Advertentie

Weekers wil via Beek naar Washington

Voor het eerst na zijn aftreden als VVD-staatssecretaris van Financiën laat Weekers zich interviewen door een landelijk medium. ‘Ik heb niet zoveel waardering voor mensen die na hun afscheid langs de kant commentaar gaan geven. Ik wil door en niet terug’, zegt hij.

08 november 2015

Frans Weekers wil het waarnemend burgemeesterschap gebruiken als springplank naar het internationale werk. Via Beek naar Londen of Washington. Brussel mag ook.

Voor het eerst na zijn aftreden als VVD-staatssecretaris van Financiën laat Weekers zich interviewen door een landelijk medium. ‘Ik heb niet zoveel waardering voor mensen die na hun afscheid langs de kant commentaar gaan geven. Ik wil door en niet terug’, zegt hij.

Publiek-privaat
Na zijn ontslag als staatssecretaris werd Weekers waarnemend burgemeester in Heerlen. Daarna werd hem het aanbod Beek gedaan door de Limburgse gouverneur, eveneens een tijdelijke klus. ‘Ik ben uit diverse gemeenten benaderd, groot en klein, omdat men vond dat het burgemeestersambt mij wel paste. Ik kreeg profielschetsen toegestuurd die mij ook op het lijf waren geschreven. Toch heb ik niet gesolliciteerd. Ik ben vorige week 48 geworden. Als ik nú vast in het lokale bestuur ga, dan verbind ik mij voor minimaal zes jaar aan een gemeente en dan komt er van mijn droom waarschijnlijk niets meer terecht. Ik zou het liefst een paar jaar werken bij een internationale organisatie waar publieke doelstellingen en private middelen bij elkaar komen. In Brussel, Londen of Washington.’

Vliegveld Beek
Internationale instellingen meldden zich tot dusverre echter niet in groten getale, diverse commissarissen van de koning wel. ‘Ik houd van veel dynamiek en wil daar zijn waar het gebeurt. Dat was zo in Den Haag, dat zou in Londen kunnen zijn, maar dat is niet in Beek. Frans Weekers: ‘Ik heb deze zomer ja gezegd tegen een kort waarnemerschap omdat hier een vliegveld ligt dat een toekomst verdient. Daar is besluitvorming in Den Haag voor nodig en ik heb als burgemeester economie in mijn portefeuille. Er ligt weliswaar een baan van 2.750 meter maar de vergunning zit op 2.500. Dat moet binnen de bestaande geluidscontouren naar 2.750, want alleen dan kan Beek ook gebruikt worden voor vrachtvluchten naar Amerika of Azië.’

Haags netwerk
‘Het helpt als je de weg kent in Den Haag en men jou kent. De deuren gaan sneller open. Je moet niet voor ieder wissewasje met een directeur-generaal of een staatssecretaris bellen, maar als het ertoe doet is het handig om te weten hoe een ministerie functioneert. Wie trekt aan de touwtjes en wie moet je vooral niet passeren. Het kan heel onverstandig zijn om bovenlangs te gaan.’

Niet piepen
Frans Weekers vertrok uit de actieve Haagse politiek, maar verdween niet uit Den Haag. Hij gaf ook niet af op Den Haag. Frans Weekers: ‘Ik kijk met enorm veel voldoening terug op de zestien jaren die ik er heb gewerkt. Als je je gedwongen voelt om af te treden vanwege fouten in de uitvoering, dan moet je niet piepen. Dat is het risico van het vak. Als je geen risico wenst te lopen, dan moet je een ander vak kiezen. Word dan ambtenaar.’
 
Lees het volledige interview met Frans Weekers in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week (inlog)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H B / watchdog
Dit is nu echt weer de politieke waanzin.

Welk zichzelf respecterend bedrijf wil zo'n falend werknemer met zo'n beladen geschiedenis nu in dienst hebben.

Zelfs als waarnemend in Beek kan ie alleen maar praten over lobbyen en misbruik maken van

Conclusie: ongeschikt.
hans wieser / senior project/programmamanager
Die laatste zin kenmerkt deze man. Zijn zelfingenomenheid kent geen grenzen. Meneer maakt geen fouten, dat doen anderen. Deze man is van de kleine suksesjes en niet van de grote doelen. Wie wijst deze blaaskaak op zijn plaats? Heeft niks begrepen van zijn ontslag als staatsecretaris. Welnu Franske op jou zitten ze in het buitenland niet te wachten en met zo'n grote bek in Nederland ook niemand!
hans wieser / senior project/programmamanager
Wat een grote mond van iemand die wegens wanprestaties is ontslagen. En dan het beroep van ambtenaar kwalificeren als risicoloos. Het zal je baas maar wezen. Voor eeuwig ongeschikt in het politiek bestuur als je zo praat over je medewerkers!!!
Mr R.M. Dalmijn
Prachtig openhartig interview. Hulde aan BB en de Burgemeester.

Prima dat een getalenteerd medemens zich voor de locale democratie inzet en ook motivering en ambities met ons wil delen. Beek boft!

Wij leven in een wrede anonieme afrekencultuur, waarbij eenvoudige lieden zich de onbeschaamdheid permitteren via publieke Media welwillende mensen te beschadigen. Daar moet de moderator paal en perk aanstellen. Anonieme reacties dienen uit principe niet geplaatst te worden.
doeterniettoe / -
Goed en open gesprek.

Hopen dat ie ook zijn droom kan verwezenlijken, dat zou erg mooit voor hem zijn.



En natuurlijk voor de burgers en ambtenaren, want iemand die zo afgeeft op anderen kan geen goede leider zijn.
Wottsjer
Zou de gesjeesde weten dat hij in zo'n baan bij een internationale organisatie ook een soort ambtenaar is? Met trouwens nog meer bescherming (en veel meer wedde) dan de Nederlandse ambtenaar nog maar heeft. De bescherming en statuur van de Nederlandse ambtenaar is namelijk door toedoen van liberale partijen in veel kabinetten de afgelopen decennia uitgehold en afgeschaft, onder het motto ‘Als het niet aantrekkelijk meer is ambtenaar te zijn, komt er vanzelf selectie en hebben we er ook geen last meer van de overheid bij onze business.’ Voor Nederland is dat al aardig gelukt; nou Brussel nog, oeps, een internationale organisatie. De liberaal slaat zichzelf knock-out met zijn framende onzin in zijn schaamteloze sollicitatie.
Haantje
Natuurlijk erg onverstandig van de heer Weekers om ambtenaren neer te zetten als risicoloze lieden. Zeker als je interim burgemeester van Beek bent. Maar hij moet gedacht hebben; wie doet me wat, ik ben binnen afzienbare tijd weer weg uit dit gat. Ik ben het overigens eens met de heer Dalmijn dat anoniem roepen 'not done' en laf is. Maar helaas kan het vaak niet anders want de afrekencultuur bij de Overheid is zodanig, dat als je je eigen naam gebruikt, dit vervelende consequenties voor je kan hebben. Helaas heb ik dat maar al te vaak meegemaakt. En niks zeggen is ook geen optie; althans niet voor mij. Dus dan maar anoniem maar wel met een zeker respect naar elkaar toe. Anoniem schelden leidt tot niets.
Advertentie