‘Gemeenten leren wél van elkaar over aanpak nieuwjaarsgeweld’
Hoewel een onderzoek anders uitwees, zegt minister Van Weel dat gemeenten wél degelijk kennis en ervaring over nieuwjaarsgeweld uitwisselen.
Gemeenten wisselen wel degelijk kennis en ervaring uit over de aanpak van nieuwjaarsgeweld. De VNG heeft een netwerk- en kennisfunctie, adviseert gemeenten bij de voorbereidingen van de jaarwisseling en heeft een kenniskring nieuwjaarsgeweld opgericht, waarin gemeenten ervaringen delen.
Nauwelijks kennisuitwisseling
Dat schrijft minister David van Weel van Justitie aan Veiligheid aan de Tweede Kamer, na vragen van Michiel van Nispen (SP) en Joost Eerdmans (JA21). Die baseerden zich op een onderzoek van Omroep Gelderland onder acht gemeenten, waaruit juist bleek dat gemeenten niet of nauwelijks van elkaar leren over de aanpak van nieuwjaarsgeweld. Gemeenten informeren vooral bij buurgemeenten naar hun aanpak, maar kijken niet naar andere gemeenten in het land met vergelijkbare problemen, was de conclusie.
Overleg met burgemeesters
Maar Van Weel denkt daar dus anders over door te wijzen op de initiatieven van de VNG, maar in het Strategisch Beraad Veiligheid heeft hij zelf ook met burgemeesters over de voorbereidingen van de jaarwisseling gesproken. ‘Dit doe ik ook na afloop van de jaarwisseling om te reflecteren op het verloop van de jaarwisseling en ervaringen met elkaar uit te wisselen.’ Daarbij wijst hij kennisuitwisseling in het G40-overleg en in de veiligheidsregio in het ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust. ‘Een ander voorbeeld is het regionaal integraal veiligheidsoverleg, vertegenwoordigd door gemeenten, het OM en de politie.’
Internationale inzet
Van Weel noemt het uitwisselen van kennis en ervaring tussen gemeenten over de aanpak van nieuwjaarsgeweld ‘zeker zinvol’, maar wijst er ook op dat de aanpak die in de ene gemeente werkt, ‘niet vanzelfsprekend ook werkt voor de andere gemeente’. ‘Het is van belang om altijd de lokale context in acht te nemen.’ Gevraagd naar zijn eigen rol wijst hij onder andere op de campagne tegen agressie en geweld tegen hulpverleners: ‘Hulpverleners zijn er voor jou. Wat als ze niet zouden komen?’. Daarnaast zet hij zich internationaal in voor de aanpak van illegale handel van vuurwerk. Met het ministerie van IenW en Frankrijk pleit Van Weel voor een verbod op de productie van F4 vuurwerk, het maximaliseren van de hoeveelheid toegestaan kruit en/of flitspoeder en de invoering van de pyro-pass binnen de EU.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.