Goed lokaal bestuur: sleutel voor ons buitenlandbeleid
We roepen de ministers op om in de toekomst te blijven investeren in goed bestuur wereldwijd. De ambities van dit kabinet hangen er vanaf.
Nederlandse uitdagingen op het gebied van migratie, voedselzekerheid, water, veiligheid en handel vragen om internationale oplossingen. Overal ter wereld geldt dat oplossingen alleen werken als ze ook lokaal van de grond komen. Goed lokaal bestuur speelt daarbij een sleutelrol. Daarom is het belangrijk om als Nederland te blijven investeren in het versterken van lokaal bestuur wereldwijd.
Het kabinet heeft besloten de komende jaren fors te bezuinigen op internationale samenwerking. De nadruk verschuift naar het waarborgen van het Nederlands eigen belang en naar thema’s als migratie, veiligheid, internationale handel, voedselzekerheid en watermanagement. Om op die thema’s zoveel mogelijk resultaat te kunnen behalen, is het van belang dat er internationaal zekerheid en stabiliteit is. Dat er betrouwbare overheidsinstanties zijn die dat waarborgen. Dat overheden werken en leveren: integer, toegankelijk en voorspelbaar. Voor het optimaal benutten van de kansen voor Nederland is goed lokaal bestuur noodzakelijk.
Zonder belastingdienst, geen inkomsten voor diensten, voorzieningen of infrastructuur. Zonder Centraal Bureau voor de Statistiek, geen beleid dat op goede data is gebaseerd. Zonder goed functionerend Kadaster, geen zekerheid van eigendom. Zonder waterautoriteit geen overstromingsbeheersing. Zonder gemeente, geen basisadministratie, bouwvergunning, stedelijke ontwikkeling, afvalmanagement of riolering.
Sterke instituties met betrouwbare dienstverlening zijn een voorwaarde voor de stabiliteit en ontwikkeling van een land
Daarbij komt dat Nederlandse bedrijven in het buitenland veilig moeten kunnen investeren in producten, land en eigendom. Dat die Nederlandse bedrijven er zeker van zijn hun inzet en investeringen terug te kunnen verdienen. Sterke instituties met betrouwbare dienstverlening zijn een voorwaarde voor de stabiliteit en ontwikkeling van een land. Het bevorderen van stabiliteit in kwetsbare landen komt onze handel, migratiebeheersing en veiligheid ten goede.
Het Nederlands lokale bestuur staat internationaal goed op de kaart en die kennis en ervaring zetten wij ook in het buitenland in. Ons goed bestuur is een sterk product. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft, evenals bijvoorbeeld het Kadaster en de Waterschappen, de afgelopen decennia veel expertise opgebouwd met het verstevigen van een goed bestuur. Geworteld in het Nederlandse lokaal bestuur weten zij wat nodig is om goed lokaal bestuur wereldwijd te versterken en te realiseren.
Met het internationaal werk gericht op een sterk lokaal bestuur, dienen we direct het belang van Nederland. Daarom roepen wij de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp op om in de toekomst te blijven investeren in goed bestuur wereldwijd. De ambities van dit kabinet hangen er vanaf.
Sharon Dijksma, voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Pieter Jeroense, directeur VNG International
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.