Advertentie

Mystery Burger: Theater van oude koeien

Liever debatteert een knorrige oppositie over een bestuursrechtelijk fait accompli zonder oog te houden op de gevraagde beslissing.

07 december 2015

‘Gezien het onderwerp stel ik voor dat u vanavond het spreekgestoelte gebruikt,’ zegt burgemeester Elly Blanksma. Niet overbodig, die opmerking. De Helmondse raadszaal lijkt door het ontwerp meer op de stadsgehoorzaal dan op een politieke arena. Maar ach, ook qua inhoud is dit raadsdebat een theaterstukje.

‘Het is begrijpelijk een pijnpunt,’ begint Lonneke Maráczi (SP). Bij de vorming van het college, waaraan de SP deelneemt, moesten forse bezuinigingen worden uitgevoerd. Waaronder op de wijkhuizen. Vanavond presenteert het college een correctie op die bezuinigingen: fasering, verhuizingen en een frictiebudget moeten de kostenreductie verzachten. ‘We hebben steeds gesprekken gevoerd,’ beschrijft Maráczi de aanpak van de wethouder. Ze ondersteunt ermee de maatregelen die het college voorstelt.

‘U wilt een sterke rol voor de wijkteams én bezuinigt op wijkhuizen. Bijt dat elkaar niet?’ interrumpeert Henriëtte Verouden (Lokaal Sterk), op zoek naar een hittepunt. ‘De wijkteams krijgen een andere rol in deze transitie,’ verdedigt Maráczi. ‘Maar niet wijkhuis De Terp,’ constateert Verouden boos. Het liefst had ze de bezuinigingen helemaal niet gezien.

‘Dit voorstel is een doekje voor het bloeden,’ meent ook Sacha van Lierop (Plan!). Hij pleit voor het terugdraaien van de hele bezuiniging. ‘We hebben een college nodig dat onder de radar doorvliegt.’ Ook Frans Mol (Senioren 2013) wil alternatieven. ‘Laat wijkhuizen zelf met een plan komen,’ bepleit hij. D66’er Noureddine Zarroy zegt de visie te missen. ‘Kom nou eerst eens met een goed gedegen plan op sociale infrastructuur,’ zegt hij. De democraat wil de wijkhuizen een jaar uitstel gunnen.

’Ik vind dit ook een moeilijk dossier,’ begint wethouder Nathalie van der Zanden haar repliek. ‘Maar de bezuinigingen zijn een opdracht die ik van u heb gekregen.’ Die opmerking steekt Frans Mol. ‘U veegt uw straatje schoon! Wij hebben die opdracht niet gegeven, die stond in het coalitie-akkoord!’ De wethouder blijft kalm. ‘U heeft dat in meerderheid aangenomen.’ Dat het daarmee een raadsbesluit is, lijkt voor hen een staatsrechtelijke nuance.

Ook in de tweede termijn, blijken de tegenstanders niet om. Ronkend verzetten zij zich tegen de bezuinigingen. ‘Wij zijn niet overtuigd,’ zegt PvdA’er Mohammed Chahim zonder toelichting. ‘Het is een doodzonde waar het college de wijkhuizen mee opzadelt,’ meent Zarroy. ‘U doet afbreuk aan de infrastructuur,’ vindt Verouden. Veel woorden aan het collegevoorstel, wijdt men niet meer. 

De oppositiepartijen, gestoken door een reeds genomen besluit, stemmen later tegen de verzachtingsmaatregelen. De ironie daarvan is natuurlijk, dat wanneer dat voorstel het vanavond níet had gehaald, de bezuinigingen harder hadden uitgevallen. Ook dat lijkt voor de Helmondse raad slechts een nuance. Liever debatteert een knorrige oppositie over een bestuursrechtelijk fait accompli zonder oog te houden op de gevraagde beslissing. Maar totdat iemand een bestuurlijk alternatief voor de hele bezuinigingen presenteert, is dat debat meer voor de bühne dan voor het beleid.
John Bijl
Meer Mystery Burgers van John Bijl leest u hier.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Berry / raadslid Helmond
@ John Bijl; de laatste zin is de spijker op z'n kop! Wel blaten maar geen wol.
Advertentie