Advertentie

Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak

De rechtbank fileert in een uitgebreid vonnis alle aantijgingen van het OM. Van kwade bedoelingen lijkt geen sprake.

ANP
21 april 2023
Richard de Mos
Richard de Mos na zijn vrijspraak in Rotterdam eind vorig jaar.Robin Utrecht/ANP

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is vrijdag vrijgesproken in de corruptiezaak waar hij van verdacht werd. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Goede bedoelingen

De Mos viel zijn - ook allen van corruptie vrijgesproken - medeverdachten huilend in de armen na de uitspraak. Op de publieke tribune werd luid geklapt en gejoeld. Een verdachte werd wel veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit. De Mos zei voor aanvang van de uitspraak al dat hij ‘niets anders’ dan vrijspraak verwachtte, maar was toch erg zenuwachtig. De rechtbank fileerde in een uitgebreid vonnis alle aantijgingen van het OM. 'Van groot belang in de vonnissen is de niet te bewijzen kwade bedoeling van de bij de partijdonaties betrokken ondernemers. Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen', aldus de rechter.

Inval

De Mos is oprichter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. In 2018 kreeg die partij de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De Mos en Guernaoui werden vervolgens wethouder. Een jaar later viel de Rijksrecherche hun kantoren op het stadhuis en hun woningen binnen. De Mos en Guernaoui zitten momenteel in de gemeenteraad van Den Haag. De Mos is ook lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Vergunningen

Het Openbaar Ministerie had 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen De Mos. Guernaoui hoorde een eis van 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. Volgens het OM hadden bevriende ondernemers de ex-wethouders geholpen door middel van donaties aan de partij. De wethouders zouden vervolgens de donateurs hebben geholpen bij (nacht)vergunningen voor horeca en bij vastgoedprojecten.

Donaties

In deze zaak, waarin in totaal acht personen terechtstonden, zijn partijdonaties van ruim een ton aan Hart voor Den Haag/Groep de Mos behandeld. 'Met de beste wil van de wereld kan niet worden vastgesteld dat, en zo ja, in hoeverre, de positie van De Mos en zijn collega één op één door de partijdonaties is verbeterd' ,aldus de rechter. De donaties waren een belangrijk onderdeel van de strafzaak. Voor landelijke partijen bestaan er regels over donaties, bij lokale politieke partijen is dat minder duidelijk. De rechter was daar duidelijk over: 'Het strafrecht is geen oplossing voor het ontbreken van spelregels.'

Opgelucht

Richard de Mos zegt ontzettend opgelucht te zijn dat de rechtbank hem heeft vrijgesproken. ‘Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld. Maar als je dan na 3,5 jaar het enige goeie hoort, dan ben je opgelucht’, zei hij kort na de uitspraak. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui was opgelucht en zichtbaar geëmotioneerd door de uitspraak. ‘Het is glashelder naar buiten gekomen dat wij niets verkeerd hebben gedaan. Eigenlijk wist ik dit 3,5 jaar geleden al.’

Heldere uitspraak

Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen vindt het 'goed' voor alle betrokkenen dat er uitspraak is gedaan in de corruptiezaak tegen Richard de Mos. 'Ik ben in het bijzonder blij voor Richard en Rachid.' Volgens de burgemeester komt er 'een einde aan een te lange periode van onzekerheid'. Van Zanen vervolgt: 'De rechter heeft nu geoordeeld, het is een heldere uitspraak die klip en klaar is. Het is nu aan iedereen die zich met de stad Den Haag verbonden voelt om vooruit te kijken. Te luisteren naar elkaar, elkaars mening te respecteren, maar vooral ook de schouders te blijven zetten onder onze prachtige stad.'

De gemeente kon geen antwoord geven op de vraag of De Mos kan terugkeren als wethouder. Ze kon ook niet reageren op een mogelijk hoger beroep van het Openbaar Ministerie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Steeds al grote twijfels over dit dossier gehad en dat hier ook aangegeven. Oordeel dus nooit voordat er veroordeeld is. Het OM had hier helemaal geen zaak. De schade die aan personen en leed is toegebracht is groot. Daarnaast zijn er door beide partijen gigantische kosten gemaakt. Wie draait er op voor deze kosten (schade) en wie wordt hiervoor verantwoordelijk gesteld?
Advertentie