Steun komt eraan, maar niet 'morgen de gemeente bellen’
Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland toegelaten, bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen rekenen op 4000 euro van het kabinet, en ander corona-nieuws van dinsdag 17 maart.
Schengenzone op slot, een steunpakket voor bedrijven en zzp’ers, burgemeesters spreken hun inwoners toe, Texel gaat voorlopig niet in ‘lockdown’, en ander corona-nieuws van dinsdag 17 maart.
Inreisverbod
Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Dat hebben de EU-leiders dinsdagavond na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten. Premier Mark Rutte wil de maatregel zo snel mogelijk invoeren, zei hij na afloop. De premier hoopt dat het sluiten van het Schengengebied helpt om de grenzen tussen de EU-landen open te houden. Het gaat om dertig dagen.
Noodpakket
Dinsdagavond werd ook bekend gemaakt dat bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen rekenen op 4000 euro van het kabinet. Onder meer de horeca en de cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD). De tegemoetkoming is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat maatregelen voor de korte termijn bevat, zoals uitstel van de belastingafdracht, maar ook steunmaatregelen voor de langere termijn. De regeling is met name bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf.
Niet morgen de gemeente bellen
Ook zzp’ers kunnen rekenen op steun. Zzp'ers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum. De strenge voorwaarden die normaliter gelden voor deze steun, laat het kabinet vervallen. En de uitkering wordt versneld toegekend. Voor zowel bedrijven als eenmanszaken geldt dat niet iedereen ‘morgen de gemeente moet bellen’, waarschuwde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66), want de maatregelen moeten nog verder uitgewerkt worden.
Omzien naar elkaar
Minister president Rutte sprak maandagavond meer dan vijf miljoen tv-kijkers toe over de coronacrisis. Veel burgemeesters en commissarissen van de Koning spreken intussen hun eigen doelgroepen ook direct aan met brieven en videoboodschappen. De gemene deler: begrip voor de zorgen van burgers, trots en bewondering voor het initiatief dat vanuit de samenleving getoond is en een oproep tot saamhorigheid en omzien naar elkaar.
Niet naar de keet
Minstens vijftien burgemeesters van Texel tot Heerlen en van Amsterdam tot Nunspeet deden een oproep aan inwoners, net als zeker vier commissarissen van de Koning. De burgemeesters van onder meer Rotterdam, Groningen en West Betuwe richtten hun oproep speciaal aan kinderen. In gratis kinderkrant Jong010 vroeg burgemeester Ahmed Aboutaleb kinderen bijvoorbeeld om kaartjes aan familieleden te sturen. Burgemeester Wilmien Haverkamp van het Twentse Tubbergen sprak jongeren aan, die ze opriep om voorlopig even niet naar 'de keet' te gaan. 'Niet omdat ik je de gezelligheid niet gun, maar omdat het serieus verstandiger is om even fysieke afstand te nemen', legt ze uit. Ze verspreidde de boodschap via Whatsapp.
Tekst loopt door onder afbeelding
Onder andere burgemeester Emile Roemer van Heerlen sprak inwoners toe via een videoboodschap.
Zolderkamer
Sommige burgemeesters, zoals die van Heerlen, Delft, Deventer en Urk, en de commissaris van de Koning in Zeeland, stuurden een videoboodschap. In Den Haag deed locoburgemeester Boudewijn Revis dat want waarnemend burgemeester Johan Remkes is nog op vakantie op Gran Canaria. Burgemeesters werken overigens, net als iedereen, zo veel mogelijk thuis. Zo liet Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht én Binnenlands Bestuur-columnist, zich fotograferen op zijn zolderkamer. Zonder ambtsketting weliswaar. Ook Sebastiaan van 't Erve, burgemeester van Lochem, deelde zijn ervaringen met thuis werken.
Lockdown op Texel
Maandagavond drongen huisartsen op Texel bij de gemeente aan op een 'lockdown' van het eiland, zoals bij de Duitse Waddeneilanden al het geval is. Ze vrezen dat de stroom toeristen tot een snellere verspreiding van het virus zal leiden en een grotere druk op de Texelse gezondheidszorg zal leggen. Op dit moment is het eiland nog bereikbaar, hoewel de veerdiensten naar de Waddeneilanden het aantal passagiers dat per keer kan meevaren wel sinds dinsdag hebben beperkt.
Oproep: blijf thuis
Voorlopig zal er van een lockdown geen sprake zijn. De vijf gemeentebesturen zeggen dat alleen de veiligheidsregio of het kabinet daarover een besluit kan nemen. Burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel benadrukte in zijn brief aan de Texelaars nog dat het eiland economisch afhankelijk is van toerisme. Later op dinsdagavond deden de burgemeesters van de vijf Waddeneilanden een oproep aan toeristen om de komende weken toch niet naar de eilanden te komen. ‘Coronavrij zullen we niet blijven, maar we moeten de risico's voor eilanders en gasten wel zo veel mogelijk beperken’, schreven zij.
Werktijdverkorting
Verder is het aantal bedrijven dat werktijdverkorting aanvraagt voor het personeel opnieuw sterk toegenomen: ruim 48.000 bedrijven willen een beroep doen op die regeling. Het is nog niet duidelijk om hoeveel werknemers het gaat. Maandag, toen de teller op 27.000 bedrijven stond, ging het nog om bijna 390.000 personeelsleden.
Over de grens
In Gent heeft de gemeente in twee hostels en een hotel zo'n twintig slaapplaatsen voor daklozen geregeld. Als corona-maatregel waren namelijk de plaatsen in de nachtopvang beperkt. De hotelbranche, die onder druk staat, werkte graag mee. Rudy Coddens, wethouder van armoedebestrijding, hoopt nog meer hoteluitbaters te kunnen overtuigen.
In het dossier coronavirus blijf je op de hoogte van het laatste corona-nieuws.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.