Advertentie

Geen aparte registratie politiegeweld bij demonstraties

Minister Yeşilgöz sluit niet uit dat ‘onvrede in de samenleving een uitlaatklep vindt in geweld tegen de overheid, waaronder de politie'.

07 juli 2023
Demonstratie
Shutterstock

De meerwaarde van het apart registeren van geweldsaanwendingen die plaatsvinden tijdens demonstraties en betogingen weegt niet op tegen de administratieve lasten, waaronder de systeemaanpassing, die dit zou meebrengen. Dat stelt minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid in haar antwoord op een vraag van Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP).

Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

JS Consultancy
Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Geen onduidelijk beeld

Elke geweldsaanwending moet worden gemeld bij de hulpofficier van justitie die vervolgens bepaalt of de melding wordt geregistreerd. In het systeem van geweldsregistratie wordt vastgelegd dat en welk geweld is gebruikt en de feiten en omstandigheden waaronder dit geweldgebruik plaatsvond. Om dan geweldsaanwendingen bij demonstraties apart te registreren vindt de minister te ver gaan. Yeşilgöz zegt ook geen reden te hebben om aan te nemen dat de cijfers over de aard en omvang van geweldsaanwendingen door de politie een onvoldoende duidelijk beeld zouden opleveren. ‘Daarom zie ik geen aanleiding om hierin nog andere actie te ondernemen.’

Aantal incidenten politiegeweld nam toe

De vragen van Leijten kwamen voort uit een constatering in de eind april gedateerde rapportage ‘Geweldsaanwendingen door politieambtenaren 2022’ van de politie. Er staat in dat het aantal geweldsregistraties door de politie is afgenomen, maar het aantal incidenten waarbij de politie geweld heeft toegepast is gestegen. Het aantal geweldsregistraties in 2022 ten opzichte van het pre-coronajaar 2019 was wel ‘bijna vergelijkbaar in aantal’.

Als minister van Justitie en Veiligheid keur ik geweld tegen de overheid vanzelfsprekend af

Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid

Polarisatie

Een mogelijke verklaring die de politie voor de stijging geeft is dat de maatschappij verder polariseert. ‘Burger en overheid zijn steeds meer tegen over elkaar komen te staan. Het groter aantal protesten dat daarvan een gevolg is, leidt tot meer geweldsaanwendingen.’ Een andere mogelijke oorzaak kan liggen in het grote aantal incidenten rond mensen met verward gedrag, een stijging met 7 procent ten opzichte van 2021.

Onderzoek

De politie wil volgens de minister onderzoek laten doen om de cijfers rondom geweld door politieambtenaren beter te kunnen duiden en is inmiddels gestart met het opzetten van een onderzoeksvoorstel. Zelf sluit ze overigens niet uit dat ‘onvrede in de samenleving op een gegeven moment een uitlaatklep vindt in de vorm van geweld tegen de overheid (waaronder de politie)’. ‘Als minister van Justitie en Veiligheid keur ik dat vanzelfsprekend af.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"Elke geweldsaanwending moet worden gemeld bij de hulpofficier van justitie die vervolgens bepaalt of de melding wordt geregistreerd......"

Ik zou toch wel heel graag de inzet van Romeo's en het gemep van buitenlandse politieagenten tijdens de demonstraties geregistreerd willen zien! Oh wacht, die vallen vast niet onder déze 'registratie'.
Advertentie