Steun voor gekozen burgemeester neemt af
Gemeentelijke referenda krijgen de steun van 71 procent van de Nederlanders
De meeste Nederlanders zijn er voorstander van dat een burgmeester wordt gekozen in plaats van benoemd door de Kroon. Die steun is in de afgelopen vier jaar wel met tien procent afgenomen, blijkt uit onderzoek van I&O Research.
Gekozen burgmeester minder populair
Burgemeesters worden in Nederland nog altijd benoemd door de Kroon. Dat gebeurt op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties na een aanbeveling van de gemeenteraad. In 2019 vond 64 procent van de Nederlanders dat burgemeesters gekozen zouden moeten worden. Dat aantal nam de afgelopen vier jaar af met 10 procent. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat nu nog een meerderheid van 54 procent voor een gekozen burgemeester is. Iets meer dan een kwart is tegen en 20 procent heeft er geen mening over.
Kiesgerechtigde leeftijd
Uit het onderzoek blijkt dat ook dat met name rechtse kiezers voor een gekozen burgemeester zijn. Een rechtstreeks verkozen Eerste Kamer krijgt vrij brede steun van zowel linkse als rechtse kiezers. Wat betreft het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar zijn er meer voorstanders te vinden onder de linkse dan de rechtse kiezers. Maar over het algemeen kan het verlagen van de leeftijd waarop mensen mogen stemmen op vrij weinig steun rekenen. Slechts 19 procent is voor. In 2019 lag dat percentage nog op 25 procent.
Brede steun voor gemeentelijke referenda
Brede steun is er voor het invoeren van referenda. Maar liefst 64 procent van de Nederlanders is daar voorstander van. Vooral gemeentelijke referenda kunnen op veel publieke steun rekenen: 71 procent geeft aan die in te willen voeren, terwijl 61 procent van de respondenten aangeeft voor een vorm van landelijke referenda te zijn. Die referenda moeten dan wel bindend zijn, vindt 58 procent. Niet-bindende referenda hebben de voorkeur van 37 procent van de Nederlanders.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.