Landsmeer: vijf partijen gaan voor stabiel bestuur
Vijf lokale afdelingen van landelijke politieke partijen willen in Landsmeer stabiel bestuur realiseren en het debat weer terug in de raad.
De Landsmeerse fracties van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA hebben afgelopen zaterdag een ‘samenwerkingsagenda’ gepresenteerd. Geen allesomvattend en dichtgetimmerd akkoord, maar een programma op hoofdlijnen. Daarmee zijn de kaders gesteld voor een collegeprogramma. Het debat moet weer ‘terug in de raad’.
Valentijnsakkoord
De agenda borduurt voort op het op 14 februari j.l. gesloten ‘Valentijnsakkoord’, waarin al afspraken waren gemaakt over de bestuursstijl, de samenwerking in de raad en met de ambtelijke organisatie. Daarbij waren de uitgangspunten: een toekomstbestendige gemeente en het belang van de inwoners en ondernemers staat voorop. Toen werd al gesteld dat bewust is gekozen voor een akkoord op hoofdlijnen, ‘zodat alle politieke partijen in de raad volop inbreng hebben en invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming’.
Chaos
De partijen kwamen bij elkaar, nadat GroenLinks en het CDA afgelopen januari de stekker uit de coalitie met Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer trokken. Daarvoor was een geheim rapport over wethouder Marion Breij (Lokaal Landsmeer) achter gesloten deuren in de gemeenteraad besproken. Breij kreeg een motie van wantrouwen aan de broek en vertrok. Daar had ze het volgens GroenLinks 'zelf naar gemaakt'. Met de twee opgestapte coalitiepartijen en ook nog een opgestapt raadslid uit een van die twee partijen (GroenLinks) leek de bestuurlijke chaos compleet. Na een gesprek met cdk Arthur van Dijk kwamen de vijf partijen echter overeen de handen ineen te slaan. Over een coalitie mag niet worden gesproken. Wel van een ‘samenwerkingsverband’.
Gedragscode
In het Valentijnsakkoord is een nieuwe bestuursstijl afgesproken die moet uitgaan van een transparant politiek debat in de raad via een open discussie en met respect voor elkaars mening. Door het akkoord op hoofdlijnen houden alle politieke partijen ‘kleur in de raad’. Een helder reglement van orde en een gedragen gedragscode moeten dit jaar nog opnieuw door de raad worden vastgesteld. Hoewel het belang van inwoners en ondernemers voorop staat, moet wel realistisch worden gedaan over het tempo waarin veranderingen mogelijk zijn. ‘De samenleving wordt in een vroeg stadium gepeild bij het maken van plannen en het voorbereiden van besluiten.’
Participatie van de inwoners staat voorop
Organisatie
Ook scheppen de samenwerkende partijen ‘voorwaarden’, zodat de gemeentelijke organisatie kan inspelen op de 'veranderende en steeds kritischer wordende samenleving'. Zo moet de organisatie, samen met het college en de gemeenteraad, verder groeien naar een ‘open, scherpe, flexibele en betrouwbare organisatie’. ‘Een organisatie die niet alleen de wettelijke taken uitvoert, maar ook kan ingaan op vragen, inbreng en initiatieven vanuit de samenleving. Een organisatie die bereikbaar is, tijdig en duidelijk communiceert.’
Kwetsbaar
De partijen noemen de ambtelijke organisatie niet alleen ‘deskundig en betrokken’, maar ook ‘klein en kwetsbaar’. Er wordt daarom al jarenlang gepoogd om tot een bestuurlijke fusie te komen, maar dat ligt gevoelig in de kleine gemeente. ‘Los van dit traject moet de organisatie in staat gesteld worden om ook deze periode te kunnen voldoen aan de opgaven en ambities. De partijen willen met de ambtelijke organisatie onderzoeken wat daarvoor nodig is en hoe daaraan kan worden voldaan.
Fusie
In de zaterdag gepresenteerde samenwerkingsagenda staan onderwerpen waarover het bestuur de komende periode besluiten moeten nemen of waarvoor de ambities van de samenwerkende partijen extra aandacht vragen. Een van de onderwerpen is de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Een bestuurlijke fusie is in 2019 in een raadsbesluit als uitgangspunt genomen. Zo snel mogelijk moet er een uitvoerbaar besluit komen met voldoende draagvlak onder de inwoners. ‘Participatie van de inwoners staat dan ook voorop.’
College
Andere onderwerpen zijn onder meer bouwen en wonen, duurzaamheid en energietransitie en het sociaal domein. De samenwerkingsagenda zal deze maand in een commissievergadering worden besproken. Alle partijen worden uitgenodigd om daarop te reageren. De samenwerkende partijen zijn het ook eens geworden over de kandidaat-wethouders. Die zijn afkomstig van D66, VVD en GroenLinks. Na de integriteitsscreening in de komende twee weken zal het nieuwe college naar verwachting nog deze maand worden geïnstalleerd.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.