Advertentie

Officieren van justitie ongestraft in de fout

Officieren van justitie die in hun werk ernstige fouten maken, worden daardoor niet in hun carrière belemmerd. Ook niet als zij meer dan eens de fout in gaan. Zij worden niet ontslagen of in functie teruggezet. Wel maken zij nogal eens promotie of worden rechter.

01 februari 2010
Onschuldig in cel
Dat concluderen de makers van het VARA-programma Zembla in de uitzending van zondagavond, 'Officieren van justitie in de fout'. Aan de hand van negentig strafzaken legden zij een lijst aan van evenzoveel officieren, die ondanks gemaakte fouten hun werk konden blijven doen. Door die fouten liepen zaken stuk of belandden mensen onschuldig in de cel. OM-topman Harm Brouwer spreekt in de uitzending tegen dat falende officieren van justitie in alle gevallen vrijuit gaan.


Maatregelen onbekend
Brouwer: 'Als de fout ernstig is, zullen wij een intern onderzoek gelasten. Als er aanleiding is om op te treden, dan gebeurt dat, op de officier gericht.' Volgens Brouwer worden er disciplinaire maatregelen opgelegd binnen het OM, 'als dat aan de orde is'. Brouwer voelt er niet voor om publiek te maken welke disciplinaire maatregel er in individuele gevallen wordt getroffen.

 

Onjuiste interpretatie
Het Openbaar Ministerie kwam dit weekeinde al met een reactie op de uitzending van Zembla, waarin wordt gesteld dat de programmamakers niet zorgvuldig zijn geweest. Bij het aanleggen van de lijst met falende officieren zouden zij rechterlijke uitspraken onjuist hebben geïnterpreteerd, waardoor onterechte verwijten aan het OM en individuele officieren worden gemaakt. 'Iets wat in de media als een verwijtbare fout wordt beschreven, hoeft dat in de praktijk nog niet te zijn', aldus het OM.

 

Rijp en groen
De door Zembla aangelegde lijst is onevenwichtig samengesteld, aldus een woordvoerster van het parket-generaal zondag. 'Het is rijp en groen door elkaar.' De lijst bevat zaken die nog lopen in hoger beroep en zaken waarin 'puur juridische discussies' aan de orde zijn.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Vreemd is dat: niet zodra is er kritiek op de magistratuur of er komt meteen een vooral juridisch verweer dat het allemaal anders zit.
Beter was het natuurlijk geweest dat de PG netjes en eigener beweging aankondigt waarom tegen welke ambtenaar welke straf is correctie is toegediend. Dan hoeven er ook geen misverstanden te ontstaan. Nu bevestigt het OM alleen maar dat het boven de Wet staat en eigenlijk geen behoefte heeft aan democratische controle. Aan enige vorm van controle 'überhaupt'.
hans wieser / senior project/programmamanager
de gemakzucht waarmee het OM zaken behandelt, is schrijnend. Het recht dat een beklaagde heeft, interesseert hen niets. Als er maar een veroordeling volgt, dan kan het dossier lekker naar het archief......
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Bevestigt maar weer dat wanneer je in bepaalde kringen cirkelt, je boven alle maatregelen verheven bent en aldus organisaties zieker en zieker worden. Een fout kan gemaakt worden, we zijn allen menselijk, maar de scoringsdrift bij zowel OM, rechterlijke macht als advocatuur in de private sector heeft nauwelijks nog iets te maken met waarheidsvinding, vrouwe Justitia met de blinddoek waardoor gelijkheid voorop zou moeten staan en hart voor het vak. Hoelang houden we nog in stand dat alleen de kleine crimineel wordt opgeborgen en de grote en witteboordencriminelen zich voorzien van advocaten die vele malen slimmer zijn en de mazen der wet zo weten te bespelen dat zij vrij baan hebben.
Herstel het vertrouwen in ons rechtsysteem en maak vrouwe Justitia weer trots. Nu is zij enkel nog geblinddoekt uit schaamte om het onrecht niet te hoeven zien. Zij is niet enkel een standbeeld, maar staat ergens symbool voor. En voor alle rechtsgangers nog even:
De weegschaal is ter afweging van de bewijzen en getuigenissen (op basis van waarheidsvinding die eerder wordt gedaan door het OM!), de blinddoek voor een rechtspraak zonder aanzien des persoons (dus ongeacht of men een dure advocaat kan betalen!) en het zwaard is voor vonnisvoltrekking.
Veel gerechtswijsheid toegewenst!
O. ten Hove
Hij kan lekker kletsen, Brouwer, zoals zo veel ovj. Het feit dat bijvoorbeeld een zaak in hoger beroep is, betekent nog niet dat de ovf niet blunderde.

Als Brouwer stelt dat falende ovj gestraft worden, benoem ze dan. Hij draaide er lekker om heen. Wat heeft hij te verbergen? Dat hij als leidinggevende faalt?
OvJ
Tja, je zou ook kunnen zeggen: wij proberen recht te trekken wat krom is gemaakt door de criminelen. En daar mag - vind ik - een Officier van Justitie ongehinderd en ongestraft fouten maken.



De verantwoordelijkheid voor die fouten leg je maar lekker bij de verdachten. Het Openbaar Ministerie werkt voor de samenleving: die zijn medeverantwoordelijk als je de fout bij het OM legt, mijns inziens.
Advertentie