Alimentatie steeds vaker niet betaald
Het komt steeds vaker voor dat exen hun alimentatie niet betalen. In 2009 en 2010 moest het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) beduidend vaker in actie komen dan in de jaren ervoor. Dat heeft een woordvoerder van het LBIO maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Nederlands Dagblad.
In 2009 kreeg het LBIO 9900 aanmeldingen binnen voor het innen van alimentatie, 23 procent meer dan het jaar ervoor. Verwacht wordt dat het aantal aanmeldingen voor dit jaar op 13.000 komt te liggen.
Ondoorzichtig
Volgens het LBIO is de rekenmethode die wordt gebruikt om tot het maandelijkse alimentatiebedrag te komen te ondoorzichtig. Hierdoor neemt het draagvlak om te betalen af. De stijging geldt overigens voor gevallen van niet nagekomen kinderalimentatie. Het LBIO int pas sinds augustus vorig jaar partneralimentatie.
Vaste formules
Het LBIO is er voorstander van dat er vaste formules komen voor het vaststellen van alimentatiebedragen, zoals een vast percentage van het nettoloon voor kinderen, zodat mensen zelf kunnen uitrekenen wat ze kwijt zijn. Nu is dat niet het geval en rekenen advocaten per individu alimentatie uit, gebaseerd op een normenstelsel van 35 jaar geleden.
,,Een belastingaangifte is een peulenschil vergeleken bij de vaststelling van de alimentatie. Het is zo ingewikkeld dat het onmogelijk na te rekenen is", aldus de woordvoerder van het LBIO. Volgens de woordvoerder stuit een "versimpeling" door standaardformules op verzet binnen de advocatuur en rechtbanken.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het enige wat je van ze kan verwachten is ieder jaar een brief in de bus dat de alimentatie verhoogd wordt en met hoeveel.
Ja, gooi maar zout in de wond.....................
Iedereen is er voor om dit te veranderen en transparant te maken. Behalve de advocaten en rechters.....SNAP IK die kunnen er weken mee druk zijn en vette salarissen opstrijken. Volgens mij is het de belastingbetaler en/of betrokkene die deze rekening betaald. Omgekeerde wereld !!.
Om te beginnen de discussie inzake het zgn causale verband tussen de afstand tot de arbeidsmarkt en de alimentatieafhankelijkheid van de ex-partner maar eens goed aan gaan.
T.a.v. de alimentatieverplichtingen voor de kinderen moet het klip en klaar zijn dat beide ‘verantwoordelijken’ voor de conceptie (uitgezonderd de vastgelegde zaaddonoren) of adoptie een gelijke verantwoordelijkheid hebben voor het onderhoud van de kids tot het 18e jaar.
Desnoods middels verregaande dwangmaatregelen die verantwoordelijkheid afdwingen.
De hoogtebepaling van de alimentatie voor de kinderen zou je vast kunnen stellen op algemene normen voor levensonderhoud die voor ieder kind gelijk dienen te zijn.
De uitbetaling aan de verzorgende ouder zou mogelijk maandelijks via de fiscus plaats kunnen vinden. Waarbij de alimentatie plichtige achteraf middels de aangifte cyclus aangeslagen wordt voor hetgeen van hem/haar verwacht mag worden. De aftrekmogelijkheden zouden daar op aangepast kunnen worden.
Zo voorkom je een hoop gelazer en gedoe.
Overigens kan ik me wel heel goed voorstellen dat de onderhoudsplicht gekoppeld wordt aan een omgangsregeling die ook nagekomen wordt. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten in situaties waarbij er sprake is geweest van (bewezen) mishandeling, misbruik e.d.