Leve Jan Peter!
Dit zijn de stiefdagen van het jaar. In de week voor Kerst begint voor veel mensen de laatste vakantie van het jaar. Deze lome dagen, tot het begin van de eerste week van januari, horen eigenlijk nergens bij: het oude jaar is voorbij, en het nieuwe jaar is nog niet begonnen. In deze open plek in de tijd kijk je terug en vooruit. En als je vooruit kijkt, slaat de schrik je om het hart. Want 2010 wordt ongetwijfeld een politiek zeer bewogen jaar.
Wanneer 2010 begonnen is, zullen de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart op gang komen. Die campagnes zullen worden overschaduwd door twee gebeurtenissen. De commissie-Davids, die onderzoek doet naar de politieke besluitvorming rond onze steun aan de oorlog in Irak, presenteert op 12 januari haar bevindingen. Zijn er zaken geheim gehouden en verzwegen? Als het antwoord positief uitvalt, kan dat vergaande politieke gevolgen hebben.
Het proces tegen Geert Wilders, dat op 20 januari begint, is de tweede gebeurtenis. De gevolgen van dat proces zijn nogal onvoorspelbaar: het kan Wilders de status van een martelaar en held van het vrije woord bezorgen, het kan er ook voor zorgen dat de PVV verder leegloopt. En wanneer de discussies over deze kwesties hoog oplopen, en alle partijen druk bezig zijn om zich politiek scherp te profileren vanwege de gemeenteraadsverkiezingen, beginnen ook de besprekingen die moeten resulteren in voorstellen om 20 procent (€ 35 miljard) op de Rijksbegroting te bezuinigen. Het is zo goed als ondenkbaar dat er in een tijd van profileringsdrang eensluidende adviezen naar buiten zullen komen.
Nausicaa Marbe, die het woord ‘stiefdagen’ heeft gemunt, noemde deze dagen een tijd van ‘verveling en afwachten’, en vooral van ‘doordrinken’. Ze schreef dat in de Trouw van 29 december 2001, maar acht jaar later en met de vooruitzichten voor het politieke jaar 2010 zijn haar sombere woorden meer dan ooit van toepassing.
Maar er gloort hoop. Premier Balkenende heeft een groot interview gegeven in het kerstnummer van het weekblad Elsevier, en zijn uitspraken stemmen zeer vrolijk.
Frank en vrij distantieert Balkenende zich van zijn huidige coalitiepartners. Open en eerlijk wees hij links af en koos hij voor rechts. Ik zou bijna zeggen: zo kennen we de echte Balkenende weer!
Balkenende kondigt namelijk aan dat hij in een volgende kabinetsperiode verder wil gaan met zijn politiek van saneringen en hervormingen van de verzorgingsstaat. Tegelijkertijd betoont hij zich een categorisch tegenstander van belastingverhogingen. En hij wil grootscheeps op de staatsuitgaven bezuinigen. ‘We zullen de komende jaren misschien wel 50 miljard euro moeten bezuinigen om de overheidstekorten terug te dringen. Op langere termijn moeten we nóg meer besparen om overschotten te creëren en de staatsschuld af te betalen. Ik zet een rem op lastenverhogingen, want die vertragen de economie en zijn dus contraproductief. We moeten het zoeken in lagere staatsuitgaven.’
Balkenende laat er dus geen enkele twijfel over bestaan dat hij terug is bij de realistische hervormingsagenda van zijn eerste, centrumrechtse kabinetten. ‘Elke denkbare coalitie moet deze richting inslaan’, voegt hij daaraan toe.
Tijdens deze stiefdagen werd ik ineens toch een beetje vrolijk bij het vooruitzicht van het einde (het spoedige einde?) van deze onmachtige en amechtig voortschuifelende centrumlinkse coalitie, en het perspectief op een kabinet rondom CDA en VVD, met een realistische koers inzake de financieel-economische koers van het land. Het zou je bijna optimistisch stemmen over onze politieke toekomst in 2010. Als we op deze stiefdagen al doordrinken, dan maakt de beneveling van de whisky plaats voor sprankelende champagne.
Een aantal collega-lijsttrekkers gingen met de flow van demonisering mee. Zonde t.a.v. de loop der politieke geschiedenis in dit land.
Balkenende is iemand waarvan iedereen aanvoelt dat je aan hem zo een gevulde portemonnaie in bewaring kan geven.
Hij heeft het wel als eerste over normen en waarden gehad. Echter vergat toch het grote gebrek aan witteboorden burgerschap te vermelden, die alsmaar over het land blijven uitrollen. Dat deed Fortuyn wel, plus hameren op de menselijke maat.
Wie zouden t.a.v. burgerschap nou het goede voorbeeld moeten geven? Moreel gezien is de straathufterigeheid net zo erg.
In zijn tijd als premier hebben heel wat vernietigende rapporten de revue gepasseerd. Thuiszorg, Jeugdzorg, Verpleeghuiszorg. Nu weer de zorg rondom geboorte en begeleiding daarbij. Een op de 100 baby's overlijden. Daaronder veel vermijdbare. De lijst van vernietgende rapporten wordt langer en langer.
De trend van liberalisering met de VVD is dus geen goede geweest. De menselijke maat en goede kwaliteitsmanagement zijn over het hoofd gezien!
VVD politici vind ik vaak wel de beste persoonlijkheden hebben. Bij het CDA denk je niet aan dynamische politici. Mark Rutte piekte te vroeg als politiek leider, maar begint op stoom te komen lijkt het.
De grote hiaten bij de oude politieke partijen liggen op het terrein van geloofwaardigheid politiek en immigratie en integratie. Voor CDA het feit extra, dat men de zuilenverworvenheden niet t.g.v. een betere culturele integratie van de Islam hier wil opgeven. Absolute noodzaak om tweedeling (Moslims en niet-Moslims) in Nederland te voorkomen. M.i. zullen historici deze blinde vlek bij Christelijke politieke groeperingen ernstig aanrekenen. Veel van de huidige kiezers ook.
D66 en PVV profiteren van de polarisering.
Het wachten is op een echt goed alternatief, of dat de oude politiek eens schoon schip durft te maken en gaat samenwerken op die grote eerder genoemde hiaten. Beter laat dan nooit! Vrees echter dat de hardleersheid onveranderd voortgaat en men afzakt naar tussen-de-10- en-20-zetels-partijen, met nog lastiger en kwetsbare coalities.
De huidige was al een moeizaam ontstane coalitie. De volgende formatie wordt nog langer en moeizamer.