Nieuwe stemprocedure waterschapsverkiezingen
Voor de Zeeuwse waterschapsverkiezingen in november dit jaar, is een nieuwe schriftelijke stemprocedure ontwikkeld. Die moet het stemgeheim beter waarborgen. Bij de vorige waterschapsverkiezingen was er veel kritiek op de stemprocedure en er waren veel ongeldige stemmen.
Uit efficiencyoverwegingen fuseren de twee Zeeuwse waterschappen per januari 2011 tot het waterschap Scheldestromen. Daarvoor moet een nieuw bestuur worden gekozen. Daarom zijn in Zeeland in november dit jaar alweer waterschapsverkiezingen, slechts twee jaar na de vorige.
Stemcomputers
In 2008 kwam er nogal wat kritiek op de stemprocedure. Zo meende onder meer de stichting 'Wijvertrouwenstemcomputersniet', dat de schriftelijke procedure onvoldoende het stemgeheim waarborgde. Het stembiljet was via een code aan de stemmer gekoppeld om te controleren of de juiste mensen zouden stemmen. Hoewel de rechter de stichting niet in het gelijk stelde in haar eis om de procedure te verbieden, heeft het waterschap nu in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad er toch voor gekozen om de kritiek serieus te nemen.
Ongeldige stemmen
‘In de oude schriftelijke stemprocedure voor de waterschappen, was het stembiljet gekoppeld aan de envelop die weer te herleiden was tot de stemmer. Daardoor was er niet alleen de kritiek dat de identiteit te achterhalen was, maar kwamen er ook veel ongeldige stemmen, landelijk ongeveer tien procent. Want veel mensen wisselden aan de keukentafel per ongeluk de enveloppen, waarna ze zonder het te weten een ongeldige stem uitbrachten,’ zegt Peter Visch, projectleider verkiezingen van het nieuwe Zeeuwse waterschap.
Buitenlandse stemmen
De nieuwe stemprocedure, die via een speciale Algemene Maatregel van Bestuur mogelijk is gemaakt door de minister, is gebaseerd op de procedure van stemmen in het buitenland voor de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Het principe is een envelop die geldt als stemkaart, waardoor wordt geregistreerd of iemand heeft gestemd. In die envelop zit een blanco envelop die bij het “stembureau” door ons in stembussen wordt gedaan, zodat niemand kan traceren wie welke stem heeft uitgebracht,’ legt Visch uit. Het verschil met het stemmen in het buitenland is dat de Zeeuwse inwoners niet zelf een stembiljet hoeven aan te vragen, wat wel in het buitenland moet.
Kwijt
De Zeeuwse stemprocedure voor de waterschappen is niet ideaal, vindt het nieuwe waterschap. ‘Eigenlijk zouden wij gewoon elektronisch willen laten stemmen, gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen of Tweede Kamerverkiezingen, maar nu moest het nog schriftelijk heeft de minister besloten. Nadeel is de lagere opkomst,’ zegt Visch. Ook kunnen er poststukken zoek raken en is er thuis ook geen garantie op het stemgeheim.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.