Advertentie

Weinig overlast van drugsgebruik of -handel

De ervaren overlast van drugsgebruik en -handel in Nederland is beperkt, maar nam in 2023 wel iets toe ten opzichte van 2021.

04 juli 2024
Drugsdeal shutterstock
Shutterstock

Een kleine half miljoen mensen ervaart overlast van drugsgebruik in hun woonbuurt. Dat komt neer op 3,3 procent van de totale bevolking van 15 jaar en ouder en is iets meer dan in 2021, toen 440.000 mensen overlast ervoeren. De overlast van drugshandel (3,5 procent) bleef stabiel ten opzichte van 2021.

Regisseur wijkveiligheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Regisseur wijkveiligheid

Relatie van Yacht

Yacht
Relatie van Yacht

Overlast vaker in grensgemeenten

Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en inwoners van grote (grens)gemeenten in het zuiden en oosten van Nederland hebben relatief vaak overlast van drugsgebruik en/of -handel. Inwoners van zeer sterk stedelijke gemeenten ervaren iets vaker veel overlast van drugsgebruik en drugshandel in hun woonbuurt. In deze gebieden is de ervaren overlast van drugsgebruik toegenomen tussen 2021 en 2023 van 5,4 naar 6,1 procent. In minder verstedelijkte gemeenten is de ervaren overlast van drugsgebruik en drugshandel niet veranderd.

Roosendaal steekt er bovenuit

In de 55 gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners zegt gemiddeld 5 procent van de inwoners veel overlast te ervaren van drugsgebruik in hun buurt. Een vergelijkbaar deel ervaart veel overlast van drugshandel. De gemeente Roosendaal steekt er bovenuit. Daar ervaart 10 procent veel overlast van drugsgebruik en 12 procent van drugshandel. Ook in andere gemeenten in Noord-Brabant, zoals Helmond (9,5 procent) en Tilburg (6,6 procent), is er relatief veel overlast van drugshandel.

De ervaren overlast van drugsgebruik en drugshandel is tussen 2021 en 2023 in de meeste gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners niet veranderd

Veiligheidsmonitor CBS

Limburg en Rijnmond

Dit geldt ook voor de Limburgse gemeenten Venlo (8,2 procent), Heerlen (10,7) en Sittard-Geleen (7,9) en de Zuid-Hollandse gemeenten Rotterdam (8,9, drugsgebruik 9,3), Vlaardingen (8,5, drugsgebruik 7,9) en Schiedam (7 procent). In Amsterdam en Den Haag is de overlast van drugsgebruik (respectievelijk 7,1 en 8 procent) groter dan die van drugshandel (5,6 en 6 procent). De overlast van drugsgebruik en -handel is in de overige grote gemeenten vrijwel hetzelfde. De ervaren overlast van drugsgebruik en drugshandel is tussen 2021 en 2023 in de meeste gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners niet veranderd.

Hengelo en Den Haag

Alleen in Hengelo en Den Haag nam het percentage dat veel overlast ervaart van drugsgebruik toe. Dat strookt met het feit dat dit meer werd waargenomen in de buurt. In 2021 gaf 11 procent van de inwoners van Hengelo aan dat in de buurt weleens drugsgebruik voorkwam, in 2023 was dat met 22 procent het dubbele. In Den Haag steeg het deel van de inwoners dat drugsgebruik zag iets (van 31 naar 33 procent). Ook in Lelystad wordt drugsgebruik vaker gezien, maar dit ging niet samen met meer overlast. In de andere grote gemeenten was geen sprake van een duidelijke toe- of afname.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
We vergeten wel even het dumpen van giftige chemicaliën in natuurgebieden uit het oog... Voor de rest valt het "statistisch" wel mee met al die verslaafde zombies waar een half miljoen mensen last van hebben?
Advertentie