuwe initiatieven, die bij bewezen succes kunnen worden opgeschaald. In het kort wil het Rijk zorgen voor meer informatie over hoe ict-werkgeverschap beter kan. Ook moet er meer ‘synergie’ en samenhang tussen diverse initiatieven binnen het Rijk ontstaan.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Chris Holman / IT-er
Kansloos. Wanneer gaat de overheid begrijpen dat de IT een sector is die high tech is met een dynamiek die de overheid nooit zal kunnen bieden. Richt je op beleid: uitvoering door commerciële bedrijven. Accepteer dat de overheid geen aantrekkelijke werkgever is voor een IT-er: nu niet, nooit niet. Ik weet het: ik ben 20 jaar in dienst geweest van de overheid. Ga lange termijn samenwerkingen aan met de IT-sector, stel niet je niet op als 'opdrachtgever & leverancier'. Als opdrachtgever schiet de overheid vaak al tekort.... Echte innovatie wordt gedreven door toppers in de IT en die werken, uitzondering daar gelaten, niet 'bij de overheid'. Met de juiste samenwerking en door open te staan voor innovatie, wel 'voor de overheid'. Dat is ons aller belang! Een IT-er die vanwege een hoge beloning bij de overheid gaat werken...., kansloos.
Advertentie