Advertentie

Berkelland haalt wethouders toch maar weer terug

Na een vermeende coup, een crisis en fragmentatie van de raad is Berkelland terug bij af: de drie weggestuurde wethouders zijn herbenoemd.

10 juli 2024
shutterstock_84669223 akkoord
Shutterstock

Foutje, bedankt! Zo komt het een beetje over. De drie Berkellandse wethouders Arjen van Gijssel (CDA), Gerjan Teselink (VVD) en Betsy Wormgoor (PvdA) die drie weken geleden zijn weggestuurd vanwege hun openlijke steun aan de ‘mentaal ontwrichte’ ambtenaren in de organisatie en tegen grensoverschrijdend gedrag zijn weer herbenoemd. Alsof er helemaal niets aan de hand was.

Programmamanager Zaanse Schans

JS Consultancy
Programmamanager Zaanse Schans

Project- en Programma Controller

JS Consultancy
Project- en Programma Controller

Nieuwe coalitie

Dat werd mede mogelijk gemaakt door een nieuwe coalitie die ontstond, omdat enkele raadsleden spijt kregen dat ze destijds voor de motie van wantrouwen tegen de wethouders hadden gestemd. Die hadden de toenmalige meerderheid van de raad tegen zich in het harnas gejaagd, omdat ze voor de ambtelijke organisatie gingen staan en daarmee, volgens de indieners, tegen D66-fractievoorzitter Han Boer, tegen wie een extern rapport wegens grensoverschrijdend gedrag richting ambtenaren was gemaakt en na een Woo-verzoek van TC Tubantia onlangs ook naar buiten werd gebracht.

Samenwerking met alle raadsleden

De nieuwe coalitie van raadsleden namen een motie aan om de weggestuurde wethouders weer terug te halen. Daarvoor hadden de drie ex-wethouders in een gezamenlijke verklaring benadrukt ‘niemand uit te sluiten en met alle raadsleden te willen samenwerken’. Omdat dit betekent dat zij dan ook met de in opspraak geraakte D66-fractievoorzitter Han Boer willen samenwerken, stemden de indieners van de motie van wantrouwen ook voor de motie om de wethouders weer te herbenoemen.

In het belang van de inwoners

De ‘wiedergutmachung’ is vooral in het belang van de inwoners van Berkelland, vinden alle raadsfracties. Er zal dan wel gewerkt moeten worden aan herstel van vertrouwen, een stabiel bestuur en een raadsakkoord voor de komende jaren. Een nieuwe coalitie vormen is daarvoor niet per se nodig, want met de huidige elf fracties kan het huidige college (CDA, PvdA, VVD, D66) ook besturen met wisselende meerderheden.

Willen we goed besturen, dan kunnen we niet doen alsof er niets aan de hand is

Andra Weg, GroenLinks-fractievoorzitter Berkelland

Onderzoek 'rammelt'

Maar ook D66-fractievoorzitter Han Boer blijft dus op zijn post. De man die door 26 ambtenaren wordt beticht van grensoverschrijdend gedrag. En dat zelf ontkent, al heeft hij ‘heus wel eens een verkeerde grap’ gemaakt, erkende hij eerder in de raadszaal. Van eerder aangekondigde smaadzaken wegens reputatieschade ziet hij echter af. Trouw meldt dat volgens een contra-expertise van de Nijmeegse hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries, in opdracht van Boer, het externe onderzoek naar het grensoverschrijdende gedrag van oud-wethouder Boer zou ‘rammelen aan alle kanten’. Het zouden ‘vileine’ en ‘opgeblazen’ beschuldigingen zijn zonder feitelijke onderbouwing.

Externe begeleiding

Dat roept de vraag op of er niet onafhankelijk onderzoek moet komen naar hoe het nou echt zit, want zijn de ambtenaren nu niet juist de dupe? Als de teneur is ‘zand erover, we kijken alleen nog vooruit’ waar laat dat dan de gevolgen van het door 26 ambtenaren ervaren grensoverschrijdende gedrag? ‘Willen we goed besturen, dan kunnen we niet doen alsof er niets aan de hand is’, vindt GroenLinks-fractievoorzitter Andra Weg, meldt Trouw. Daar is wel externe begeleiding voor nodig, vindt ze. BBB-raadslid William Geerdink vindt dat die persoon ook onderzoek moet doen naar hoe deze crisis heeft kunnen ontstaan. Volgens hem is er een steen in het water gegooid en ‘rimpelt het water nog steeds’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Allemaal uiterst huiverig voor nieuwe verkiezingen. En met reden.
Bert Bakker
Hun clubjes worden hier op aangekeken.
Advertentie