Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Mythes van teams doorgeprikt

Soms heb je van die boeken waarvan je de titel leest en denkt: het zal wel. Of: weer zo’n managementgoeroe die zijn goedbedoelde retoriek met de wereld wil delen. Dat geldt ook voor dit boek van Marcus Buckingham en Ashley Goodall met de titel Negen leugens van de werkvloer. 

06 maart 2020

Verplicht leesvoer teamleiders

Het gebeurt echter zelden dat als je zo’n boek leest, je steeds enthousiaster wordt. Dat geldt voor dit boek. Niet omdat je het overal noodzakelijk mee eens hoeft te zijn, maar wel omdat dit boek je laat nadenken en reflecteren over wat je altijd zondermeer voor juist hield.

Achtereenvolgens worden in dit boek op deskundige wijze negen mythes doorgeprikt over het werken in een organisatie; nee, over het werken in teams. Want het team is volgens de schrijvers doorslaggevend voor medewerkers, niet de organisatie. De laatste telt alleen bij het al dan niet solliciteren. De kwaliteit van het team bepaalt je lol in het werk, je prestaties en productiviteit, en daarmee of je daar wilt blijven werken of niet.

Het boek is uitermate zinvol voor teamleiders. Hun wordt verteld wat ze niet zouden moeten doen en wat het alternatief is waardoor ze een betere teamleider kunnen wor- den. Probeer niet continu de tekortkomingen van je teamleden te repareren om er zo allrounders van te maken, bijvoorbeeld. Maar leg in plaats daarvan de nadruk op wat ze wél goed doen en probeer daar iets van te maken waardoor ze op dat punt excelleren. Een team dat bestaat uit allemaal allrounders functioneert slechter dan een team dat bestaat uit leden die allen op hun eigen gebied excelleren.

Ga niet allerlei doelstellingen formuleren, om daarna in percentages vast te stellen in hoeverre die doelen zijn bereikt, maar probeer de teamleden betekenis mee te geven waarna die teamleden voor zichzelf bepalen welke doelen ze moeten nastreven om bij te dragen aan die betekenis. Dan weten je medewerkers waar het echt om gaat.

Ga geen onderscheid maken tussen high potentials en low potentials, want het is vaak nergens op gebaseerd en zegt meer over de te creëren toekomst voor beide groepen dan over de carrièrekansen ervan. Het enige probleem is dat in de Nederlandse vertaling een aantal Engelste vaktermen nogal knullig is vertaald. Maar verder? Alleszins aan te bevelen voor mensen die in een team werken en/of daaran leiding geven.


Citaat uit het boek ‘Klantgerichtheid, innovatie, oriëntatie op groei, improvisatiekunst – dat zijn geen vaardigheden die je kunt meten, het zijn waarden die je kunt delen’ 


Negen leugens van de werkvloer door Marcus Buckingham & Ashley Goodall, Spectrum, 2019, 320 bladzijden, 22,50 euro

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie