Advertentie

Experimenteer met stemmen vanaf 16 jaar

Experimenten met het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar moeten mogelijk worden gemaakt. Daarvoor moet de kiesgerechtigde leeftijd uit de Grondwet worden geschrapt en de Kieswet aangepast. Dat adviseert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een vandaag verschenen advies.

24 juni 2019

Om de politieke betrokkenheid van jongeren te vergroten, moet in gemeenten en provincies worden geëxperimenteerd met het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar. Daarvoor moet de kiesgerechtigde leeftijd uit de Grondwet worden geschrapt en de Kieswet aangepast.

Experimenten

Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in zijn vandaag verschenen advies Jong geleerd, oud gedaan. ‘Den Haag’ moet gemeenten en provincies ondersteunen die willen experimenteren met de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd. Jongeren moeten door ‘Den Haag’ worden geholpen bij het voorbereiden op hun deelname aan deze experimenten.  

Politieke interesse

Jongeren van 16 jaar en ouder zijn goed in staat hun mening te vormen en te bepalen welke politieke partij het beste bij hen past, aldus de ROB, ook al ontwikkelen zij zich nog. Deze quality of the vote is voor 16-jarigen niet lager dan voor 18-jarigen. Het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd heeft in andere landen een positief effect gehad op de politieke interesse, kennis en participatie van jongeren, zowel op de korte als lange termijn. ‘Bovendien past deze verlaging bij een inclusieve democratie die politieke participatie en gelijkheid hoog in het vaandel heeft’, schrijft de ROB in zijn advies.

Burgerschapsonderwijs

Wel moet de maatregel gepaard gaan met activiteiten en initiatieven om jongeren bij de politiek te betrekken. De ROB denkt daarbij onder meer aan speciaal op jongeren gerichte opkomstcampagnes en investeringen in het burgerschapsonderwijs. Door meer aandacht te besteden aan democratie en burgerschap in het primair, voortgezet en beroepsonderwijs, gaan 16- tot 18-jarigen beter voorbereid stemmen, aldus de ROB.

Wetsvoorstel

De effecten van de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd moeten worden onderzocht. Gekeken moet worden naar de gevolgen voor de opkomst, de quality of vote, politieke volwassenheid en tevredenheid met en vertrouwen in de democratie. ‘Den Haag’ moet ook het debat aanzwengelen over de vraag voor welke verkiezingen en onder welke voorwaarden de kiesgerechtigde leeftijd kan worden verlaagd. Op basis van dat debat moet het kabinet met een wetsvoorstel komen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
Ja hoor, op naar de Puber Partij!



Als men niets beter weet te verzinnen om een gedateerd politiek systeem te veranderen, bedenk je zoiets!



Wat voor politiek profiel hebben leden van die Raad? Overwegend links, vrees ik. Is het volgende advies, vanaf 12 jaar?

Wil men zo Jesse Klaver aan meer stemmen helpen?



Wat heeft dit advies de belastingbetaler nu weer

gekost?

Meine Hofman / raadslid
Dat experiment lijkt mij niet verstandig, 18 jaar vind ik ook te jong. Er is nog geen levenservaring en de kennis van wat er in het leven en de wereld te koop is moet nog groeien.
criticus
Opnieuw een voorbeeld van symptoombestrijding voor het gebrekkig functioneren van politici. Eén effect van een verlaging is op voorhand duidelijk. Hoe eerder men stemt, hoe eerder men teleurgesteld wordt.
Fons
Enkele jaren geleden al een keer geëxperimenteerd met de categorie 16-18 jarigen in nauwe samenwerking met de scholen. Compleet programma gedaan inclusief discussiemomenten met de gemeenteraad, een volledig blok met lessen op de scholen, persoonlijke brief van de burgemeester aan alle aspirant kiezers, een eigen oproepkaart, zelfs een mobiel stembureau geregeld. Respons: bedroevend slecht!

Leuk idee, maar ik zeg uit eigen ervaring dat dit niet werkt.
Petra
Mensen van 18 jaar, laat staan mensen van 16 jaar, hebben m.i. onvoldoende feeling met alle facetten van de maatschappij.

Mensen van die leeftijd zijn gemakkelijk te beïnvloeden en zouden dan stemmen over zaken waar ze geen idee van/over hebben.

Liever de stemgerechtigde leeftijd optrekken naar 25 jaar, een leeftijd waarop iedereen weet wat een huishouden runnen is, wat je met een inkomen kunt doen en welke zaken er werkelijk belangrijk en betaalbaar zijn.
Paul / projectleider
Ach ja 15, 18, 25 maakt niet zoveel uit.

Het gaat er om dat je naast je stemrecht ook je burgerplicht vervult door goed af te wegen waarom of waarvoor je stemt.

En wijsheid komt niet perse met de jaren
Advertentie