'Inwoner kleine gemeente wil niet in raad'
Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers.
Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. In 85 gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is het lastig om kandidaten te vinden. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers zondag. Minister Plasterk (BZK) noemt de uitkomsten 'zorgelijk'.
Moeilijker dan bij vorige verkiezingen
Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers hebben voor de enquête 220 griffiers gevraagd naar hun indrukken. Van hen zeggen er 65 dat het nu moeilijker is om verkiesbare kandidaten te vinden dan bij de vorige verkiezingen in 2010. Daar staat tegenover dat 113 griffiers vinden dat er geen verschil is. Tien gemeenten vinden zelfs dat het makkelijker is geworden.
Plasterk: Zorgelijk
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, oud-raadslid uit Leiden) noemt in Nieuwsuur de uitkomsten 'zorgelijk'. Een verklaring ligt volgens hem in 'politiek bashing in de media'. Dat doet het aanzien van de politiek geen goed. Het beeld van zakkenvullers klopt volgens hem niet, de meeste raadsleden doen het niet voor het geld, aldus de minister. Hogere vergoedingen voor raadsleden zitten er niet in; Plasterk ging in Nieuwsuur niet verder dan de uitspraak dat arbeidsvoorwaarden en vergoedingen voor politici niet verder omlaag moeten.
Geen interesse
Lokale politiek interesseert burgers bar weinig, constateerde ook het Sociaal en Cultureel Planbureau vorige week. Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Indrukken over de vorige verkiezingen, in 2010, zijn er niet.
De verkiezingen zijn ook niet op 5 maart.