Advertentie

‘Schade aan lokale politiek komt door De Mos zelf’

Richard de Mos overwoog eind vorig jaar te stoppen met zijn werk ‘om mij niet langer te hoeven verdedigen’.

ANP
20 maart 2024
Richard de Mos
Richard de Mos na zijn vrijspraak in Rotterdam eind vorig jaar.Robin Utrecht/ANP

Als het proces tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui schadelijk is voor de lokale politiek, is dat de schuld van henzelf, niet van het Openbaar Ministerie. Dat heeft de advocaat-generaal van het OM woensdag gezegd, op de slotdag van het hoger beroep rond de twee.

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Vrijgesproken

De Mos en Guernaoui zijn fractievoorzitter en gemeenteraadslid van Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad. Ze worden verdacht van corruptie. Als wethouders zouden ze giften hebben gekregen van bevriende ondernemers, en in ruil daarvoor zouden ze de ondernemers hebben geholpen, bijvoorbeeld met vergunningen. De rechtbank in Rotterdam sprak ze daar vorig jaar volledig van vrij.

Volgens het OM is er op zich niets mis met donaties aan een partij, maar wordt het anders wanneer de donateur in ruil daarvoor iets verwacht en wanneer de ontvanger daardoor iets doet. ‘Vanwege hun gedragingen heeft het Openbaar Ministerie strafvervolging moeten instellen. Het OM kan verdenkingen van ambtelijke omkoping niet negeren.’

Voldoende verdenkingen

Vanwege de verdenkingen doorzochten rechercheurs in oktober 2019 de werkkamers en woningen van De Mos en Guernaoui. Zij waren toen nog wethouder, maar traden af. ‘Een rechter-commissaris heeft geoordeeld dat er voldoende verdenkingen waren voor een doorzoeking en inbeslagname. Dat dit bij hoge bomen gevolgen kan hebben, is soms onvermijdelijk, maar dit komt niet op het conto van het OM’, zei de advocaat-generaal.

De donaties kwamen onder anderen van de broers Atilla en Erdinç Akyol, eigenaren van het zalencentrum Opera in Den Haag. Daarover zegt het OM: ‘Natuurlijk mag Atilla groot op een billboard. Natuurlijk mag zijn naam op een campagnebus. Natuurlijk mag hij ideeën aandragen. Maar dat neemt niet weg dat hij ook nadrukkelijk oog had voor zijn eigen onderneming, waarvoor hij een nachtontheffing nodig had.’

Celstraf geëist

Het OM heeft in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur geëist tegen De Mos. Ook willen de aanklagers een boete van 10.000 euro en een ambtsverbod van vier jaar voor hem. Tegen Guernaoui en vijf ondernemers zijn ook voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen en geldboetes geëist.

Volstrekt legaal

Richard de Mos zei tijdens de slotdag van het hoger beroep dat hij eind vorig jaar heeft overwogen te stoppen met zijn werk. ‘Om mijn leven, wat al over de helft is, een andere, een wellicht positievere, wending te geven door totaal wat anders te gaan doen. Om mijzelf niet langer te hoeven verdedigen voor het binnenhalen van een paar partijdonaties, iets wat volstrekt legaal is’.

De Mos vroeg de rechter om hem vrij te spreken. Dat was vorige week ook het pleidooi van zijn advocaat, en de rechtbank in Rotterdam had hem ook vrijgesproken. Hij zegt dat hij veel last heeft van de corruptieverdenkingen. ‘Als oud-onderwijzer, naast mijn raadswerk en andere bezigheden, een dag per week voor de klas staan, afgeketst wegens vermeende corruptie. Sparen voor je pensioen? No way, bij de bank Brand New Day, geweigerd’, aldus De Mos.

Zorg dat het stopt

Partijgenoot Rachid Guernaoui, die ook wethouder was en ook terechtstaat voor de vermeende corruptie, vroeg het gerechtshof om het Openbaar Ministerie een halt toe te roepen. ‘U kunt niets doen aan wat de afgelopen 4,5 jaar is gebeurd. U kunt de tijd niet terugdraaien. U kunt die slapeloze nachten, de tranen, de pijn, de stress niet doen vergeten. Niet alleen van mij, maar ook van mijn vriendin, kinderen, familie, vrienden en partijgenoten niet doen vergeten. U kunt daar helaas helemaal niets aan doen. Maar wat u wel kunt doen is zorgen dat het stopt, dat het eindigt.’

Nooit iets gevraagd

De Mos en Guernaoui zouden bevriende ondernemers hebben geholpen, in ruil voor donaties aan hun partij Hart voor Den Haag. Ook vijf ondernemers stonden daarvoor terecht. Zij herhaalden dat ze vinden dat ze niets verkeerd hebben gedaan. Ze zeiden dat ze alleen steun hebben gegeven aan een partij omdat ze het eens zijn met de standpunten. ‘Er is nooit iets gevraagd, nooit iets verwacht en nooit iets gekregen. Nul verwacht voordeel, nul verkregen voordeel’, zei de advocaat van een van de donateurs. Daarom vroegen de verdachten om vrijspraak, net als hun advocaten.

Uitzonderlijk lang

Het gerechtshof in Den Haag doet op 21 juni uitspraak in de zaak.Dat er pas over drie maanden een uitspraak is, is uitzonderlijk lang. ‘We hebben de afgelopen zittingsdagen veel gehoord, zowel van het Openbaar Ministerie als van de verdediging. Het dossier is uiterst omvangrijk. Het vergt de nodige tijd om de aangevoerde punten te wegen en erover na te denken’, zei de voorzittend rechter woensdag op de slotdag.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
‘Schade aan lokale politiek komt door De Mos zelf’... Het echte probleem is echter het onzinnige onderscheid tussen landelijke en de lokale politieke partijen. Eenieder die giften doet heeft er (buiten zijn gereduceerde belastingaanslag) evident een belang bij. Dus snel de wetgeving afschaffen die discrimineert tussen lokale en landelijke partijen, of beter nog, ieder donatie, ook via slinkse omwegen aan politieke partijen verbieden.
Advertentie