Haags stadsbestuur geteisterd door strafzaken
Tegen raadslid Constant Martini is aangifte gedaan, Gideon van Meijeren wordt vervolgd. De zaak tegen Richard de Mos gaat in oktober verder.
Het Haagse raadslid Constant Martini wordt beschuldigd van zelfverrijking. Als voorzitter van De Volharding, een coöperatie waaronder onder meer een uitvaartverzorger en een bomenstichting vallen, zou hij zichzelf ‘op onrechtmatige wijze hebben verrijkt ten koste van De Volharding’. Dat blijkt uit een brief in het bezit van Omroep West.
De coöperatie heeft inmiddels aangifte gedaan. Martini zelf, die kort voor zijn aantreden als raadslid in maart 2022 bij De Volharding vertrok, spreekt van ‘smaad en laster ingegeven door wraakzuchtige oud-collega’s’. Martini is het vierde Haagse raadslid dat beschuldigd wordt van strafbare feiten.
Lange geschiedenis
Martini heeft een lange geschiedenis in het bestuur van Den Haag. In de jaren tachtig was hij fractievoorzitter en wethouder voor de PvdA. Na een mislukte poging om in 2014 met ouderenpartij HOOP in de Haagse raad verkozen te worden, sloot Martini zich aan bij Richard de Mos. Sinds vorig jaar zit de inmiddels 74-jarige Martini voor Hart voor Den Haag in de gemeenteraad.
Wurggreep
De aangifte komt op een spannend moment in de Haagse gemeentepolitiek. Vorige week concludeerde een vernietigende enquête dat het stadsbestuur bij de ontwikkeling van cultuurcomplex Amare ‘het publiek belang heeft verwaarloosd’. De kosten daarvan lopen op tot meer dan een half miljard euro.
Daarnaast maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend dat het het Haagse raadslid Gideon van Meijeren (FvD), tevens Tweede Kamerlid, gaat vervolgen voor opruiing. Maar de strafzaak die al vier jaar als een donkere wolk boven Den Haag hangt, en die volgens een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen de stad in ‘een wurggreep’ houdt, is die tegen oud-wethouder en raadslid Richard de Mos.
Onzekerheid blijft
Kort voor het reces viel het Haagse college over de rol van Martini’s partijgenoot Richard de Mos in het stadsbestuur. De Mos, die net als mede-raadslid Rachid Guernaoui in april werd vrijgesproken van corruptie, wil deelnemen aan het college. Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 stonden open voor gesprekken, PvdA en GroenLinks zien collegedeelname voor Hart voor den Haag niet zitten. Na een zomer vol spannende gesprekken, concludeerde verkenner Arie Slob onlangs dat een nieuw college met Hart voor Den Haag niet gaat lukken. D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK praten daarom nu over de vorming van een coalitie.
Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de vrijspraak van De Mos en Guernaoui. Op 24 oktober vindt de regiezitting plaats in het gerechtshof in Den Haag, de inhoudelijke behandeling begint waarschijnlijk in maart 2024. De ‘te lange periode van onzekerheid’, zoals burgemeester Van Zanen de strafzaak tegen De Mos eerder karakteriseerde, lijkt voor Den Haag nog niet ten einde.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat is inderdaad populisme en dat hoort bij het vak, de populariteitswedstrijd moet gewonnen worden anders mag je niet aan de bak.
Als je van de macht wordt gehouden die je democratisch toekomt maak je weinig waar, dat is natuurlijk de bedoeling geweest, en nog.
Die verdachtmakingen zijn niet anders dan dat, verdachtmakingen, stremmingen.
De rechter maakte er korte metten mee.
Beschuldigingen zijn makkelijk. Winnen niet zo voor de verliezers, niet bij de stembus en niet bij de rechter.