Opstelten waarnemend burgemeester Tilburg
Een burgervader met harde hand die gaat leiden met een zachte g. In een verdeelde gemeente als Tilburg is het nu aan interim-burgemeester Ivo Opstelten de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Het vertrouwen in de politiek in de stad is zoek. Aan de voormalige Giuliani aan de Maas zaak dit terug te winnen.
Burgervader
Waar in de havenstad Rotterdam de harde maar rechtvaardige hand en de rechtlijnigheid zijn tienjarige ambtstermijn kenmerkten, mag de VVD'er nu, na een ambteloze periode van bijna een jaar, het Tilburgse schip proberen vlot te trekken. In een periode waarin hij als voorzitter van de VVD zijn partij langzaam ziet afglijden, is het tijd voor hem te doen waar hij eigenlijk het beste in is: burgervader zijn.
Zijn vorige periode in dat ambt kent namelijk vele opmerkelijke momenten. Na de moord op Pim Fortuyn leidde Opstelten zijn stad door de storm. Hij zette het stadhuis dag en nacht open voor treurende stadsgenoten en liep voorop in de stille tocht ter nagedachtenis aan de flamboyante politicus.
Harde hand
Maar Opstelten wist óók met harde hand in te grijpen wanneer hij dat nodig achtte. Hij gaf geregeld in ongehoord felle bewoordingen af op Feyenoordhooligans die rellen veroorzaakten. De doorgaans tactvolle liberaal noemde ze ,,klootzakken, hufters en tuig van de richel'' en profileerde zichzelf als burgervader waar niet mee te sollen viel.
Prioriteit
Opstelten gaf de bestrijding van de criminaliteit de hoogste prioriteit. Overlast van verslaafden, prostituees, illegalen en baldadige hangjongeren werd niet meer getolereerd. De privacywetgeving mocht daar in zijn ogen best wat voor worden opgerekt: in Rotterdam werden cameratoezicht en preventief fouilleren gemeengoed. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook op milieugebied ontpopte de havenstad zich onder Opstelten als pionier.
Doortastende beleid
Zijn doortastende beleid bleef uiteraard niet zonder kritiek. In de wandelgangen van het stadhuis spraken sommigen spottend over ,,de vierde Leefbaarwethouder'', omdat hij het veiligheidsbeleid van deze partij vrijwel integraal overnam. Hij botste met de Nationale Ombudsman toen hij in april 2006 besloot preventief achthonderd voetbalfans te laten oppakken voor de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax. Het rapport van de ombudsman stelde resoluut dat Rotterdam ,,de grenzen van het toelaatbare fors had overschreden''. Desondanks weigerde Opstelten consequent zijn excuses aan te bieden voor zijn beslissing.
Doelgericht
,,Ik ben geen visionair'', analyseerde de 65-jarige burgervader zichzelf in Het Financieele Dagblad. ,,Ik ben geen missionaris. Ik ben wél doelgericht. Beleidsplannen ontwikkelen is niet moeilijk, dat kan iedereen. Ervoor zorgen dat je die doelen haalt, dát is lastig.'' Zijn rechtvaardige lijn maakte dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hem uitriep tot beste burgemeester van het land.
Vreeman
Scheidend burgemeester Vreeman gaat per 1 februari 2010 met vervroegd pensioen. Nu bekend is wie waarnemend burgemeester is, zal hij zelf afspraken maken met pensioenfonds ABPZ over een fpu-regeling. Om grond van zijn leeftijd (61) en dienstjaren kan hij van deze regeling gebruik maken. Voordeel voor de gemeente is dat op deze manier een dure wachtgeldregeling wordt uitgespaard. Die zou Tilburg ongeveer twee jaarsalarissen gaan kosten.
Minnelijke regeling
De gemeenteraad stemde dinsdag in amper vijf minuten unaniem in met de minnelijke regeling. Dat betekent ook dat een ontslag wegens verstoorde verhoudingen niet aan de orde is. Vreeman kan ondanks de fpu-regeling nieuwe functies aanvaarden. Eventuele verdiensten worden dan met de uitkering verrekend.
Is er nu geen ander talent in Nederland?