Advertentie

OM richt pijlen op De Mos, maar hij hoeft niet de cel in

Het OM acht omkoping bewezen. Ondernemers die donaties deden aan de partij van De Mos, kregen ‘politieke invloed met een prijskaartje’.

12 maart 2024
Richard de Mos
Richard de Mos arriveert bij het Paleis van JustitieANP/Hollandse Hoogte/Laurens van Putten

Het woord was vandaag aan het OM, in de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zijn medeverdachten. ‘Crimefighter’ en advocaat-generaal Koos Plooij richt zich in het hoger beroep vooral op De Mos.

Dat bleek na een langdurig betoog van Plooij en zijn collega in het Haagse Paleis van Justitie. Sommige van de eerdere aanklachten tegen oud-wethouder en partijgenoot van De Mos Rachid Guernaoui en tegen een aantal Haagse ondernemers, zoals het ronselen van stemmen of het ter beschikking stellen van een feestlocatie bij wijze van ‘donatie’, vervallen of zijn afgezwakt.

Thematrekker experttafel wet- en regelgeving S15

JS Consultancy
Thematrekker experttafel wet- en regelgeving S15

Portfoliomanager Energietransitie 24-36 uur

Yacht
Portfoliomanager Energietransitie 24-36 uur

Prijskaartje

‘Politieke invloed met een prijskaartje’, dat is waar de zaak volgens de advocaat-generaal om draait. De ‘vriendjespolitiek’ is volgens hem door De Mos en andere verdachten ‘aan alle kanten gebagatelliseerd’. Maar het dossier laat iets anders zien, vindt het OM: ondernemers die een politicus ‘omhoogstuwen’ richting de macht, waarbij stukje bij beetje invloed wordt gekocht.

‘Het dossier laat zien hoe machtsbederf in de lokale politiek werkt’

Advocaat-generaal Koos Plooij

De bewoordingen van Plooij zijn stevig. ‘Het dossier laat zien hoe machtsbederf in de lokale politiek werkt’. En de volledige vrijspraak door de Rotterdamse rechtbank? Die is het gevolg van een ‘onzorgvuldige benadering’. Dat het strafrecht zich niet zou lenen voor een oordeel over dat wat De Mos ‘ombudspolitiek’ noemt, heeft de rechtbank volgens het OM verkeerd gezien.

Grens over

Na deze vlammende inleiding volgt een uitgebreid overzicht van de feiten uit het dossier. E-mail na e-mail, appje na appje leest de advocaat-generaal in een urenlang betoog op. Sommige trouwe aanhangers van De Mos, te herkennen aan hun groen-gele sjaaltjes, houden maar met moeite de ogen open. Af en toe veren ze op, als het OM fel van leer trekt tegen hun partijleider.

Want die is volgens het OM, samen met zijn toenmalig medewethouder Rachid Guernaoui, ‘met open ogen de grens van corruptie overgegaan’. De boottochtjes en aansluitende luxe etentjes met vastgoedondernemers ziet het OM niet als gezellige netwerkmomenten, maar als giften in de zin van de corruptiewetgeving. Hetzelfde geldt voor de donaties die verschillende ondernemers aan de partij deden.

Cliëntelisme

‘Wat zijn normaliter de bedoelingen van een vastgoedondernemer in een grote stad als hij een politicus pleziert met een donatie aan zijn partij?’, vraagt Plooij zich af. Het retorische antwoord vindt volgens hem steun in de appjes van de ondernemers rondom De Mos. Die hebben het onderling over ‘dicht bij het vuur zitten zonder zichtbaar te zijn’. In een andere e-mail kwalificeert een ondernemer zijn relatie met toenmalig financiënwethouder Guernaoui zelf als ‘cliëntelisme’.

In ruil voor de giften van de ondernemers, heeft met name De Mos volgens het OM kastanjes uit het vuur gehaald. Bijvoorbeeld bij het regelen van een nachtvergunning voor het zalencentrum van een van de ondernemers. ‘Wil jij tot vijf of tot zes uur’, appt De Mos begin 2019. ‘Zes’, is de reactie. ‘Oké, gaan we regelen!’, appt de toenmalige wethouder terug.

‘Binnenkort even zitten om jouw punten te bespreken? Erfpachtsuppletie heb ik erdoor gedrukt, splitsingsverbod gaat van tafel’

Richard de Mos

Dezelfde dienstbaarheid toont hij volgens de advocaat-generaal tegenover de vastgoedmannen die zijn partij geld doneerden. ‘Binnenkort even zitten om jouw punten te bespreken? Erfpachtsuppletie heb ik erdoor gedrukt, splitsingsverbod gaat van tafel’, mailt De Mos een van hen over de Haagse coalitieonderhandelingen. Bij het ter wille zijn van de ondernemers hebben De Mos en Guernaoui op een gegeven moment volgens het OM ook hun geheimhoudingsplicht geschonden, door hen een concept-collegebesluit met daarop de tekst ‘geheim’ toe te sturen.

Strafeis

Volgens het OM kan omkoping van De Mos en Guernaoui door de ondernemers bewezen worden, net als het schenden van de geheimhoudingsplicht. De strafeis die het daaraan hangt is minder fors dan het eerder bij de rechtbank eiste. Zo hoeft wat het OM betreft geen van de verdachten daadwerkelijk de gevangenis in.

Tegen De Mos eist het OM een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur. Wel blijft het bij de eis van een beroepsverbod voor de duur van vier jaar. Guernaoui moet wat het OM betreft een voorwaardelijke celstraf van vier maanden, een werkstraf van 160 uur en een drie jaar durend beroepsverbod krijgen. Tegen de ondernemers eist het OM voorwaardelijke celstraffen tot zes maanden, tot 240 uur aan werkstraffen en boetes tot 10.000 euro. De strafzaak gaat woensdag verder, dan is het woord aan de advocaten van de verdachten.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tinussie Kay
OM toont weinig nuances.
Een spervuur van zaken, die helemaal fout en verboden zijn.
Dit zonder adequate onderbouwing.
In de top van de bestuurlijke wereld wordt -in het algemeen belang - anders omgegaan met vele zaken. Dit gebeurt overal. De functie brengt dit met zich mee. Leg op Femke Halsema maar hetzelfde vergrootglas en je hebt eenzelfde story.
Dit beroep is onnodig, extreem duur en zal geen andere conclusie hebben dan de rechtbank.
Deze worden hier wel als "een beetje dom" afgeschilderd. Wat een diskwalificatie.
OM heeft hopelijk ook wel iets anders te doen.
Ik vind het nl. vreemd dat deze zaak wel met relatieve spoed wordt opgepakt, terwijl andere bijzonder criminele en bestuurlijk erg urgente dossiers op de plank blijven liggen.
Gaat lekker met NL.
Bert Bakker
Waar het om draait is dat de gevestigde kliek in Den Haag niet toe kan staan dat een buitenstaander achter de schermen zou kunnen kijken. Dat zie je ook in dit stukje want wat staat er de inzet is dat meneer 4 jaar geen deel mag nemen aan bestuur. Mensen hebben een heel kort geheugen hij blijft niet populair. En dan kan je weer de keuze bieden uit de gebruikelijke wauwelaars. Dat is precies wat ze tot nog toe ook als inzet hadden en het is ze nog gelukt ook zonder dat er dus wat speelde. Vrijgesproken. En dan nu weer het getetter alsof meneer verkeerd was maar hij heeft dus geen wetten gebroken. Ze hebben er alles aan gedaan maar niets gevonden.
P. Smit
U maakt mij niet wijs dat donateurs in dit artikel louter onbaatzuchtig hun bijdrage doen:
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5419195/politieke-partijen-donaties-verkiezingen-tweede-kamer-bouw-vastgoed

Zoek bijvoorbeeld maar eens de donaties van Otto Workforce aan de VVD op.
Nico Bos
Precies, als men dit wel toestaat dan ook voor iedereen en niet zeuren als iemand een Wouter Buikhuisen profiel heeft...
Hielco Wiersma
Een wethouder is onderdeel van het totale college van burgemeester en wethouders. Een wethouder voert binnen dit college het beleid uit dat door de Gemeenteraad is vastgesteld. De uitvoeringsbesluiten worden collectief binnen het college genomen. Van criminele activiten kan er slechts sprake zijn als er rechtstreeks donaties aan de desbetreffende wethouders zijn gedaan. Voor zover uit de media bekend is daarvan geen enkele sprake.
Advertentie