Burgemeesters willen verbod op bezit van vuurwerk
Burgemeesters van meerdere Gelderse gemeenten pleiten voor een verbod op bezit van vuurwerk. Is dat haalbaar?
Het bezit van vuurwerk moet worden verboden. Daarvoor pleiten burgemeesters van meerdere Gelderse gemeenten, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Zij vinden dat een verbod op het afsteken van vuurwerk in hun gemeente nu onvoldoende werkt.
Lastige opgave
Overtreders die vuurwerk afsteken in een gemeente waar dat niet mag, moeten op heterdaad worden betrapt. ‘We moeten wachten tot iemand het voor de ogen van de handhavers afsteekt’, legt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen tegenover de omroep uit. In de praktijk blijkt dat een lastige opgave voor politie en boa's: als zij een knal horen of een melding krijgen, gaan ze ter plaatse. De overlastgevers hebben dan vaak al de benen genomen.
Ook de burgemeesters van Zutphen, Apeldoorn en Arnhem zijn voor een verbod op bezit van vuurwerk. In Arnhem gold dit jaar voor het eerst een vuurwerkverbod. Zutphen stelt zo’n verbod vanaf volgend jaar in.
Overlap met landelijke regels
Volgens bijzonder hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard is het echter niet zonder meer duidelijk of zo’n verbod wettelijk kan. Daar zou volgens hem de rechter een uitspraak over moeten doen, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Het risico bestaat dat het kan zorgen voor een overlap met landelijke regels als gemeenten een verbod op het bezit van vuurwerk willen opnemen in hun lokale wetgeving. Maar als er landelijk wordt besloten gemeenten de bevoegdheid te geven bezit van vuurwerk te verbieden, zou het volgens de hoogleraar zeker moeten kunnen.
Meerjarenperspectief nodig
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) drong er in december al bij het kabinet op aan om snel met een meerjarenperspectief te komen over een mogelijk landelijk vuurwerkverbod. De VNG noemde het onwenselijk dat de regels voor het afsteken van vuurwerk per gemeente verschillen. De vereniging is er nooit voorstander van geweest dat besluiten over toelaten of verbieden van vuurwerk op het bordje van gemeenten is komen te liggen.
Afgelopen jaarwisseling bleek dat een verbod op vuurwerk niet het gewenste effect bereikte. In gemeenten waar een verbod gold, werd desondanks toch volop vuurwerk afgestoken. In verschillende gemeenten werden politieagenten en andere hulpverleners met vuurwerk bekogeld. Daarbij raakte tientallen agenten gewond.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.