'Politie greep te hard in bij actie Zwarte Piet Emmen'
De demonstratie verliep vreedzaam. Er had kunnen volstaan met het verwijderen van de demonstranten uit de raadszaal.
Politie en justitie hebben begin november te hard ingegrepen in het protest tegen Zwarte Piet van Extinction Rebellion in het gemeentehuis in Emmen. De politierechter in Assen besliste dat de twaalf demonstranten zich schuldig hebben gemaakt aan lokaalvredebreuk, maar de reactie van de politie daarop was buitenproportioneel en verdere vervolging door het Openbaar Ministerie (OM) was niet nodig geweest, zei de rechter.
Drie dagen vast
De demonstratie verliep vreedzaam. Er had kunnen volstaan met het verwijderen van de demonstranten uit de raadszaal. De groep ging zonder verzet met de politie mee naar buiten. De demonstranten konden buiten niet verder met hun actie, maar moesten mee naar het bureau. Daar werd pas om hun identiteitsbewijs gevraagd. Twee personen gaven dat direct en mochten naar huis. Zeven actievoerders werkten niet mee, waardoor ze tot drie dagen vast bleven zitten op het bureau. Dat was te lang, vond de rechter.
Sinterklaasintocht
Extinction Rebellion wilde met dit protest bereiken dat de gemeente Emmen afzag van Zwarte Pieten bij de sinterklaasintocht. De groep verstoorde de vergadering door op de vloer te gaan zitten en spandoeken open te klappen met de tekst ‘Geen Zwarte Piet, ook Emmen niet’ en ‘Emmen kan het’. De klimaatactivisten toonden zich solidair met de antiracismebeweging en de acties van Kick Out Zwarte Piet.
Lokaalvredebreuk
Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen gaf de actievoerders het woord en verzocht hen daarna meermalen in kader van de openbare orde de zaal te verlaten. De groep wilde pas weggaan als Emmen de toezegging deed het uiterlijk van de pieten tijdens de sinterklaasintocht aan te passen. De demonstranten hebben zich hiermee schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk, aldus de rechter.
Recht tot demonstreren
De demonstranten beriepen zich op het recht tot demonstreren, dat in de Grondwet is vastgelegd. 'Maar daarbij mag je andere wetten en regels niet overtreden', zei het OM en eiste boetes van 200 en 300 euro. Vanwege het buitenproportionele optreden legde de rechter de actievoerders geen straf op. Een van hen werd vrijgesproken, omdat niet vaststaat dat de vrouw bij de actie in Emmen aanwezig was.
Harde aanpak
De woordvoerster van Extinction Rebellion spreekt haar zorgen uit over de harde aanpak tegen de demonstranten. 'Tijdens het vasthouden zijn verschillende van ons slecht behandeld, zo is een van ons naar Groningen verplaatst zonder dat daar goede reden voor was. Politie en OM lijken er alles aan te doen om ons af te schrikken van het gebruik van ons demonstratierecht.'
Dat klopt. Kijk maar naar de taferelen op het Museumplein in Amsterdam en het het Malieveld in Den Haag ten tijde van de covid-demonstraties.