Advertentie

'Burgemeesters in een onmogelijke positie door polarisatie'

Voorzitter van de VNG Sharon Dijksma roept op tot een gesprek over gedeelde waarden in Nederland.

ANP
12 november 2024
Femke Halsema tijdens het spoeddebat
Burgemeester Halsema tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad over de gewelddadigheden na de voetbalwedstrijd van Ajax tegen Maccabi Tel AvivANP/ Dingena Mol

Burgemeesters komen in een onmogelijke positie door toenemende polarisatie in de samenleving. Dat zei Sharon Dijksma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), na een gesprek over antisemitisme in het Catshuis. In de gemeenteraad van Amsterdam vond vandaag een spoeddebat plaats over de gewelddadigheden na de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv.

Teamleider KOT S11

JS Consultancy
Teamleider KOT S11

Senior Product Development Engineer

Yacht
Senior Product Development Engineer

Gedeelde waarden

Dijksma maakt zich er 'grote zorgen' over dat meningen steeds verder uit elkaar liggen. ‘Ik merk ook dat mensen nog heel weinig naar elkaar willen luisteren’, aldus Dijksma. ‘Dat mensen steeds verder opgesloten raken in hun eigen gelijk. En dat als je probeert om boven de partijen te staan, dat je daarmee als vanzelf al bijna in een onmogelijke positie komt. Terwijl dat iets is wat het ambt van bijvoorbeeld een burgemeester nou juist vraagt.’

Premier Dick Schoof spreekt van een integratieprobleem onder jongeren met een migratieachtergrond die achter het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters van vorige week zitten. Dijksma gaat daar niet op in en roept op tot een gesprek over gedeelde waarden in Nederland: ‘Waar staan wij dan voor? En wat mag je dan ook met de grondwet in de hand van elkaar verwachten? En ik hoop dat het lukt om dat niet op een manier te doen waarbij je hele bevolkingsgroepen over een kam scheert.’

Privételefoon Schoof op stil

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam belde premier Dick Schoof vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag op zijn privételefoon om hem te informeren over de onrust in haar binnenstad. ‘Die privételefoon stond op stil’, zei Dick Schoof dinsdag. ‘En daarom heb ik het belletje van mevrouw Halsema gemist.’

Als je probeert om boven de partijen te staan, kom je als vanzelf al bijna in een onmogelijke positie. Terwijl dat iets is wat het ambt van bijvoorbeeld een burgemeester nou juist vraagt.

VNG-voorzitter Sharon Dijksma

Hit-and-runacties

Halsema heeft de ‘diepe overtuiging’ dat ‘alle noodzakelijke voorbereidingen’ zijn getroffen voor de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv. Dat zei de burgemeester tijdens het spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad. ‘Er was voldoende politie in de stad en het was beheersbaar tot de hit-and-runacties’,

De hit-and-runacties, waarbij kleine groepjes Israëlische supporters belaagden, zijn volgens Halsema ‘een fenomeen waartoe de politie zich opnieuw moet verhouden’. De acties waren op zo'n veertien plekken verspreid door de stad. Halsema wees erop hoe lastig het volgens haar voor de politie was om dit tegen te gaan ‘in deze stad met al zijn steegjes’.

In de dagen rond de voetbalwedstrijd waren er zo'n 1200 politiemensen in de hoofdstad aanwezig, staat in het feitenrelaas dat de driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie aan de raad heeft gestuurd. ‘Op het moment dat er minder politie was, had het veel erger kunnen verlopen’, aldus de burgemeester. Ze zei dat de situatie in de stad op geen enkel vlak is onderschat. ‘Er is niets onderschat, anders was er niet zoveel politie en waren er geen veiligheidsrisicogebieden.’ 

Geen steun voor motie van wantrouwen 

Een motie van wantrouwen van de Amsterdamse JA21 tegen de burgemeester kreeg geen steun van de rest van de raad. Geen van de andere partijen in de gemeenteraad steunde de motie. Een motie van coalitiepartij D66 met daarin een vraag om meer politie in de hoofdstad wordt gesteund door coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en oppositiepartij VVD.

De Amsterdamse hoofdofficier van Justitie René de Beukelaar zei het ermee eens te zijn dat er te weinig politie is in Amsterdam. Hij deed ook een oproep in het debat om de verbinding te zoeken. (ANP/Redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Nader onderzoek zal uitwijzen dat deze wedstrijd met een extra hoog risico-gehalte niet in aanwezigheid van uit-supporters van een land in oorlog had mogen worden gespeeld. Met voldoende inlevingsvermogen over het evenement c.a. had er in deze situatie dus helemaal geen sprake van polarisatie hoeven te zijn.
De desbetreffende actoren (sportorganisaties, Gemeente en Rijksoverheid) zullen allemaal hun eigen verantwoordelijkheden voor het verloop van de afgelopen week eens flink onder de loep moeten leggen.
Het is natuurlijk ook niet normaal dat er een politiemacht van ca. 1000 op de been moet worden gebracht om dit soort wedstrijden te begeleiden. Datzelfde geldt trouwens voor de politieinzet bij de ca. 3000 demonstraties en evenementen per jaar in Amsterdam. Om op dit moment een dergelijke hoeveelheid vaak structureel georganiseerd activiteiten met vaak dezelfde inhoud goed te handelen mag het leger wel worden ingezet. Hiertegen is met de huidige politiecapaciteit, die vooral boeven behoort te vangen, niet meer op te roeien.
M.a.w. wordt het ook niet eens tijd om het aantal demonstraties en evenementen en de wijze waarop (de randvoorwaarden) beter af te stemmen op de beschikbare capaciteit voor het bewaken van de openbare orde en veiligheid?
Advertentie